Vyrų porinių dviviečių valčių A finale puikiai pasirodė Rolandas Maščinskas ir Saulius Ritteris. Iš pradžių vos ketvirtoje-penktoje vietoje plaukę lietuviai antroje distancijos pusėje surengė įspūdingą spurtą ir pirmi kirto finišo liniją bei užfiksavo Europos čempionatų rekordą 2000 m distancijoje – 6:08,82 min.

Jie daugiau nei puse sekundės pralenkė Azerbaidžano duetą (6:09,36) bei daugiau nei sekunde Vokietijos irkluotojus (6:10,09).

„Nenorėjome būti žemiau nei pernai, tad nebuvo kitos išeities – reikėjo laimėti. Tokiuose turnyruose prieš startus negalvoji apie vietas, tiesiog atiduodi visas jėgas, darai viską, ką išmokai per treniruotes. Žinoma, labai smagu dėl mūsų pergalės, tačiau labai džiaugiamės ir visos komandos pasiekimais“, – po finalo sakė R. Maščinskas.

Įdomu, kad finalo favoritais laikyti pasaulio čempionai norvegai Nilsas Jakobas Hoffas bei Kjetilas Borchas lietuviams pralaimėjo net 2,76 sekundės ir liko tik ketvirtoje pozicijoje.

Finalo rezultatai:

1. Saulius Ritteris ir Rolandas Maščinskas (Lietuva) 6:08,82
2. Aleksandr Aleksandrov ir Boris Jotov (Azerbaidžanas) 6:09,36
3. Hans Grunde ir Stephan Krueger (Vokietija) 6:10,09
4. Nils Jakob Hoff ir Kjetil Borch (Norvegija) 6:11,58
5. Thijs Van Luijk ir Dirk Uittenbogaard (Olandija) 6:13,70
6. John Collins ir Jonathan Walton (D.Britanija) 6:19,40

Primename, kad praėjusiais metais mūsiškiai šioje rungtyje iškovojo sidabro medalius.

D. Vištartaitei ir M. Valčiukaitei galingo finišo neužteko

Senojo žemyno čempionių titulo nepavyko apginti Donatai Vištartaitei ir Mildai Valčiukaitei (6:52,59 min.), kurios moterų porinių dviviečių valčių 2000 m irklavimo rungties finale po dramatiškos kovos ir galingo finišo vos 0,44 sekundės nusileido Lenkijos porai Magdalenai Fularczyk bei Nataliai Madaj (6:52,15 min.) ir tenkinosi sidabro medaliais.

Bronzą iškovojo Nyderlandų atstovės Nicole Beukers ir Inge Janssen, nuo lyderių atsilikusios daugiau nei 4 sekundėmis – 6:56,60 min.

„Ko pritrūko? Galbūt taip turėjo būti, ne visada gali kažką padaryti. Galbūt reikėjo truputį geresnio nusiteikimo gal kiek sėkmės. Visada atrodo, kad galima padaryti geriau, tačiau aš sidabro medaliu tikrai džiaugiuosi. Žinoma, laimėti yra smagiau, tačiau mūsų dar laukia aukso medaliai ateityje, reikia tik nesustoti treniruotis“, – nosies nenukabino D. Vištartaitė.

Finalo rezultatai:

1. Magdalena Fularczyk ir Natalia Madaj (Lenkija) 6:52,15
2. Milda Valčiukaitė ir Donata Vištartaitė 6:52,59
3. Nicole Beukers ir Inge Janssen (Nyderlandai) 6:56,60
4. Lisa Schmidla ir Carina Baer (Vokietija) 6:59,46
5. Frances Houghton ir Victoria Thornley (D.Britanija) 6:59,85
6. Jekaterina Potapova ir Marija Krasilnikova (Rusija) 7:11,20

Milda Valčiukaitė ir Donata Vištartaitė

Triskart Europos čempionas vienvietininkas Mindaugas Griškonis finale užtruko 7:00,33 min. ir, nusileidęs čekui Ondrejui Synekui (6:54,95) bei vokiečiui Marceliui Hackeriui (6:56,12), užsikabino bronzos medalį.

2009, 2011 ir 2012 m. Europos čempionato auksą laimėjęs, o praėjusiais metais tik ketvirtas finišavęs M. Griškonis distancijos pabaigoje numušė savo tempą, nes matė, kad pirmaujančių varžovų nebepavys.

„Varžovai buvo labai stiprūs, tad aš jaučiuosi tikrai patenkintas. Startavau tikrai neblogai, gal truputį vėliau pritrūko sėkmės, tačiau džiaugiuosi medaliu. Čekijos sportininkas šiuo metu yra labai galingas, sunku būtų jį pavyti“, – po finišo kalbėjo M. Griškonis.

Finalo rezultatai:

1. Ondrej Synek (Čekija) 6:54,95
2. Marcel Hacker (Vokietija) 6:56,12
3. Mindaugas Griškonis (Lietuva) 7:00,33
4. Stanislav Ščerbačenia (Baltarusija) 7:01,66
5. Hannes Obreno (Belgija) 7:02,61
6. Alan Campbell (D.Britanija) 7:02,92

Mindaugas Griškonis

Moterų vienviečių valčių B finale puikiai pasirodė Lina Šaltytė. Lietuvė po 500 m dar buvo paskutinė – šešta, bet vėliau spurtavo ir įspūdingai aplenkė visas varžoves. L. Šaltytė finišavo per 7 min. 33.24 sek., o artimiausią konkurentę iš Šveicarijos aplenkė beveik 4 sek. Bendroje įskaitoje lietuvei atiteko garbinga 7-a vieta.

8-ą vietą bendroje porinių keturviečių valčių rungties įskaitoje užėmė tokio rango varžybų debiutantai – Vytautas Lapatiukas, Andrius Lapatiukas, Dominykas Jančionis ir Aurimas Adomavičius. B finale lietuviai distanciją įveikė per 5 min. 48.07 sek. ir užėmė antrą vietą. Įpusėjus distancijai lietuviai buvo tik penktoje vietoje, bet, kaip įprasta, galingai finišavo ir aplenkė ne vieną varžovų įgulą. Pirmą vietą B finale iškovojo čekai (5:47.83).

Lietuvos irkluotojus pasveikino šalies prezidentė ir premjeras

Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino Serbijoje vykusiame Europos irklavimo čempionate aukso medalius iškovojusius Saulių Ritterį ir Rolandą Maščinską, sidabro - Mildą Valčiukaitę ir Donatą Vištartaitę bei bronzos medaliu pasipuošusį Mindaugą Griškonį.

„Jūsų dėka, Europos sporto bendruomenė šią savaitę pradeda tebetardama mūsų šalies vardą - stebėdamasi ir gėrėdamasi Lietuvos irkluotojų talentu ir atkaklumu. Tikiu, kad šios pergalės dar labiau sustiprins Jūsų tikėjimą savo jėgomis ir įkvėps būsimiems iššūkiams bei ateities pergalėms, kuriomis džiaugtųsi ir didžiuotųsi visa Lietuva", - sakoma šalies vadovės sveikinime.

Sportininkams Prezidentė palinkėjo sėkmės ir ištvermės.

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius taip pat pasveikino Lietuvos irkluotojus su sėkmingu pasirodymu Europos čempionate Belgrade (Serbija). Šį savaitgalį porinę dvivietę irklavę Saulius Ritteris ir Rolandas Maščinskas iškovojo aukso, moterų dvivietė su Milda Valčiukaite ir Donata Vištartaite – sidabro, vienvietininkas Mindaugas Griškonis – bronzos medalius.

„Sveikinu sportininkus ir dėkoju už puikius pasirodymus, atnešusius net 3 pergales Europos irklavimo pirmenybėse. Nuoširdžiai džiaugiamės sėkme ir didžiuojamės Jumis, garbingai atstovavusiais Lietuvai. Jūsų sutelktos pastangos ir atkaklumas kovoje yra įkvepiantis kelio į pergalę pavyzdys“, – sako premjeras ir visiems Lietuvai atstovavusiems sportininkams linki sėkmingų startų ateityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (179)