Tokia iškalbinga statistika susirūpino ne tik Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko, bet ir pati FINA, kuriai gali tekti pirmą kartą istorijoje pritaikyti beprecedentes sankcijas – dvejiems metams diskvalifikuoti šios šalies plaukimo federaciją (RPF) ir rinktinę iš visų varžybų bei net perkelti 2015 m. pasaulio čempionatą iš Kazanės į kitą vietą.

Pagal dabartinius duomenis, 2013 m. teigiamais buvo pripažinti septynių Rusijos sportininkų dopingo testai, 2012-ais – keturių, o 2011-ais – dviejų.

Tiesa, tik vienas iš šių atvejų, būtent J. Jefimovos, kelia pavojų galimai visos Rusijos rinktinės diskvalifikacijai, nes apie jį pranešė ne RPF ir Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA), kaip priklauso, o pati FINA.

Pagal FINA taisyklę DC 12.1, diskvalifikaciją visai šaliai gali užtraukti tik tie teigiami jos atstovų dopingo testai, apie kuriuos praneša pati FINA narė. Šiuo atveju, Rusija nepranešė. Tam, kad būtų nubausta visa jos rinktinė, reikia keturių tokių šios šalies plaukimo federacijos neužfiksuotų atvejų per kalendorinius metus. Be to, visi jie turi būti tos pačios vandens sporto šakos atstovai (pvz, plaukimo, vandensvydžio, šuolių nuo tramplino ir pan.).

Tačiau pranešama, kad šiuo metu sprendimo laukia bent du 2013 metais tikrinti Rusijos vandens sporto šakų nariai – plaukikai Sergejus Makovas ir Vitalijus Melnikovas. Jei abiejų jų atvejai būtų tokie kaip J. Jefimovos, Rusijos rinktinei iškiltų gana reali grėsmė, nes tuomet sulaužyti minėtai FINA taisyklei liktų pagauti tik vieną taip susitepusį sportininką.

DELFI primena, kad 2015 m. liepos 24 – rugpjūčio 9 d. Kazanėje numatytas pasaulio plaukimo čempionatas, kuriame, jei FINA nepritaikys naujų sankcijų, turėtų startuoti ir pagrindinė 17-metės lietuvės Rūtos Meilutytės konkurentė J. Jefimova.

Ją FINA diskvalifikavo ne dvejiems metams, o tik 16-ai mėnesių, nes nusprendė, kad sportininkė dopingą veikiausiai vartojo netyčia.

Nepaisant to, J. Jefimova dėl to iš viso neteko net penkių medalių (keturių aukso ir vieno sidabro), 2013 metų pabaigoje laimėtų Danijoje vykusiame Europos plaukimo čempionato trumpame baseine, ir vieno pasaulio rekordo. Ji į baseiną galės grįžti 2015 metų vasario 28 dieną.

J. Jefimovos dopingo testas buvo teigiamas 2013 metų spalio mėnesį tarpvaržybinių laikotarpiu Los Andžele, JAV. Rusijos plaukikė tuo metu ruošėsi tarptautinės varžyboms 25 metrų ilgio baseine. Jos organizme buvo aptiktas draudžiamas preparatas – dehidroepiandrosteronas (DHEA).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (276)