Pirmą kartą tarp penkių geriausių moterų įgulų pateko ir Lietuvos atstovės – Milda Valčiukaitė bei Donata Vištartaitė. 2013 metais lietuvės laimėjo viską: triumfavo trečiame pasaulio taurės etape, tapo Europos, universiados bei pasaulio čempionėmis. Pastarąjį titulą M. Valčiukaitė ir D. Vištartaitė įspūdingu finišu aplenkusios Naujosios Zelandijos sportininkes Fioną Bourke bei Zoe Stevenson.

„Būti geriausiųjų penketuke tikėjausi, nes šiemet laimėjome visas varžybas ir esame, mano nuomone, gana žinomos pasaulio irklavimo visuomenėje. Tačiau kol kas esame tik kandidatės, – teigė M. Valčiukaitė. – Laimėjus šį titulą daug kas nepasikeistų, bet tai visgi yra malonus įvertinimas ir tam tikra istorija“.

Iki Londono olimpinių žaidynių vienviečių valčių varžybose startavusi D. Vištartaitė tokios sėkmės jau pirmame sezone irkluojant su M. Valčiukaite nesitikėjo.

„Visas šis sezonas truputį viršijo mūsų visų lūkesčius. Žinoma, giliai širdyje tikėjausi kada nors pasiekti visus šiuos laimėjimus, bet tikrai ne taip greitai“, – sakė D. Vištartaitė.

Iki šiol nė vienas Lietuvos irkluotojas nebuvo išrinktas į geriausiųjų penketuką. Drauge su M.Valčiukaite ir D.Vištartaite dėl metų įgulos titulo taip pat varžosi taip pat visose varžybose triumfavusi australė Kim Crow, Italijos lengvasvorių moterų porinė dvivietė Laura Milani ir Elisabetta Sancassani, Didžiosios Britanijos moterų dvivietės be vairininko įgula Helen Glover ir Polly Swann bei JAV aštuonvietės įgula.

Geriausiu metų treneriu pretenduoja tapti ir italas Giovanni Postiglione, kuris konsultuoja Lietuvos suaugusiųjų rinktinės narius – D. Vištartaitę, M. Valčiukaitę, pasaulio vicečempionus Rolandą Maščinską ir Saulių Ritterį bei Mindaugą Griškonį.

Kas taps geriausiomis metų įgulomis bei treneriais, paaiškės lapkričio 8 dieną Taline (Estija) vyksiančioje trenerių konferencijoje iškilmingos ceremonijos metu.