Nuo pat ryto Klaipėdoje prasidėjo Burių dienos renginiai. Ryte iškilmingai pakelta vėliava tik šiąnak su nauju stiebu į Klaipėdą grįžusioje jachtoje „Ambersail“. Po iškilmingo vėliavos pakėlimo, „Ambersail“ ir kiti laivai išplaukė į jūrą pagerbti žuvusių jūrininkų atminimo ir paleisti į bangas simbolinius vainikus.

Nuo vidurdienio laivuose vyko atvirų durų valandos. Jachtos, apiplaukusios pasaulį, „Ambersail“ ir „Lietuva“, buvo atviros lankytojams. Prie jų driekėsi smalsuolių eilutės, nes daugeliui buvo labai smalsu pažiūrėti, kas jachtų viduje, pakalbinti buriuotojus.

Burių dienos proga, šeštadienį buvo atidengtas Buriuotojų krantinės, kurioje yra svarbių žygių jachtomis atminimo knechtai. Prieš 25 metus ši krantinė pavadinta Buriuotojų, tačiau nebuvo tai pažyminčio ženklo ir nedaug kas žinojo jos pavadinimą. Šią klaidą nusprendė ištaisyti ir miestui padaryti dovaną Klaipėdos ROTARY klubas „CONCORDIA 1826“.

Buriuotojų krantinės atminimo krypties rodyklės ženklo atidaryme Klaipėdos ROTARY klubo prezidentas Arūnas Burkšas prisiminė svarbius buriuotojų žygius ir linkėjo krantinę papildyti dar neįamžintais buriuotojų žygiais – B. Rožinsko plaukimo per Atlantą, A. Varno kelione aplink pasaulį.

„Klaipėdoje – viename iš laisviausių, demokratiškiausių miestų yra užgimusi ne viena puiki idėja garsinti miesto ir Lietuvos vardą. Ši krantinė žymi stulbinančius buriuotojų žygius. Tai galimybė priminti Lietuvos buriuotojų begalinę drąsą“, – atidaryme kalbėjo Klaipėdos miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vadovas Narūnas Lendraitis.

Po ženklo atidarymo lydimi Karinių jūrų pajėgų orkestro buriuotojai žygiavo iki Kruizinių laivų terminalo, kur vyko jubiliejinės 60-osios Kuršių marių regatos atidarymas. Prie scenos išsirikiavo šių metų Kuršių marių regatos komandos. Scenoje praeitos metų regatos nugalėtojas Rimantas Stropus perskaitė buriuotojų garbės kodeksą. Buvo pakelta regatos vėliava, sugiedotas šalies himnas.

Praeitų metų regatos nugalėtojai grąžino regatos pereinamąsias taures – greičiausios pagal perskaičiuotą laiką jachtos nugalėtojų taurę buvo iškovojusi jachta „Baraka“ (kap. R. Stropus), mažosios regatos nugalėtojų taurę 2013 metais buvo iškovoję jachtos „Pandora“ įgula (kap. T. Žižys). Absoliučiai greičiausios jachtos nugalėtojų taurė buvo jachtos „Baltas (kap. G. Vaičiūnas) įgulos rankose. Komandoro Algirdo Brazausko klubinę taurę gražino Vilniaus jachtklubo komandoras Linas Baublys.

Atidarymas jubiliejinę Kuršių marių regatą Lietuvos buriuotojų sąjungos prezidentas Naglis Nasvytis linkėjo nepamiršti tradicijų ir buriuotojų puoselėjamų vertybių – tradicijų, garbės ir meistriškumo. O šių metų regatoje prezidentas manė, jog buriuotojams prireiks ir kantrybės, nes vėjas prognozuojamas silpnas. Vyriausiasis varžybų teisėjas Rolandas Žentelis linkėjo buriuotojams būti sąžiningiems, laikytis buriuotojų garbės kodekso.

Regatoje, kurios pirmasis startas bus sekmadienį, varžysis 53 jachtos, apie 300 buriuotojų. Regata truks visą savaitę, o buriuotojams teks įveikti apie 270 jūrmylių distanciją. Pirmasis Klaipėdos miesto etapas bus jūroje. Varžybų startas vyks 10 val. 30 min. Prie Kruizinių laivų terminalo, todėl startuojančias jachtas galės išvysti ir miestiečiai. Jachtos plauks iki Palangos ir grįš atgal.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją