Veteranui trūksta varžybų

Šeštadienį startuosiančiose ir daugiau nei savaitę truksiančiose pasaulio pirmenybėse dalyvaus 14-a lietuvių, nors prieš sezoną tikėtasi į Maskvą išvežti daugiau nei dvi dešimtis atletų.

Vieniems, pavyzdžiui, šuolininkui į aukštį Raivydui Staniui ar disko metikui Andriui Gudžiui, nepakluso aukšti čempionato normatyvai, kitiems kortas sumaišė traumos. Tarp pastarųjų – sprinteris Rytis Sakalauskas, trišuolininkė Dovilė Dzindzaletaitė, maratonininkė Rasa Drazdauskaitė.

Nugaros trauma vos neatėmė galimybės jubiliejinį dešimtą kartą dalyvauti pasaulio čempionate ir iš rinktinės veterano V. Aleknos. 41-erių disko metikas tik liepą pradėjo treniruotis ir dalyvavo vienintelėse varžybose. „Deimantinės lygos“ etape Londone jis diską nusviedė vos 62,94 m ir liko paskutinis devintas.

Spėlioti, koks galėtų būti tituluočiausio Lietuvos lengvaatlečio pasirodymas Maskvoje, K. Jezepčikas nesiryžo.

„Gal ir gerai, kad jam nebėra didelio spaudimo. Virgis puikiai dirbo žiemą ir pavasarį, bet tada gavo traumą. Ruoštis pasaulio čempionatui jis pradėjo tik liepą. Pasaulio čempionate jis tikrai varžysis visa jėga, bet Virgis pats sakė, kad jam trūksta keletos varžybų“, – sakė lengvosios atletikos specialistas.

Kaip ir kiti vilniečiai, ruoštis pasaulio čempionatui namuose V. Alekna negalėjo dėl renovuojamo Vingio parko stadiono. Laikinai prisiglausti disko metikas nusprendė Kaune.

Disko metimo sektoriuje viltis dar gyva

Nors V. Aleknos pasirengimą sugadino sveikatos problemos, Lietuvos rinktinė turi vilčių suspindėti disko metimo sektoriuje. Tik ne vyrų, o moterų varžybose.

Zinaida Sendriūtė gegužę Kaune pasiekė savo asmeninį rekordą, švystelėjusi diską 65,97 m. Geriausių sezono pasiekimų lentelėje 28-erių sportininkė iš Skuodo užima septintą vietą.

„Turime grupę sportininkų – keturis ar penkis, kurie, susiklosčius tam tikroms aplinkybėms, pretenduos į geriausių aštuntukus. Viena lyderių – Z. Sendriūtė. Jos rungtyje yra aiški favoritė – Londono olimpinė čempionė kroatė Sandra Perkovič. O dar penkios ar šešios konkurentės yra Zinaidos lygio“, – dėstė K. Jezepčikas.

Žavioji šuolininkė nebenori dalintis rekordo

Vietos finalo aštuonete laukiama ir iš šuolininkės į aukštį Airinės Palšytės, praėjusį mėnesį Europos jaunimo (iki 23 metų) čempionate pelniusios sidabro apdovanojimą.

Nors dalį sezono 21-erių vilnietė praleido dėl traumos, liepos pabaigoje ji dar kartą pagerino savo sezono rekordą, įveikusi 195 cm aukštį.

Geriausią visų laikų šalies pasiekimą (196 cm) A. Palšytė kol kas dalinasi su Nele Žilinskiene ir Maskvoje tikisi tapti vienvalde rekordininke.

„Gal tik po truputį, bet mano rezultatas kyla. Jei tik viskas bus tvarkoje, tikiuosi, kad po pasaulio čempionato Lietuvos rekordas priklausys vien tik man. Norėčiau patekti į finalą – tada visi būtų labai patenkinti“, – lūkesčiais dalinosi sportininkė.

„Airinės sezonas buvo tikrai nesėkmingas – šeši mėnesiai praleisti dėl traumos, žmogus negalėjo kokybiškai treniruotis. Bet dabar rezultatai po truputį kyla, Airinė yra gerai pasiruošusi, tikiuosi, ji nenuvils nei savęs, nei manęs, nei visų kitų“, – pridūrė A. Palšytės trenerė Tatjana Krasauskienė.

Karštis – ištvermės rungčių atstovų baubas

Tuo tarpu ėjikė Brigita Virbalytė-Dimšienė nerimauja dėl Maskvoje tvyrančio karščio. Įdienojus temperatūra Rusijos sostinėje pakyla iki 26-28 laipsnių Celsijaus.

Jei orai neskriaus, sportinio ėjimo atstovė viliasi sėkmingesnio pasaulio čempionato nei ankstesnieji du, kuriuose ji jau spėjo išmėginti jėgas.

„Po olimpiados kai kurios ėjikės baigė karjeras, bet jas pakeitė stiprios ir pergalių išalkusios sportininkės, kurios kausis dėl pačių aukščiausių vietų. Aš pati svajoju apie 20-uką, noriu pagaliau peržengti jo ribą. Jei priartėčiau prie asmeninio rekordo, toks rezultatas turėtų garantuoti vietą tarp 20 geriausių“, – skaičiavo B. Virbalytė-Dimšienė.

Ž. Balčiūnaitė išlydėta atskirai

Panašūs ir maratonininkės Dianos Lobačevskės tikslai.

„Nenoriu girtis, kad pagerinsiu asmeninį rekordą, bet labai tikiuosi nubėgti greičiau nei per 2,5 valandos ir patekti į geriausių 20-uką. Sezonas buvo ilgas, jaučiu šiokį tokį nuovargį, nesu „šviežia“. Bet ši savaitė man bus gana lengva, ir prieš startą šeštadienį tikiuosi jaustis labai gerai“, – kalbėjo bėgikė.

Beje, ji trečiadienį spėjo sudalyvauti net dvejose palydose į planetos pirmenybes. Pirmosios vyko Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) prezidento Eimanto Skrabulio būstinėje, nors šįkart joje ir nebuvo šeimininko. LLAF vadovas kartu su generaline sekretore Nijole Medvedeva jau išvyko į Maskvą, kur dalyvauja Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) kongrese.

Tuo tarpu kiek vėliau atskirai išlydėtos trys čempionate startuosiančios maratono bėgikės: D. Lobačevskė, Remalda Kergytė ir Živilė Balčiūnaitė.

Paklaustas, ar tik dėl paprasto sutapimo praeityje LLAF dvejiems metams diskvalifikuota Ž. Balčiūnaitė nedalyvavo federacijos organizuotame renginyje, K. Jezepčikas trūkčiojo pečiais.

„Nežinau, kaip čia yra. Vakar su ja kalbėjausi – ji buvo Druskininkuose. Bet šaunu, jei kas nors sugeba suorganizuoti tokį renginį, savarankiškai išlydėti į čempionatą“, – svarstė treneris.

Lietuvos lengvosios atletikos sudėtis

Lina Grinčikaitė (100 m), Eglė Balčiūnaitė (800 m), Zinaida Sendriūtė (disko metimas), Airinė Palšytė (šuolis į aukštį), Virgilijus Alekna (disko metimas), Agnė Šerkšnienė (400 m), Kristina Saltanovič (20 km sportinis ėjimas), Brigita Virbalytė-Dimšienė (20 km sportinis ėjimas), Neringa Aidietytė (20 km sportinis ėjimas), Marius Žiūkas (20 km sportinis ėjimas), Tadas Šuškevičius ( 50 km sportinis ėjimas), Živilė Balčiūnaitė (maratonas), Diana Lobačevskė (maratonas), Remalda Kergytė (maratonas).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)