Piediluke lenktyniavo 17-os Europos šalių irkluotojai, kurie žiemą šiltuose kraštuose rengėsi naujojo sezono kovoms. Lietuviai į Italiją atvyko iš treniruočių stovyklos Graikijoje.

Varžybos mūsų šalies irkluotojams buvo sėkmingos. Nuotaiką kiek sugadino grįžimas į namus. Frankfurto oro uoste dėl „Lufthansa“ darbuotojų streiko pirmadienį buvo atšaukta daugiau kaip 1500 skrydžių. Į namus laiku negalėjo sugrįžti ir Lietuvos irkluotojai.

„Sportininkai grįš per Briuselį, o Lietuvos irklavimo federacijos generalinė sekretorė Inga Daukantienė per Kopenhagą namie atsiras tiktai vidurnaktį“, - sakė Lietuvos irklavimo federacijos viceprezidentas Edmundas Daukantas.

Per regatą lietuviai pelnė net septynis apdovanojimų komplektus.

Komandinėje įskaitoje Lietuvos sportininkus aplenkė tik Italijos ir Graikijos atstovai. Kadangi rungtyniauta dvi dienas, mūsų sportininkai išbandė mažiausią galimybę startuoti keliose valčių klasėse.

Kaunietė Donata Vištartaitė vienviečių valčių varžybose aplenkė savo gerą draugę ir varžovę, pasaulio čempionatų medalininkę švedę Fridą Svensson. Po to Donata sėdo į porinę dvivietę su vilniete Milda Valčiukaite ir taip pat laimėjo varžybas.

„Ar jos per Europos čempionatą, kuris vyks gegužės pabaigoje Sevilijoje (Ispanija) irkluos porinę dvivietę, spręs pačios sportininkės ir rinktinės treneris Algirdas Arelis. Joms buvo įdomu pabandyti, kaip seksis abiems irkluoti. Pirmasis bandymas buvo sėkmingas, todėl netrukus turėtų paaiškėti, kokią valtį jos irkluos per Europos čempionatą“, - sako E. Daukantas.

Pirmą varžybų dieną vienviečių valčių varžybas laimėjo Mindaugas Griškonis, o porinių dviviečių lenktynėse Saulius Ritteris ir Rolandas Maščinskas buvo antri, labai nedaug atsilikę nuo olimpinių žaidynių medalininkų italų.

Antrą dieną laikinai išsiskyrė porinės dvivietės įgula: Rolandas Maščinskas irklavo vienvietę ir tapo nugalėtoju, aplenkęs Italijos ir Graikijos irkluotojus, o Saulius Ritteris sėdo į porinę dvivietę su Mindaugu Griškoniu ir buvo antri.

Finale kovojo dar viena mūsų įgula Dominykas Jančionis ir Aurimas Adomavičius, kurie vieną dieną buvo ketvirti, o antrą - penkti.

Geriausi Lietuvos porinio irklo meistrai (Mindaugas Griškonis, Dominykas Jančionis, Rolandas Maščinskas ir Saulius Ritteris) sėdo į porinę keturvietę ir finišavo treti.

„Tai jokiu būdu nėra pretenzija formuoti naują keturvietę, tačiau pavasarį tai labai sveika daryti. Sunku netgi pasakyti, ar mūsų vyrai per pratybas bandė irkluoti šią valtį. Paprasčiausiai jie pakeitė aplinką, paeksperimentavo“, - teigė E. Daukantas.

Mūsų irkluotojai, sugrįžę į namus, kurį laiką treniruosis Trakuose, gegužės 11-12d. planuoja dalyvauti Lietuvos irklavimo taurės varžybose, o prieš Europos čempionatą vėl vyks treniruotis į Graikiją ir pratinsis prie karščio, kuris juos, ko gero, kamuos per Europos čempionatą Sevilijoje.