Profesorius ne kartą vedė seminarus LSU biomedicinos srities mokslininkams, kuriuose mokė atliekamuose tyrimuose savarankiškai diegti naujausias širdies kraujagyslių sistemos technologijas.
P
rof. B. Saltinas yra vienas geriausių ne tik Europos, bet ir pasaulio fiziologų, o pastaruosius 15 metų daugiausia dėmesio skiria fizinio aktyvumo įtakos sveikatai ir savijautai tyrimams. Profesoriaus darbai turėjo didelę įtaką medicinai, jo tyrimų rezultatai pakeitė mokslininkų požiūrį į žmogaus atsigavimą po širdies smūgių, padarė įtaką chirurgijai ir traumų prevencijai bei gydymui.

Mokslininkas taip pat ištyrė širdies veiklos svarbą ir galimybių ribas, genų įtaką didelio meistriškumo sportininkų pasiekimams. Profesorius moksliškai įrodė, kokios yra sprinterių galimybių ribos ir kaip išsiaiškinti, ar atletas vartoja dopingą.

Dabar prof. Bengtas Saltinas tiria, kokią įtaką fizinio aktyvumo trūkumas daro susirgimui diabetu. Profesorius taip pat tęsia Nobelio premijos laureato Augusto Krogho darbus Kopenhagos universiteto Raumenų tyrimų centre. Šis centras yra žmogaus fiziologijos tyrimų lyderis pasaulyje.

Erlangeno-Niunbergo universiteto sporto mokslo instituto profesoriui dr. A. Ruttenui LSU garbės daktaro vardas suteiktas už nuopelnus plėtojant Lietuvos strategines fizinio aktyvumo skatinimo gaires, universiteto mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros srities stiprinimą ir žinomumą pasaulyje, aktyvų indėlį į LSU studijų tarptautiškumą.

Prof. A. Ruttenas vadovavo svarbiems visuomenės fizinio aktyvumo skatinimo Europos Sąjungoje tarptautiniams tyrimų projektams. Pagrindinės profesoriaus tyrimų temos yra fizinio aktyvumo politikos analizė ir formavimas, tarpsektorinis bendradarbiavimas, apimantis įvairias visuomenės grupes, sveikatą stiprinanti aplinka, fizinio aktyvumo skatinimas socialiai remtinoms grupėms ir kt.

Profesorius priklauso ekspertų grupei, kuri Europos Komisijos užsakymu, kuria Europos fizinio aktyvumo gaires. Prof. A. Ruttenas taip pat dirbo konsultantu įvairiose nacionalinėse ir regioninėse institucijose, o daugiau kaip dvidešimt metų yra žinomiausias Vokietijos ekspertas, padedantis planuoti ir įgyvendinti šalies sporto politiką bei plėtrą.

„Didžiuojuosi, kad universiteto garbės daktarais inauguruoti vieni žinomiausių sporto mokslininkų pasaulyje. Jų pagalba ir patarimai mums labai svarbūs, o pasiekimai LSU bendruomenei yra svarbus postūmis kurti bei plėtoti sporto mokslą“, - teigė LSU rektorius prof. habil. dr. Albertas Skurvydas.

Lietuvos sporto universiteto garbės daktarais yra Prezidentas Valdas Adamkus, ilgametis Lietuvos tautinio olimpinio komiteto vadovas Artūras Poviliūnas, Lietuvos krepšinio federacijos garbės prezidentas Vladas Garastas, Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidentas Eimantas Skrabulis, Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Jacques'as Rogge'as ir kiti Lietuvoje bei pasaulyje žinomi žmonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją