Rūta Meilutytė tapo 50 m plaukimo krūtine rungties čempione, vieną sidabro (50 m krūtine) ir du bronzos (100 m ir 200 m krūtine) medalius iškovojo Giedrius Titenis. Finale lenktyniavo ir Danas Rapšys (5-oji vieta 200 m nugara) bei abi vyrų estafečių komandos (4 x 100 m laisvuoju stiliumi ir kombinuotu būdu), užėmusios septintąsias vietas.

Čempionate po du kartus Lietuvos rekordus gerino peteliške plaukęs (parengiamajame plaukime ir pusfinalyje) Tadas Duškinas bei Giedrus Titenis (pusfinalyje ir finale), plaukikai pasiekė ir savo asmeninių rekordų.

– Kaip būtų galima paaiškinti tokią sėkmę?, – paklausėme Lietuvos plaukimo rinktinės vyr. trenerio anykštėno Žilvino Ovsiuko.

– Europos čempionato plaukimo varžybose Lietuvai atstovavo aštuoni vyrai ir dvi moterys. Komandoje buvo keturi Amerikoje studijuojantys ir keturi Lietuvoje besitreniruojantys ir besimokantys plaukikai, o Rūta Meilutytė ir Eva Gliožerytė gyvena ir treniruojasi Plimute.

Pagrindinis mūsų tikslas – Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės. To tikslo siekiame žingsnis po žingsnio. Pora metų buvo skirti ieškojimams, šį tą keitėme, žiūrėjome, atrinkome plaukikus. Dabar jau koncentruosimės į branduolį, kuris rengsis olimpinėms žaidynėms. Ieškome kuo daugiau specialistų, galinčių mums padėti profesionaliai rengti komandą.

– Jūsų mokinys G. Titenis teigė, kad jis nesitikėjo tokio puikaus pasirodymo, o kaip jūs?

– Didžiausias viltis siejome su jo pasirodymu 100 m distancijoje plaukiant krūtine, tačiau čempionatas parodė, kad jis gali puikiai rungtyniauti ir 200 m distancijoje. Na, o 50 m nuotolis – gana įnoringas: sportininkas gali būti ir pirmas, ir paskutinis. Mažiausia klaidelė gali viską apversti aukštyn kojomis.

G. Titenis čempionatui buvo gerai pasirengęs, tik galbūt per vienas varžybas jis nesitikėjo laimėti trijų medalių, dėl kurių reikėjo labai stipriai pakovoti.

– Visi keturi medaliai laimėti plaukiant krūtine. Žvelgiant į istoriją, mūsų šalies legendiniai plaukikai – Arvydas Juozaitis, Lina Kačiušytė, Robertas Žulpa – taip pat lenktyniavo plaukdami krūtine. Tad išvada aiški: Lietuva – plaukikų krūtine kraštas?

– Ne tik. Plaukdami krūtine, gerus rezultatus rodo ir mūsų vyrai, ir moterys. Nėra daug šalių, kur plaukikai vyrai ir moterys to paties stiliaus rungtyje laimėtų medalių. O mums tai pavyksta padaryti ir tai dar labiau sustiprina gražias mūsų tradicijas, išreiškia pagarbą mūsų plaukikams.

Progresuoja ir kitais stiliais rungtyniaujantys plaukikai. Iki medalio nedaug trūko nugara plaukiančiam D. Rapšiui, jis turi dar daug rezervo. Gera mūsų vyrų estafetės komanda. Jai atstovavo tik keturi sportininkai, tačiau yra ir atsarginių – tarkime, Simonas Bilis galėjo sėkmingai pakeisti Mindaugą Sadauską, auga talentingas Povilas Strazdas, Nandzinge per olimpinį jaunimo festivalį laimėjęs medalį.

– Lietuvos plaukimo komanda Berlyne buvo vieninga, ar kuriam nors plaukikų turėjote priekaištų?

– Ne, didžiuojuosi visais plaukikais. Jie visi buvo kaip vienas kumštis, vienas kitą palaikė.

– Ar čempionate pateisino viltis Amerikoje studijuojantys M. Sadauskas, S. Bilis, Tadas Duškinas ir Igoris Kozlovskis?

– Į Ameriką sportininkai važiuoja dėl vienos priežasties – ten apmokamas mokslas, sportininkai gauna stipendiją. O visa kita – jau mūsų rūpestis, kad jie iki sezono pabaigos pasiektų gerus rezultatus. Šiek tiek vilčių nepateisino I. Kozlovskis.

– Ar po sėkmingo pasirodymo Berlyne pagausės plaukikų baseinuose?

– Plaukimo baseinas nėra guminis, neišsitemps. Dabar turėtų gerėti plaukimo kokybė.

– Apetitas atsiranda bevalgant, gruodžio 3–7 d. Katare vyks trumpojo baseino pasaulio čempionatas. Ar įsibėgėję ir ten nesustosite?

– Mūsų planai mažajame baseine kiti, žiūrėsime, kad nenukentėtų pasirengimas olimpinėms žaidynėms. Šiuo metu negaliu pasakyti, kas Lietuvai atstovaus Katare.

– Esate Lietuvos olimpinės rinktinės vyr. treneris, kaip manote, ar gausi Lietuvos plaukikų komanda bus Rio de Žaneire ir ar pretenduosite laimėti medalių?

– Laimėti medalių nori visos šalys. Visi nestovi vietoje, progresuoja, todėl negalime ir mes sustoti. Prieš olimpines žaidynes 2015 m. vyks pasaulio čempionatas. Kas į jį pateks, galima sakyti, kad pateks ir į olimpines žaidynes, nes normatyvai panašūs.

Į olimpines žaidynes plaukikai gali patekti tik įvykdę A normatyvą, o jis per pasaulio čempionatą garantuoja vietą 24-uke. Plaukikai, kurie įvykdys B normatyvą, galimybių patekti į olimpines žaidynes neturės.

Manau, kad į Rio de Žaneirą kelialapius turėtų iškovoti mūsų vyrų estafečių komandos, nors tai padaryti bus labai sudėtinga. Į olimpines žaidynes turėtų patekti ir pagrindiniai mūsų plaukikai, dalyvavę Europos čempionate.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!