Kokia Lazdynų plaukimo baseino – neatskiriamos Vilniaus sportinio, kultūrinio ir miesto bendruomenės gyvenimo dalies – ateitis, kalbamės su Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju Ritu Vaiginu.

R. Vaiginas Olandijoje apžiūrėjo baseinus, kuriuose pritaikytos moderniausios technologijos. Lazdynų baseinas bus nugriautas, o jo vietoje atsiras moderni plaukimo bazė.

Lazdynų baseine verda įtemptas gyvenimas, lankytojų čia daugiau negu praėjusiais metais. Gal jis nebus griaunamas?

Vilniaus savivaldybė suinteresuota, kad Lazdynų plaukimo baseinas pasikeistų. Juolab kad atėjus naujai Vyriausybei buvo įvardyti trys prioritetiniai nacionalinės svarbos sporto objektai. Tai – nacionalinis stadionas bei du plaukimo baseinai Vilniuje ir Klaipėdoje. Jiems bus skiriamas didžiausias dėmesys ir įvardytas preliminarus finansavimas.

Vilniaus ir Klaipėdos baseinams numatyta skirti po 40 mln. litų, o nacionaliniam stadionui, dėl kurio dar diskutuojama, – apie 320 mln. litų.

Savo žadėtus įsipareigojimus vykdome, darome vadinamuosius namų darbus. Konsultavomės su vandens sporto šakų specialistais, vadovais, treneriais, vadybininkais, Lietuvos plaukimo federacija. Išklausėme visų interesus, tačiau per daug plėstis negalime, nes susidursime su išlaikymo išlaidomis. Daug ką teko optimizuoti, mažinti erdves, kad tik nereikėtų šildyti tuščio oro.

Kas jau padaryta? 

Parengėme baseino techninę specifikaciją – techninius baseino komplekso projekto pasiūlymus. Jau baigiamos parengti ir konkurso sąlygos architektūrinei daliai bei projektavimui. Esame dėkingi Klaipėdos savivaldybei. Ji jau turi įdirbį, nes nuo 2008 m. galvoja pasistatyti plaukimo baseiną. Jie yra pasirengę galimybių studiją, įveikė etapus, rengdami konkurso sąlygas.

Šio mėnesio pradžioje mūsų specialistai buvo išvykę į Klaipėdos savivaldybę, dalyvavo pasitarime ir domėjosi rūpimais klausimais, rengiant konkurso sąlygas. Uostamiesčio savivaldybė pasidalijo savo patirtimi, patarė, ko nedaryti, nes ji taip pat padarė klaidų.

Tarptautinį techninio projekto rengimo konkursą svarstėme skelbti gruodžio mėnesį. Jame galėtų dalyvauti ne tik Lietuvos, bet ir užsienio specialistai. Galbūt jie turi didesnę patirtį, statant ir rekonstruojant plaukimo baseinus.

Vyko diskusija, ar senąjį baseiną rekonstruoti, ar nugriauti ir statyti naują. Kokia buvo nuomonė tuo klausimu?

Po įvairių konsultacijų su mūsų ir užsienio specialistais, projektuojančiais ir statančiais baseinus, buvo prieita išvada: pigiau ir ekonomiškiau nugriauti senąjį ir statyti naują. Tuo keliu mes ir einame.

Prieš pusantro mėnesio su miesto savivaldybės specialistais buvome išvykę konsultuotis į Olandiją. Ji Europoje ir galbūt net visame pasaulyje pagal sporto objektus yra labiausiai išsivysčiusi šalis.

Olandija pagal plotą yra mažesnė už Lietuvą, bet gyventojų turi gerokai daugiau – 16 milijonų. Tačiau Olandijoje yra net 3 tūkst. baseinų, o Lietuvoje – apie 40–50.

Olandijoje buvo ką pasižiūrėti ir pasisemti patirties. Apžiūrėjome statomus ir modernizuojamus objektus, pamatėme tai, ko nebuvome matę, o tik girdėję. Ten plaukimo baseinai statomi su pakeliamaisiais dugnais ir slankiosiomis pertvaromis. 50 m plaukimo baseiną naudojant pertvarą galima padalyti į du baseinus po 25 metrus.

Taip išsprendžiama nemaža problema, vaikus mokant plaukti, treniruojantis didesnio meistriškumo sportininkams, laisvalaikį leidžiant miesto bendruomenei. Jeigu, tarkime, vaikai mokomi plaukti, pakeliamasis dugnas leidžia gylį reguliuoti nuo 5 m gylio iki 60 cm. Stengiamės įsiklausyti, kas šiuo metu pasaulyje ir Europoje yra naujausia ir geriausia. Lazdynų baseinas tikrai nesudarys konkurencijos sveikatingumo centrams.

Ar Lazdynų baseinas irgi bus statomas pagal naujausias technologijas?

Taip. Olandijoje atkreipėme dėmesį į moderniąsias technologijas ir sieksime, kad ir Lazdynų baseinas būtų statomas jas taikant. Kad praėjus tam tikram laikui nereikėtų sakyti, jog kažko nepadarėme.

Lazdynų baseino komplekso darbo grupė, beje, aš esu vienas iš jos vadovų, o joje dirba įvairių sričių specialistai, nuolat rengia pasitarimus, ieško optimalaus varianto baseinui rekonstruoti. Šis baseinas dabar yra avarinės būklės, jau yra nusidėvėjusios stogo ir kitos konstrukcijos, todėl negalime rizikuoti.

Išvažiuojamojo posėdžio metu Lazdynų baseine su premjeru derinome, kad baseino konstrukcijoms sustiprinti ir jo remontui reikėtų skirti nuo 2 iki 4 mln. litų. Tada, parengus projektą, baseiną rekonstruoti. Buvo įvertinta, kol parengsime techninį projektą ir vyks konkursas rangos darbams, o tai užtruktų apie porą metų, įdėjus nedideles lėšas baseiną galima būtų rekonstruoti. Nusprendėme, kad rekonstrukcijai planuotas skirti lėšas geriau būtų nukreipti į projektavimą.

Kokį įsivaizduojate naująjį Lazdynų baseiną?

50 m ilgio ir 10 takelių, jis turėtų iškilti toje pačioje vietoje, kur ir dabar yra. Baseinas būtų su pakeliamuoju dugnu ir slankiąja pertvara, šalia būtų sujungtas 25 x 15 m baseinas su pakeliamuoju dugnu ir skirtas šuolininkams į vandenį. Kai jie nesitreniruos, dugnas bus pakeliamas iki reikiamo lygio.

Naujajame komplekse būtų treniruoklių ir akrobatikos salės, pirčių kompleksas, nes jis yra neatskiriama sportininkų reabilitacijos dalis.

Pagal Olandijos pavyzdį čia treniruotųsi ne tik sportininkai, bet baseinu galėtų naudotis ir miestiečiai. Už baseino dar yra žemės sklypas ir jį būtų galima išnaudoti.

Kai iš pradžių diskutavome apie baseino rekonstrukciją, kilo mintis, kad rekonstravus senąjį baseiną už jo būtų galima dar ką nors pastatyti papildomai – tarkime, uždarą teniso aikštyną, treniruočių sales. Taip gautume pajamų baseinui išlaikyti. Dabar, kai nusprendėme baseiną griauti, tas statinys šiek tiek pasislinks į kitą vietą, tačiau teritorijos užteks, kad įrengtume kompleksą.

Kada vilniečiai galės džiaugtis naujuoju baseinu?

Mano manymu, baseinas turėtų būti pastatytas per 2–3 metus. Jeigu konkursas bus paskelbtas gruodžio mėnesį, tai 2014-uosius paaukotume projektavimui. Tada skelbtume konkursą statybos darbams. Realiai 2015 m. pavasarį paaiškėtų konkurso laimėtojas ir prasidėtų darbai.

Jeigu būtų numatytas finansavimas, 2016 m. pabaigoje naujasis baseinas turėtų atverti duris. Tai – optimistinis variantas. Jeigu statybos užsitęstų, tai vėliausiai kompleksas turėtų pradėti veikti 2017 metais. Kol baseinas bus statomas, vienu metu rengsime konkurso sąlygas, kas Vilniuje galėtų pastatyti 25 m ilgio 8 plaukimo takelių baseiną.

Norėtume, kad baseinas iškiltų centrinėje miesto dalyje. Gruodžio mėnesį turėtų būti paskelbtas viešasis konkursas. Didelių reikalavimų nekelsime, tai būtų alternatyva Lazdynų baseinui tuo metu, kai jis bus statomas. Neatmetame galimybės, kad 25 m ilgio baseinas irgi būtų šiuolaikiškas, naudojamos naujausios technologijos, su pakeliamuoju dugnu. Tada nereikės statyti negilaus baseinėlio, vadinamo „varlinuku“, pradedantiesiems mokyti plaukti. Tą baseiną tikimės pastatyti per 1–1,5 metų. Mūsų pagrindinės sąlygos: privatūs investuotojai už savo lėšas pastatys baseiną, o savivaldybė jį išpirks per 10 metų.