Juo siekiama iki 2020 metų šimtu milijonų padidinti sportuojančių europiečių skaičių, mažinti atotrūkį tarp daugiau ir mažiau sportuojančių šalių gyventojų.

„Moveweek“ pirmą kartą surengta praėjusiais metais, tuomet 120-yje renginių dalyvavo 140 000 europiečių iš 23 šalių.

Lietuvoje toks renginys vyks pirmą kartą. „Judėk kartu su LSU“ projektu siekiama kuo daugiau jaunimo sudominti aktyvia sportine veikla, didinti jaunimo užimtumą per fizinį aktyvumą. Idėjos autoriai sportu sieks apjungti Kauno jaunimą, skatins būti aktyviais ir reguliariai sportuoti. „Pastaruoju metu vis dažniau kalbama apie nedidelį fizinį aktyvumą, jo žalą, rengiami įvairūs seminarai, konferencijos. Projektu „Judėk kartu su LSU“ ne žodžiais, o praktiniais užsiėmimais skatinsime sveikatingumą, didinsime jaunimo fizinį aktyvumą“, - teigė LSU Sporto ir laisvalaikio centro vyriausioji specialistė Goda Mankutė.

LSU docentės dr. Renatos Rutkauskaitės komentaras:

„Lietuvos Sporto universiteto dėstytojų atliktas tyrimas rodo tendenciją, kad mažėjant mokinių fiziniam pajėgumui, blogėja jų mokymosi rezultatai. O žinant tai, kad fizinis pajėgumas yra patiriamo fizinio aktyvumo rezultatas, galima daryti išvadą, kad fizinis pasyvumas tiesiogiai susijęs su blogesniais mokymosi rezultatais.

Tuo tarpu didėjantis mokymosi krūvis, auganti konkurencija besirūpinant ateities studijomis, skatina vaikus ir tėvus vis daugiau papildomai laiko skirti mokymosi rezultatų gerinimui. Tačiau būtina nepamiršti, kad per dideli krūviai mažina aktyviam poilsiui skirtą laiką, o tokiu būdu patenkama į „uždarą ratą”, kai pastangos siekti geresnių mokymosi rezultatų fizinio aktyvumo mažinimo sąskaita, tik prastina protinės veiklos rezultatyvumą.

Nepakankamas fizinis aktyvumas tarp įvairių šalių vaikų ir jaunimo nuolat kelia susirūpinimą. Nors Lietuvos vaikai ir nepasižymi dideliu nutukimu, tačiau mažėjantis fizinis aktyvumas ir tuo pačiu blogėjantis jų fizinis pajėgumas gali užauginti visuomenę, kuri išsiskirs dideliu nutukimu, prasta sveikata bei protiniu darbingumu.

Nėra abejonių, kad nepakankamas fizinis aktyvumas neigiamai veikia vaikų augimą ir brendimą. Šiuolaikiniai vaikai vis dažniau aktyvią veiklą keičia mažiau aktyvia, pasyvia laisvalaikio praleidimo forma: žiūri televiziją, žaidžia kompiuteriu, bendrauja su draugais ir pnš. Specialistus neramina tai, kad gal būt po kelių metų nebepamatysime vaikų smagiai spardančių futbolo kamuolį kieme, laipiojančių į medžius ar šokinėjančių per jūros bangas.

Sistemingas, nuolatinis fizinis aktyvumas kol kas dar sunkiai prigyja tarp vaikų ir suaugusiųjų žmonių.

Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduojamo fizinio aktyvumo (po vieną valandą per dieną) vaikai ir paaugliai nepatiria. Anot mokslininkų, atlikusių šį tyrimą, būtina nuolat skatinti ne tik vaikų ir paauglių, bet ir suaugusių sistemingą fizinį aktyvumą, kuris, tikėtina, susijęs su aktyvesniu protiniu darbingumu“.

„Judėk kartu su LSU“ (2013 metų spalio 7–13 dienomis):

1. Svarsčių kilnojimas, smiginis, linksmos estafetės, virvės traukimas, aerobika, rankų lenkimas (pirmadienis, 12.00 val., LSU maniežas, Aušros g.42);

2. Plaukimas, mankšta vandenyje (trečiadienis, 12.00 val., LSU baseinas, Sporto g. 6);

3. Krosas (trečiadienis, 9.00 val., Ąžuolyno parkas);

4. Orientavimosi varžybos (ketvirtadienis, 15.00 val., Ąžuolyno parkas);

5. Tinklinis (antradienis, 10.00 val., Sporto salė, LSU, Sporto g. 6);

6. Krepšinis 3x3 (penktadienis, Kauno sporto halė, Perkūno al. 5);

7. Futbolas 6x6 (sekmadienis, 12.00 val., Nacionalinė futbolo akademija, Aušros g.42 D).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją