„Savarankiškai maratonui ruoštis nerekomenduočiau. Daug kas taip daro, bet aš patarčiau bent pasikonsultuoti su profesionaliu treneriu. Mėgėjas nori maratoną įveikti, profesionalas nori maratoną įveikti gerai. Todėl neretai ir matome, kad bandantys įveikti maratoną vidury trasos pritrūksta jėgų, pradeda eiti ar visiškai nutraukia bėgimą“, - pažymėjo specialistas.

Pasak R. Kančio, mūsų šalyje bėgikai dar per mažai dėmesio skiria širdies pulso siunčiamiems signalams. Žmogus turėtų žinoti, kad jeigu jis sportuoja intensyviau, būtina stebėti pulsą. Ir jei jis rodo jau 160 dūžių per minutę, šios ribos peržengti nederėtų. Ypač atsargūs sportuodami turi būti vyresnio amžiaus žmonės ir tie, kurie niekada rimtai nesportavo – širdis ypač nemėgsta didelio, bet reto fizinio krūvio.

Į skirtingus krūvius mūsų širdis reaguoja skirtingai. Pavyzdžiui, kai mes bėgame, ji labai smarkiai susitraukinėja, o kai staiga sustojame, jai reikia persijungti į visai kitokį režimą. Toks krūvio netolygumas neparuoštoms kraujagyslėms ir širdžiai yra didžiulis išbandymas.

„Pulso vidurkis turėtų būtų apie 140-150. Paprastai šį rodiklį medikai apskaičiuoja pagal specialias formules, atsižvelgdami į žmogaus amžių, svorį, ūgį ir kitus fizinius duomenis. Pradedančiųjų sportininkų pulsas kyla labai greitai. Profesionalai žino, koks jų pulsas bėgant tam tikru tempu, tačiau mėgėjai to įvertinti nesugeba. Atrodo, lyg ir lengva bėgti, bet patikrinus pulsą matai, kad širdies darbas jau yra gerokai per intensyvus“, - pasakojo R. Kančys.

Bėgimo entuziastams treneris siūlo nesudėtingą formulę, kaip pasirinkti tinkamiausią tempą: iš skaičiaus 220 atimkite savo amžių, pvz., jei jums – 25-eri, gausite skaičių 195. Iš šio skaičiaus atėmus 70 gausite minimalų pulsą bėgant (195-70=125), atimkite 50 ir gausite vidutinį pulsą, kurio nereikėtų viršyti atliekant pakaitinius tempimo pratimus (195-50=145), atimkite 30 – šis skaičius parodys, koks gali būti maksimalus pulsas varžybose (195-30=165). Toks širdies ritmas turėtų padėti išvengti nuovargio bei rūgščių susikaupimo kojose.

R. Kančys pradedantiesiems bėgikams pataria tinkamai išnaudoti savo mobiliojo telefono galimybes. Jis pats neseniai išmėgino išmaniame telefone esančią programėlę „S Health“ bei tarp bėgikų mėgėjų paplitusią „Endomondo“, kurių pagalba galima susidaryti treniruočių planus, pasirinkti norimų įveikti kilometrų skaičių, išsamiai matyti kiekvieno nubėgto kilometro greitį, analizuoti įveiktą trasą žemėlapiuose.

„Telefonai ir tokio pobūdžio programėlės gerokai prisidėjo prie bėgimo populiarumo mūsų šalyje“, - neabejojo R. Kančys. – Šios aplikacijos skatina bėgioti ir didina motyvaciją. Pradedantysis bėgikas gali pasirinkti tempą, klausytis mėgstamos muzikos, lyginti kelių savaičių rezultatus. Pastebiu, kad net ir varžybų metu daug kas bėga su telefonais, tačiau labai svarbu, kad sportininkas sugebėtų tinkamai išnaudoti šiuolaikinių technologijų teikiamą naudą ir gebėtų daryti išvadas“.

Trenerio įsitikinimu, pradedantieji ir mėgėjai turėtų bėgioti tik atsižvelgdami į savo širdies pulsą.

„Dauguma pradedančiųjų bėgioja lyg akis išdegę. Pasiūlyčiau jiems dažniau atkreipti dėmesį į mobiliojo telefono rodmenis, kad įvertintų ne tik įveiktus kilometrus, tačiau ir pulsą“, - patarė specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)