Jis išugdė ne vieną garsų Lietuvos trikovės sportininką (V. Bučys, A. Žvirblis, J. Žvirbis, J. Mikolojevičius, R. Gudelis, V. Martinavičius, A. Lileikis, V. Poznanskis, V. Vaitkus, R. Žibaitis, A.Vitkauskas) ir paliko žymų pėdsaką Lietuvos jojimo istorijoje.

Šiuolaikinė trikovė tai trijų raitelio bei žirgo išbandymų kompleksas. Tai daug jėgų ir kruopštaus pasiruošimo reikalaujančios trijų dienų varžybos, sudarytos iš maniežinio (dailiojo) jojimo, konkūrų bei kroso su kliūtimis rungčių.

Trikovės atsiradimas sietinas su testais, naudotas kavalerijos žirgų paruošimui tikrinti. Apie 1800 metų pabaigą prancūzai pradėjo kultivuoti „karinio žygio“ rungtį, kuri gali būti laikoma šių dienų trikovės pirmtaku. 1912 metais trikovė, kaip viena iš žirginio sporto rūšių, įtraukta į olimpines žaidynes, kurios vyko Švedijoje, Stokholme.

Tarptautinė jojimo federacija (FEI), kuri vadovauja žirginiam sportui, nustatė tikslias šios sporto šakos taisykles, kurių privalu laikytis visose tarptautinėse varžybose, ir skelbia, kad varžybų tikslas yra „parodyti raitelio drąsumą, dvasią ir puikų savo žirgo bėgsenos išmanymą bei jo panaudojimą varžybų metu, parodyti puikiai treniruoto žirgo būklę: miklumą, drąsą, šokimo galimybes, ištvermę ir greitį“.

Šį savaitgalį J. Butkaus taurės varžybų metu pirmą dieną į renginį susirinkę žirginio sporto mėgėjai galės stebėti maniežinio jojimo (dailiojo) rungtis, kurios metu žirgas bei raitelis demonstruos techniškai atliekamus elementus (pratimus), eleganciją bei tarpusavio harmoniją. Antroje dienos pusėje (gegužės 11 d.) bus galima stebėti įspūdingą konkūro (jojimas su kliūtimis) rungtį.

Antrą varžybų dieną (gegužės 12 d.) ekstremalių pojūčių ir adrenalino mėgėjams bus puiki proga stebėti jojimo krosą, kuris reikalauja žirgo ir raitelio drąsos ir ištvermės jojant atviromis didelio ploto aikštelėmis bei įveikiant įvairias kliūtis. Rungtis vyks Belmonto hipodrome.

Gegužės 10 dieną (penktadienį) yra planuojamas dalyvių atvykimas ir registracija, gegužės 11 dieną (šeštadienį) maniežinis jojimas (dailusis) yra planuojamas nuo 10.00 val., o kontūrinis (su kliūtimis) jojimas - nuo 14.00 val.

Jojimo krosas su kliūtimis vyks gegužės 12 dieną (sekmadienį) 12.00 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)