Rugpjūčio 16-28 dienomis vyksiančiose žaidynėse lietuviai dalyvaus devynių sporto šakų varžybose.

Glėbio medalių pirmiausia laukiama iš plaukikės Rūtos Meilutytės, kuri bus viena ryškiausių žvaigždžių ne tik Lietuvos delegacijoje, bet ir visame Nandzingo olimpiniame kaimelyje.

Tiesa, 2012 metų Londono olimpinė čempionė nesulauks žaidynių uždarymo ceremonijos. Penkiose rungtyse startuosianti kaunietė rugpjūčio 21 d. išskris į Berlyną (Vokietija), kur jos lauks dar vienas pasirodymas – šįkart Europos plaukimo čempionate.

Lietuvos sporto gerbėjams neblogai pažįstamos turėtų būti ir kito plaukiko Povilo Strazdo, tenisininkės Akvilės Paražinskaitės, irkluotojo Andriaus Lapatiuko pavardės.

Vėliavnešio pareigos patikėtos lengvaatlečiui Benediktui Mickui, kuris prieš metus Utrechte (Olandija) surengtame Europos jaunimo olimpiniame festivalyje pasipuošė aukso medaliu.

Tokį patį 17-metis klaipėdietis slapčia viliasi parsivežti ir iš Kinijos. Tiesa, pagrindinių varžovų galimybių 800 m distancijoje besispecializuojantis bėgikas prisipažino nežinantis.

„Tikiuosi pagerinti asmeninį rezultatą, o gal iškovoti ir aukso medalį. Pažįstu keletą konkurentų iš Europos, o kitų – nelabai. Manau, rimčiausi varžovai bus kinai, etiopai ir kiti juodaodžiai bėgikai“, – svarstė B. Mickus.

Asmeninį rekordą – 1 min. 52,15 sek. – jis pasiekė praėjusį savaitgalį Kaune vykusiame Lietuvos čempionate, kuriame užėmė penktą vietą. Treneris Mindaugas Krakys tikisi, kad Nandzinge jo auklėtiniui pavyks nuotolį įveikti greičiau nei per 1 min. 50 sek.

Pavyzdį B. Mickus žada imti ir iš savo bendraamžės R. Meilutytės.

„Žinoma, jos dalyvavimas įkvėps. Jei tik bus galimybė, būtinai eisime žiūrėti Rūtos startų bei palaikyti ją ir kitus tautiečius“, – sakė Lietuvos rinktinės vėliavnešys, kuriam į Nandzingą keliausiančią trispalvę įteikė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Jaunuosius sportininkus ketvirtadienį taip pat pasveikino vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas bei švietimo ministras Dainius Pavalkis, o pastarasis dar palinkėjo ateityje sėkmingai išlaikyti valstybinius brandos egzaminus.

Į Kiniją Lietuvos delegacija, vadovaujama Einiaus Petkaus, išskris rugpjūčio 12 d. Plimute (Didžioji Britanija) gyvenanti R. Meilutytė prie rinktinės prisijungs jau Nandzinge.

Antrą kartą rengiamose jaunimo vasaros olimpinėse žaidynėse rungsis beveik keturi tūkstančiai 15-18 metų amžiaus sportininkų iš 204 šalių. Prieš ketverius metus į Singapūrą keliavo kiek gausesnė Lietuvos rinktinė – 24 jaunieji atletai. Penkiems jų pavyko pasipuošti apdovanojimais: auksą laimėjo boksininkai Evaldas Petrauskas ir Ričardas Kuncaitis bei irkluotojas Rolandas Maščinskas, bronzą – dziudo imtynininkė Laura Naginskaitė ir penkiakovininkas Lukas Kontrimavičius.

V. Adamkui – „Fair Play“ prizas

Ketvirtadienį LTOK vadovai ne tik išdalino akreditacijas jaunimo olimpinių žaidynių dalyviams, bet ir pagerbė kadenciją baigusį Lietuvos prezidentą Valdą Adamkų.

Jaunystėje lengvąja atletika užsiėmęs politikas atsiėmė pagrindinį 2013 metų Lietuvos kilnaus sportinio elgesio komiteto prizą, kuris jam skirtas už olimpinių idealų ir vertybių propagavimą, sveiko gyvenimo būdo puoselėjimą ir kilnaus elgesio supratimą.

Apdovanojimas V. Adamkui turėjo būti įteiktas dar gegužę, bet dėl ūmiai pablogėjusios sveikatos 87-erių prezidentas tuomet negalėjo atvykti į iškilmes.

Lietuvos rinktinės sudėtis Nandzingo jaunimo olimpinėse žaidynėse

Baidarių ir kanojų irklavimas

Vadimas Korobovas;

Dviračių sportas

Ernesta Strainytė,
Ema Manikaitė;

Irklavimas

Andrius Lapatiukas,
Sonata Petrikaitė;

Krepšinis (3 prieš 3)

Kristupas Žemaitis,
Jonas Lekšas,
Justas Vazalis,
Martynas Sajus;

Lengvoji atletika

Benediktas Mickus (800 m),
Tomas Vasiliauskas (kūjis),
Karolis Maisuradzė (rutulys);

Paplūdimio tinklinis

Matas Navickas,
Edvinas Vaškelis;

Plaukimas

Šiuolaikinė penkiakovė

Tenisas

Akvilė Paražinskaitė.