„Gaila tik vieno, kad rungtynių pabaigoje pritrūkome patirties. Prancūzai jos turėjo daug daugiau tokiose lygiose rungtynėse ir jas užbaigti mums buvo labai sunku. Vyrai kovojo iš visų jėgų, įdėjo „dūšią“ ir ačiū jiems už tai“, – kalbėjo treneris

Tik pergalė šiose rungtynėse būtų leidusi Lietuvos rinktinei toliau kovoti dėl patekimo į Europos čempionatą, tad darbo ir pasiruošimo komanda negailėjo. Rinktinė sužaidė dvejas draugiškas rungtynes prieš Suomijos ir Estijos komandas ir abejas laimėjo. Treneris teigė, kad komanda ištaisė visas savo klaidas ir trūkumus, bet ne vien pasiruošimas lėmė gerą lietuvių žaidimą.

„Tai, kad ištaisėme savo trūkumus dar nieko nelėmė. Labai smagu, kad vyrai nusiteikė prieš varžybas, nežiūrėjo nei į pavardes nei į rezultatą, o kovojo iš visų jėgų visas šešiasdešimt minučių“ – gyrė auklėtinius G. Savukynas.

Prancūzijos rinktinė į Vilnių atvyko jau užsitikrinusi kelialapį į Europos čempionatą Danijoje ir pirmąją vietą grupėje. Tačiau trenerio teigimu, prancūzai nežaidė atsipalaidavę.

„Nemanau, kad mūsų vyrai šiandien verti mažiau pagyrų. Mūsiškiai neleido varžovams žaisti taip, kaip jie norėjo. Būtent dėl to prancūzai antrajame kėlinyje įleido savo pagrindinį vartininką. Jų netenkino lygus rezultatas, nors šios rungtynės jiems nieko nelėmė“, – pasakojo Lietuvos komandos treneris.

Tuo metu penkis įvarčius mūsų šalies komandai pelnęs Tomas Eitutis buvo konkretesnis ir teigė, kad iki rungtynių pabaigos dar tikėjosi lygiųjų.

„Pirmąjį kėlinį sužaidėme puikiai. Pasirinkimo gerą gynybą 4-2 ir uždarėme jų metikus, gerai pasirodė mūsų vartininkas. Gerai kovojome, gaila, kad kelios smulkios klaidelės rungtynių pabaigoje neleido išplėšti lygiųjų“, – pasakojo žaidėjas.

Lietuvos komandai rungtynėse prieš prancūzus dėl traumų negalėjo padėti net šeši sportininkai: Nerijus Atajevas, Valdas Novickis, Remigijus Čepulis, Rolandas Bernatonis ir Jonas Truchanovičius ir vartininkas Arūnas Vaškevičius. Treneris, paklaustas ar labai jautėsi jų trūkumas, buvo itin lakoniškas.

„Tie žaidėjai, kurie buvo, šiandien savo darbu ir atsidavimu kompensavo nebuvusius“, – nutraukė G. Savukynas.

Komandoms šiame atrankos cikle liko sužaisti dar po vienerias rungtynes. Lietuvių jau šį šeštadienį laukia Norvegijos komandos išbandymas. Nors šios rungtynės Lietuvos rinktinei nieko nebelems, bet G. Savukyno teigimu, atneš didelę naudą Lietuvos komandai.

„Nei taškai, nei pergalė, nei pralaimėjimas – niekas nėra svarbu. Svarbu, kas šiandien buvo matyti aikštelėje. Tai buvo didelis žingsnis pirmyn, puiki proga tobulėt mažiau patyrusiems Lietuvos klubų žaidėjams. Nenoriu sumenkinti Lietuvos čempionato, bet jis, manau, niekada nepasieks tokio lygio. Turime daug jaunų, Lietuvoje žaidžiančių žaidėjų ir nežinau, ar jie kur nors yra matę panašaus lygio žaidimą. To nei filme pažiūrėsi, nei knygoje perskaitysi“, – tvirtino treneris.

Rinktinės ateitis kol kas miglota

G. Savukynas teigė, kad prieš prasidedant atrankos ciklui jis tikėjosi geresnių rezultatų, bet netikėtas pralaimėjimas vienu įvarčiu Turkijos ekipai sumaišė visas kortas. Treneris teigė nesąs patenkintas turnyro lentelės padėtimi, tačiau geresnių rezultatų greitu laiku dar negalėjo pažadėti.

„Teks palūkėti. Rinktinės senbuviai po truputį sensta, o ateinančioji karta dar nėra pajėgi vieni patys išspręsti jiems keliamų užduočių. Po truputį bandome integruoti jaunus žaidėjus, kad išvengtume skaudžios kartų kaitos“, – baigė treneris.

Gerų žodžių Lietuvos rinktinei negailėjo ne vien G. Savukynas. Ne ką mažiau Lietuvos žaidėjus gyrė ir Prancūzijos komandos treneris Claude'as Onesta.

„Pirmosiose rungtynėse jūs ištempėte tik pirmą kėlinį. Šiandien mums reikėjo kovoti visas rungtynes. Šiandien buvote labai stipri komanda, stiprūs žaidėjai ir žaidėte iš širdies. Bijau, kad šioms rungtynėms teisėjai buvo per jauni“, – pasakojo Prancūzijos rinktinės vairininkas.

C. Onesta buvo nustebęs, kad organizatoriai nepasirūpino vertėju iš prancūzų kalbos, tad apsiribojo šiuo trumpu komentaru.

„Prancūzijoje, jei žaidi rankinį, į mokyklą nebevaikštai“, – juokavo C. Oneste.

Europos čempionate rungsis šešiolika komandų. Šeimininkai danai, keturiolika pirmas dvi vietas grupės varžybose užėmusių ekipų ir geriausia trylikta komanda. Trys ekipos – Islandijos komanda, pasaulio čempionai Ispanai ir Prancūzijos komanda, jau buvo užsitikrinusios patekimą prieš penktąjį turą. Lietuvos rankininkai Europos čempionate žaidė tik kartą – 1998 metais.