Mokytojai – negailestingi

Keturi įvairių amžiaus grupių jaunimo čempionatai, krūva suaugusiųjų turnyrų ir kelionės po visą planetą – Lietuvos tinklinio mėgėjų širdis užkariavęs I. Dumbauskaitės ir Monikos Povilaitytės duetas šiemet dalyvaus tikrame varžybų maratone.

Lyg būtų maža sportinių iššūkių, 18-metėms sportininkėms teks rimtai pasidarbuoti ir prie knygų. Tiesa, mokslai dabar labiau kvaršina I. Dumbauskaitės, besiruošiančios brandos egzaminams, galvą.

Nors abi Vilniuje pastaraisiais metais gyvenančios tinklininkės – vienmetės, M. Povilaitytė eina į vienuoliktą klasę, o jos bendražygė jau baigia vidurinę mokyklą.

Be to, Monika lanko Ozo gimnaziją, kurioje ugdymo procesas pritaikytas prie sportininkų poreikių, tuo tarpu Žirmūnų gimnazijos abiturientė Ieva jokių nuolaidų iš savo mokytojų negauna.

„Ne nuolaidų, o grasinančių laiškų iš mokytojų dėl pamokų nelankymo aš sulaukiu, – patikslino tinklininkė. – Regis, dėl mano sporto mokytojai tik dar labiau spaudžia.“

Knygas ima ir į lėktuvą, ir į viešbutį

Birželį ji laikys istorijos, lietuvių ir vokiečių – pirmosios savo užsienio kalbos – egzaminus. Dvyliktokė neslepia, kad rengtis paplūdimio tinklinio sezonui pradėjo gerokai anksčiau nei egzaminų sesijai, o suderinti sportą ir mokslą pavyksta tik per didelius vargus.

Taip ir ruošiuosi: daugiausiai miego sąskaita. Kai vykstu į varžybas užsienyje, visada su savimi pasiimu ir vadovėlius. Kiekvieną laisvą valandėlę stengiuosi išnaudoti: mokausi kelionės metu, poilsio dieną. Tik prieš varžybas knygų nebeliečiu“, – pasakojo I. Dumbauskaitė.

Nepaisant to, jog sportas iš klaipėdietės atima vis daugiau laiko, jos pažymiai pernelyg nenukentėjo. Mokykloje tinklininkė, kurios bendras pažymių vidurkis – maždaug 9,5, yra tarp pirmūnų. Anot pačios Ievos, ją gelbsti elektroninis dienynas, kuriame net keliaudama užsienyje sportininkė gali sekti, kuo užsiima jos bendramoksliai, ir atitinkamai mokytis savarankiškai.

Norėtų studijuoti užsienyje

Baigusi vidurinę mokyklą I. Dumbauskaitė rinksis žurnalistikos studijas Vilniaus universitete.

Kodėl žurnalistiką? Esu lankiusi sekmadieninę žurnalistikos mokyklėlę, man patiko. Apskritai humanitariniai mokslai man labiau prie širdies nei, pavyzdžiui, matematika“, – paaiškino Ieva.

Tuo tarpu magistro laipsnio mergina svajoja siekti užsienyje.

„Ir dabar norėčiau išvažiuoti į Berlyną, kur ir geri universitetai, ir kalbos barjero nebūtų. Bet nenoriu apleisti sporto“, – sakė I. Dumbauskaitė.

Pagrindinis sezono akcentas – kova dėl medalių Vilniuje

Jei mokytojai pernai pasaulio jaunimo (iki 19 metų) čempionatą bei Europos jaunimo pirmenybių bronzos medalį, o užpernai – ir Europos jaunių (iki 18 metų) čempionių titulą laimėjusiai tinklininkei nenuolaidžiauja, tai treneriai jos mokslams stengiasi bent netrukdyti.

„Pamokos – pateisinama priežastis išeiti iš treniruotės“, – juokėsi Tadas Donėla, jaunąjį duetą treniruojantis kartu su Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) prezidentu Mariumi Vasiliausku.

Vis dėlto šis sezonas tinklininkėms bus išties nelengvas. M. Povilaitytė ir I. Dumbauskaitė jau dalyvavo trijuose suaugusiųjų turnyruose Turkijoje, Vokietijoje ir Kinijoje.

Sėkmingiausias buvo pirmasis – Europos moterų paplūdimio tinklinio taurės varžybų atrankos turnyre Antalijoje lietuvės tarp trijų dešimčių stipriausių žemyno komandų užėmė 13 vietą.

„Mūsiškės dar tik bando save žaisdamos su pajėgiausiomis moterimis. Puikiai žinome, kad suaugusiųjų varžybose šiemet daug pergalių nebus. Nemažai tinklininkių, iš jaunimo perėjusių į suaugusiųjų grupę, pirmą sezoną išvis nelaimi nė vieno mačo. Todėl ir 13-a vieta yra didelis pasiekimas“, – auklėtinių rezultatus vertino Marius Vasiliauskas.

Tiesa, kitose varžybose lietuvės pasirodė kukliau, o išvyka į pasaulio turo „Grand Slams“ varžybų etapą Šanchajuje buvo nesėkminga. Priešingai nei tikėtasi, asmeninio kvietimo į pagrindinį turnyrą M. Povilaitytė ir I. Dumbauskaitė negavo ir iš tolesnės kovos pasitraukė pralaimėjusios jau pirmą kvalifikacijos susitikimą. Be to, ilga kelionė ir laiko skirtumas iš sportininkių pareikalavo nemažai jėgų, o būdamos Kinijoje jos negalėjo normaliai maitintis bijodamos suvalgyti ne tai, ko reikia.

Vis dėlto progų atsigriebti Lietuvos duetas turės per akis. Svarbiausiomis sezono varžybomis merginos vadina Europos jaunimo (iki 20 metų) čempionatą, rugpjūčio 8-11 dienomis vyksiantį Vilniuje, o artimiausias startas tinklininkių laukia taip pat Lietuvos sostinėje. Čia šį savaitgalį bus surengtas Rytų Europos moterų paplūdimio tinklinio čempionato etapas, kuriame kartu su viešniomis iš Rusijos, Latvijos ir Baltarusijos varžysis penkios lietuvių komandos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)