Vysis elitą

Kauno S. Dariaus ir S. Girėno stadione regbis karaliaus birželio 14-15 dienomis. Sigito Kukulskio treniruojamas Lietuvos septynetas mėgins susigrąžinti kadaise prarastas pozicijas ir iš antro pagal pajėgumą diviziono vėl pakilti tarp Senojo žemyno stipriausių.

Šeimininkams teko sudėtinga užduotis, kadangi 12-a ekipų konkuruos dėl vienintelio kelialapio į elitines „Grand Prix“ varžybas.

Lietuvių varžovais bus Švedija, Danija, Ukraina, Lenkija, Olandija, Izraelis, Kipras, Moldova, Čekija, Kroatija ir Latvija.

Vartai į aukštesnį lygį atsivers komandai, užfiksavusiai geriausius rezultatus per du A diviziono varžybų turus. Pirmasis jų gegužės pabaigoje vyks Ukrainoje.

Praėjusiame dešimtmetyje Lietuvos rinktinė buvo nuolatinė regbio-7 „Grand Prix“ dalyvė, o sėkmingiausi jai buvo 2002 metai, kuomet lietuviai Europoje buvo penkti ir galynėjosi su tokiais varžovais kaip prancūzai, italai, gruzinai ar portugalai. Tačiau pastaraisiais metais atotrūkis iki favoritų buvo išaugęs.

LRF prezidento Ryčio Davidovičiaus teigimu, lietuviai prasnaudė akimirką, kai kitos šalys kur kas rimčiau pasižiūrėjo į olimpine sporto šaka tapusį septynetų regbį.

„JAV, Rusija, Vokietija, Portugalija, Ispanija daug investuoja į regbį-7, nes visi nori dalyvauti olimpiadoje. Ir mes turime kuo greičiau grįžti tarp elito, nes jei užstrigsime dabartiniame lygyje, vėliau bus sunku pasivyti ir sukelti visuomenės susidomėjimą šiuo žaidimu“, – dėstė R. Davidovičius.

Regbininkus treniruoja sprinto guru

LRF vadovai neatsižada vilčių patekti jau į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes, kuriose regbininkai dalyvaus po kone ištisą amžių trukusios pertraukos – paskutinį kartą regbis olimpinėje programoje buvo 1924 metų Paryžiaus žaidynėse.

Vis dėlto pats R. Davidovičius prisipažino dorai nė nežinantis olimpinės atrankos taisyklių, kadangi kelialapis į Rio de Žaneirą Lietuvos regbio-7 komandai prilygtų stebuklui. Brazilijoje grumsis tik dvylika pajėgiausių pasaulio rinktinių, tiesa, europiečiams šansus prasprūsti į žaidynes kiek padidina tai, jog regbio banginiai Anglija, Velsas ir Škotija atrankoje dalyvaus vieningai – po Didžiosios Britanijos vėliava.

Realesnis LRF taikinys – debiutas 2020 metų Tokijo olimpiadoje.

„Jau dabar atrinkome perspektyviausius 12-14 metų vaikus ir pritaikėme jiems specialias treniruočių programas, kad savo karjeros piką jie pasiektų prieš kitas olimpines žaidynes“, – pažymėjo R. Davidovičius.

Kol kas Lietuvos regbio-7 ekipai atstovauja tradicinio regbio rinktinės žaidėjai. Tačiau LRF siekia, kad regbininkai specializuotųsi Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) pripažinimo sulaukusioje šios sporto šakos atmainoje. Komanda jau treniravosi keliose pasiruošimo stovyklose, prieš čempionatą Kaune dar ketinama startuoti trijuose tarptautiniuose turnyruose.

Žaidžiant septyni prieš septynis regbininkams svarbesnė ne fizinė jėga, o greitis, todėl ruoštis varžyboms jiems padeda ir pripažintas sprinto specialistas iš Kauno Aleksas Stanislovaitis.

Čempionatams išleis pusę milijono

Vos išsiskirsčius Kaune vyksiančių pirmenybių svečiams, į Vilnių suplūs Europos moterų čempionato B diviziono turnyro dalyvės.

Birželio 28-29 dienomis regbio stadione Vingio parke taip pat varžysis 12 komandų. Be šeimininkių, ant vejos žengs Vengrijos, Norvegijos, Izraelio, Bulgarijos, Latvijos, Maltos, Turkijos, Andoros, Liuksemburgo, Slovakijos septynetai, o paskutinioji dalyvė paaiškės vėliau.

Lietuvėms tikėtis pakilti iš žemiausio diviziono kol kas nerealu, bet LRF komandai kelia tikslą bent jau patekti į geriausių penketą.

Jei Lietuvoje sudėtinga surinkti 15 lygiaverčių žaidėjų vyrų tradiciniam regbiui, tai gilių tradicijų neturinčiame moterų regbyje problematiška suburti ir septynetą. Pernai lietuvės B divizione liko priešpaskutinės, o Lietuvos garbę teko ginti ir merginoms, regbio kamuolį rankose laikiusioms vos kelis mėnesius.

Tiesa, dabar turnyrui dar gruodį pradėjo ruoštis 16 žaidėjų, iš kurių bus atrinktas galutinis dvyliktukas. Donato Streckio treniruojamą Lietuvos rinktinę konsultuoja ir specialistai iš Anglijos.

LRF duomenimis, iš viso šalyje regbį žaidžia per šimtą merginų.

„Tikimės, kad po čempionato moterų regbyje pagausės, nes dabar jaučiamas deficitas, – sakė geriausia šalies regbininke tituluojama Gintarė Puzaraitė. – Populiarinti tokią sporto šaką tarp merginų sunku. Įsišaknijęs stereotipas, kad regbis – vyriškas žaidimas. Taip, tai kontaktinis sportas, reikalaujantis fizinės jėgos, bet juk tą patį pasakyti galima ir apie krepšinį.“

LRF vyrų regbio-7 rinktinei šiemet žada skirti 110 tūkst. litų, moterų – 15 tūkst. Lt. Bendras federacijos biudžetas siekia 700 tūkst. litų, o abiejų čempionatų organizavimas atsieis 580 tūkst. Lt. Tiesa, išlaidas LRF pasidalins su Europos regbio asociacija, turnyrų dalyviais ir rėmėjais, dar tikimasi sulaukti ir valstybės bei savivaldybių finansavimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)