Olimpinės rinktinės nariams Ingridai Ardišauskaitei, Vytautui Stroliai, taip pat Lukui Jakeliūnui tos trasos yra labai gerai pažįstamos. Nors jie yra jaunimo grupės slidininkai, pernai dalyvavo pasaulio suaugusiųjų čempionate.

I. Ardišauskaitė bei V. Strolia šitose pačiose trasose varžėsi ir Universiadoje, tad per vienus metus jie Italijos Alpėse startuos jau trečią kartą. Vytautas per studentų Universiadą ypač sunkiose ir sudėtingose trasose 10 km laisvuoju stiliumi lenktynėse surinko 57-is Tarptautinės slidinėjimo federacijos (FIS) taškus – tai labai aukštas rodiklis.

„Tie FIS taškai rodo, kad V. Strolia yra aukštėlesnio lygio sportininkas nei buvo Vladislavas Zybaila, tačiau Ričardo Panavo lygio dar nepasiekė“, - sako Lietuvos nacionalinės slidinėjimo asociacijos (LNSA) generalinis sekretorius Gintautas Černiauskas.

– Kokia bus Lietuvos slidininkų komanda per pasaulio jaunimo čempionatą?, - paklausėme G. Černiausko.

– Čempionate dalyvaus 7 slidininkai. Be I. Ardišauskaitės, V. Strolios ir L. Jakeliūno, rinktinei dar atstovaus Stepanas Terentjevas, Julius Kardelis, Neda Bukovskytė ir Tautvydas Strolia. Komandos treneriai – Kazimiera Strolienė ir Igoris Terentjevas. Sausio 8-27 d. jiems Italijoje bus surengta treniruočių stovykla, slidininkai treniruosis tose pačiose trasose, kur vyks pasaulio jaunimo čempionatas.

Besirengdami čempionatui, sportininkai iki sausio 4 d. treniravosi Lenkijoje ir, pakeliui į Italiją, Čekijoje dalyvavo FIS varžybose. Labai sėkmingai jose pasirodė Vytautas Strolia, kuris buvo 16-as 15 km distancijoje klasikiniu stiliumi.

– Ką dabar veikia didžioji dauguma Lietuvos slidininkų?

– Padedant mūsų LNSA, slidininkai savivaldybių, klubų lėšomis ieškojo galimybių treniruotis svetur. Anykščių „Viesulo“ slidinėjimo klubas, vadovaujamas trenerio Algio Drūsio, dalyvavo dvejose trumpalaikėse treniruočių stovyklose Otepėje (Estija), čia treniravosi ir jaunieji Ignalinos slidininkai.

FIS surengė nemokamą dviejų savaičių treniruočių stovyklą Austrijoje. Ten mums niekas nekainavo, tiktai kelionė. Stovykloje buvo trys jauni Lietuvos slidininkai - anykštietė Silvija Adamonytė bei ignaliniečiai Ugnė Kastanauskaitė ir Deividas Kliševičius, taip pat treneris ignalinietis Karolis Baltakis.

– Ar jau aiški Lietuvos olimpinė slidinėjimo rinktinė?

– Taip, tai – Ingrida Ardišauskaitė ir Vytautas Strolia. Kandidatų buvo ir daugiau, tačiau mūsų olimpiečių meistriškumas buvo gerokai didesnis nei kitų. Geriausius atrinkome pagal FIS taškus, kurie skaičiuojami pagal atsilikimą nuo varžybų lyderio. Sezono pradžioje dar niekas nebuvo aišku – labai daug treniravosi perspektyvus sportininkas Stepanas Terentjevas, Lukas Jakeliūnas.

– Lyginant su Vankuverio olimpinėmis žiemos žaidynėmis, slidinėjimo rinktinė iš pagrindų pasikeitė. O ką dabar veikia buvę olimpiečiai Irina Terentjeva, Aleksejus Novoselskis, Mantas Strolia, Modestas Vaičiulis?

Modestas Vaičiulis dirba pedagogu Visagino technologijos ir verslo profesinio mokymo centre ir talkina LNSA, yra slidžių bandytojas ir tepėjas, jis vyks ir į pasaulio jaunimo čempionatą. Mantas Strolia gyvena Didžiojoje Britanijoje, Aleksejus Novoselskis dirba vienoje sporto prekių parduotuvėje Vilniuje, o Irina Terentjeva įsikūrusi Vuokatyje (Suomija).

Irina nenutolo nuo Lietuvos slidinėjimo ir mums nemažai talkina. Ji dirba Vuokačio slidinėjimo tunelyje sporto instruktore ir praėjusiais metais daug padėjo mūsų jaunimo rinktinei, kai ši visą rugpjūčio mėnesį treniravosi Vuokatyje. Irina padarė dideles nuolaidas mūsų sportininkams slidinėti tunelyje, kuriame visą laiką būna sniego ir oro temperatūra - minus 7-9 laipsniai. Kelios treniruotės mūsų slidininkams apskritai nieko nekainavo.

– Nuo praėjusių metų Lietuvos jaunimo slidinėjimo rinktinės vyr. treneriu tapo Irinos tėvas Igoris Terentjevas, o jo asistentu – Karolis Baltakis. Gal LNSA įvyko daugiau pasikeitimų, naujuoju prezidentu tapus Marijui Rindzevičiui?

– Drastiškų, esminių pakeitimų neįvyko. Lietuvos jaunimo rinktinė jau buvo suformuota anksčiau, kadangi buvo nemažai perspektyvių slidininkų, gimusių 1995-1996 metais. Deja, dabar iš tos kartos teliko trys – Stepanas Terentjevas, Vytautas Strolia ir Julius Kardelis, o kiti dėl vienokių ar kitokių priežasčių atkrito.

Reikėtų pažymėti, kad J. Kardelis gruodžio mėnesį per FIS kategorijos varžybas Čekijoje 10 km distancijoje klasikiniu stiliumi tarp 118 finišą pasiekusių slidininkų užėmė 20-ąją vietą ir už tai gavo 77,51 FIS taško.

Tai - ne tik asmeninis dvyliktą klasė lankančio ignaliniečio rezultatas. Ankstesniais metais to nėra pavykę padaryti nė vienam tokio amžiaus Lietuvos slidininkui.

– Šiltas oras ir lietus sugriovė visus varžybų grafikus Lietuvoje, startai nukelti tolesniam laikui. Ar tos varžybos įvyks?

– Tų varžybų tikrai nelaidojame. Pačios pirmosios - įžymaus trenerio Vilmanto Gineito atminimo taurės varžybos – turėjo įvykti gruodžio 28 d. Jeigu gamta nesujauks tolesnių mūsų planų, varžybos numatytos vasario 2 d. Tomis dienomis (vasario 1-2 d.) vyks LTeam žiemos olimpinis festivalis ir Žalgiriada.

Pajėgiausieji mūsų slidininkai tose varžybose nedalyvaus, jie tomis dienomis rungtyniaus pasaulio jaunimo čempionate. Sausio 3-4 d. turėjo įvykti ir Lietuvos slidinėjimo čempionato pirmas etapas, tačiau dabar jis, tikriausiai, bus nukeltas po Sočio olimpinių žaidynių.

Nuolat palaikome ryšius su Maduonos (Latvija) slidinėjimo centro vadovais. Tenai praėjusiais metais rengėme dvejas varžybas, mums tai kainavo papildomų išlaidų, nes samdomės autobusus, kad daugiau išvežtume sportininkų.

Gali ir šiemet būti papildoma našta, nors šiai dienai ir Maduonoje nėra sniego. Šiemetinė žiema mus liūdina, bet esame optimistai.