40-tą kartą rengtas festivalis šiemet pritraukė pajėgių ėjikų iš Gvatemalos, Baltarusijos, Lenkijos bei visus penkis Londono olimpinėse žaidynėse startavusius Lietuvos ėjikus – N. Aidietytę, Brigitą Virbalytę, Kristiną Saltanovič, Marių Žiūką bei Tadą Šuškevičių. Lietuviams tai buvo paskutinis jėgų patikrinimas prieš rugpjūtį Šveicarijoje vyksiantį Europos čempionatą.

Moterų varžybose triumfavusi N. Aidietytė distanciją įveikė per 1 val. 29 min. 1 sek. bei 44 sek. aplenkė antrą vietą užėmusią Gvatemalos sportininkę Mirną Sucely Ortiz. Trečioje pozicijoje finišavo geriausią sezono rezultatą pasiekusi Brigita Virbalytė – 1 val. 31 min.

„Nenoriu pasirodyti godi, bet norėjau visko – ir laimėti, ir pagerinti rekordą. Apetitas auga besitreniruojant. Jei būčiau pagerinusi rekordą, bet būčiau pralaimėjusi, tikrai nusivilčiau, nes rekordas jau būtų ne mano“, – juokėsi N. Aidietytė.

Sportininkė teigia, jog krapnojęs lietus bei vėjas eiti netrukdė, o oro sąlygas pavadino kone idealiomis varžyboms.

„Varžybų lygis buvo gana aukštas, tikrai ne kaimo varžybos. Vis tik galėjau eiti dar greičiau, bet pritrūko kompanijos. Jei būčiau ėjusi su vyrukais ar su pajėgesnėmis moterimis, tai galėjau rekordą pagerinti ir dar daugiau. Kartais reikėjo save užvedinėti.“

Drauge vyko ir Lietuvos 20 km sportinio ėjimo čempionatas, kuriame pirmoji vieta atiteko N. Aidietytei, antroji – B. Virbalytei, o trečioji – Ingai Mastianicai (1 val. 40 min. 18 sek.). Čempionato nugalėtojams tiek vyrų, tiek moterų varžybose atiteko 1000 eurų čekis.

Finišuoti nepavyko Lietuvos sportinio ėjimo legendai K. Saltanovič. Dėl šių varžybų iš Portugalijos atvykusi ėjikė teisinosi prasta savijauta.

„2016-aisiais bus 30 metų nuo to, kada pirmą kartą būdama 11-metė dalyvavau varžybose Alytuje. 30 metų jau šiaip amžius, o čia – varžybinis amžius. Nėra lengva kasmet demonstruoti gerą sportinę formą, kažkaip stengiuosi neforsuoti žiemą, kad emocijos išliktų pagrindiniam startui. Alytuje tikėjausi praeiti smagiai, negalvojau apie gerą rezultatą, o čia išvis neįveikiau net ketvirčio distancijos, – nusivylusi kalbėjo K. Saltanovič. – Velniškas penktadienis 13-ta pakišo koją. Nesinori rizikuoti, dar tebėra sezono pradžia, laukia Europos čempionatas. Šiandien ir skaudėjo, ir buvo sunku psichologiškai susikaupti, kentėti.“

Šis sezonas K. Saltanovič klostosi gana sėkmingai – sportininkei pavyko įvykdyti normatyvą į kitų metų pasaulio čempionatą, o svarbiausia – išvengta traumų. Tarptautinėse varžybose būtent K. Saltanovič yra pasiekusi geriausių rezultatų: 2009-ųjų ir 2011-ųjų pasaulio čempionatuose ji buvo aštunta, o 2012 metais Europos čempionate – septinta.

„Mėgstu karštį, nesu greita ėjikė. Pasaulio čempionatuose, kada pavyko būti aštuntuke, buvo pragariškos oro sąlygos – vidudienį varžybos, karštis apie 30 laipsnių. Visos, kurios lėkė priekyje, vėliau išgriuvo, gaudžiau visą antrą varžybų pusę ir buvo malonu emociškai – ir dar vieną, ir dar vieną.“
Vyrų 20 km distancijoje Alytuje triumfavo Londono olimpinių žaidynių vicečempionas Erikas Bernabe Barrondo iš Gvatemalos. Sportininkas didžiąją distancijos dalį ėjo grupelėje, o savo pranašumą įrodė tik paskutiniuosiuose kilometruose. Nugalėtojas 20 km įveikė per 1 val. 23 min. 10 sek. bei 13 sekundžių aplenkė antrą vietą užėmusį baltarusį Dmitrijų Dziubiną. 3-5 vietas taip pat užėmė Baltarusijos sportininkai, o šeštas finišavo bei Lietuvos čempiono titulą iškovojo T. Šuškevičius (1 val. 24 min. 52 sek.).

„Laimėti Lietuvos čempionatą yra malonu, tarp visų dalyvių šešta vieta taip pat yra nebloga. Dažniausiai Alytuje man nesisekdavo, likdavau už šešetuko ir toliau, o Lietuvos čempionatą dažnai laimėdavo Marius Žiūkas. Vis tik tikėjausi geresnio laiko. Nežinau, kas sutrukdė, paskutinias 3-4 savaites vyko tikslingas pasiruošimas 20 km varžyboms, – pasakojo T. Šuškevičius. – Maždaug dvyliktame kilometre pradėjau jausti nuovargį ir nebegalėjau eiti tuo tempu, kurį palaikė lyderiai. Paskui žingsniavau savo tempu, stengiausi kiekviename kilometre prarasti kuo mažiau laiko.“

50 km distanciją Europos čempionate žingsniuosiantis T. Šuškevičius antrą vietą tarp lietuvių užėmusį Marių Šavelskį aplenkė vos 8 sekundėmis.

„Gali būti, jog varžybų pradžioje mano tempas buvo per greitas. Aš pasirinkau eiti su lyderiais, gal neįvertinau savo pasiruošimo, savo pajėgumo, kadangi dauguma lyderių specializuojasi 20 km distancijoje ir jiems šis tempas buvo parankus. Pradžioje jaučiausi gerai, toks truputį avantiūrizmas sužaidė ir galvojau, jog gal užteks man jėgų iki finišo, bet pasirodo, jog klydau. Kada eini grupelėje su tituluotais žmonėmis, galvoji, jog būtų labai malonu su jais iki finišo eiti ir pasivaržyti. Bet žinant E. Barrondo asmeninius pasiekimus, yra naivoka tikėtis prieš jį laimėti.“

Trečią vietą užėmė asmeninį rekordą pagerinęs Ričardas Rekstas, įveikęs distanciją per 1 val. 27 min. 10 sek. Sportininkas ruošiasi debiutui Europos čempionate taip pat 50 km nuotolyje.

„Oras varžyboms buvo idealus – apie 16-17 laipsnių, truputėlį vėjuota. Rezultatu esu patenkintas, planavau apie 1 val. 26 min. eiti, tai panašiai ir gavosi. Varžybų lygis Alytuje – labai aukštas. Vien ką pasako, jog dalyvavo olimpinis vicečempionas. Pagrindinis startas Ciuriche, ruošiamės jam, o čia buvo gera treniruotė. Tikiuosi Europos čempionate įvykdyti ir pasaulio čempionato normatyvą“, – teigė R. Rekstas.

Varžybų lygį gyrė ir svečiai iš užsienio.

„Lietuvoje man labai patinka, čia daug žalumos. Alytaus trasa yra labai gera, tokia greita, tikiuosi čia sugrįžti ir kitąmet. Varžybų lygis buvo tikrai aukštas, kadangi dalyvavo Gvatemalos ir Lietuvos merginos, Brigita ir Neringa yra labai greitos, o tarp vyrų buvo pajėgių lenkų ir baltarusių“, – pasakojo šiemet pasaulio taurės varžybose startavusi ispanė Ainhoa Pinedo Gonzalez.

10 km vaikinų ir merginų rungčių nugalėtojais tapo vokietis Heiner Terp bei suomė Henrika Parviainen.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)