Po tokio politikų sprendimo generalinis Lietuvos plaukimo federacijos sekretorius Mindaugas Špokas teigė, kad vasarą plaukimo čempionatas greičiausiai bus perkeltas į Alytų.

Pasigedo aiškumo

Klausimas dėl Kauno plaukimo centro įsteigimo po karštų diskusijų ir balsavimo buvo išbrauktas iš darbotvarkės, nes tarpusavyje nesusitarė koalicijos partneriai – liberalcentristai bei socialdemokratų ir partijos „Taip“ frakcija.

„Kodėl turėtų būti steigiama dar viena savivaldybės išlaikoma įstaiga?“, – klausė socialdemokratas Valys Venslovas.

Švietimo ir sporto komiteto narys Povilas Mačiulis pasakojo, kad kalčiausi šioje situacijoje – klausimą komitetuose pristatinėję savivaldybės Kūno kultūros ir sporto skyriaus vadovai.

„Priežastis, dėl kurios tarybos nariai nukėlė klausimą, – visiškai neaiškus šios biudžetinės įstaigos statusas. Jei būtų steigiama viešoji įstaiga, ji pati galėtų užsidirbti pinigus, o ne gyventi iš savivaldybės kišenės. Šitos diskusijos turėjo prasidėti gerokai anksčiau, o ne skubos tvarka. Mūsų komitete klausimas buvo pristatomas visiškai neaiškiai ir neargumentuotai“, – sakė P. Mačiulis.

Kritikos strėlės koalicijai

Opozicijoje dirbantis Liberalų sąjūdžio atstovas Rimantas Mikaitis negailėjo kritikos valdančiajai koalicijai, kuri nesugeba susitarti tarpusavyje.

„Kiek metų vykdoma šio centro rekonstrukcija? Kiek laiko neišrinktas operatorius? Dabar nesugebėta susitarti tokiu klausimu, nors tenka pripažinti, kad klausimas buvo pristatytas paskubomis. Steigiama biudžetinė įstaiga – viskam pasiruošti tikrai reikia nemažai laiko“, – sakė R.Mikaitis.

„Nustebino tarybos narių politinės valios stoka šiuo itin aktualiu miestui klausimu. Moderniausiame Lietuvoje baseine „Girstučio“ kultūros ir sporto rūmuose baigti visi statybos darbai, užbaigtas baseino patalpų tvarkymas ir valymas. Tiek plaukikai, tiek visuomenė laukia, kada baseinas atvers duris. Toks sprendimas – nesvarstyti biudžetinės įstaigos steigimo –nukėlė projekto užbaigimo terminą neribotam laikui“, – apgailestavo Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Iš biudžeto – 400 tūkst. litų

Šiuo metu baigti iš dalies ES lėšomis įgyvendinamos „Girstučio“ rekonstrukcijos statybos darbai, bandomos technologinės linijos, tvarkoma techninė dokumentacija objekto pridavimui valstybinei komisijai.

Teigiama, kad „Girstutyje“ technologiniai įrengimai (filtrai, dozatoriai ir kiti) turi būti nuolat eksploatuojami, reikalauja tiesioginės priežiūros. Būtina ir esamų technologinių linijų, šildymo ir vėdinimo sistemos įrangos eksploatavimo priežiūra. Atlikti šiuos darbus gali tik kvalifikuotas personalas, gebantis dirbti su automatizuota ir kompiuterizuota modernia įranga.

„Buvo planuojama, kad įsteigta biudžetinė įstaiga Kauno plaukimo centras administruos ir prižiūrės naujai pastatyto „Girstučio“ rūmų abi dalis: ir sportinę, ir pramoginę. Tam biudžete numatyta 400 tūkst. litų. Kauno plaukimo centre būtų kultivuojamos plaukimo sporto šakos“, – sakė Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius.

Čempionatą surengs Alytuje?

Sprendimas nesvarstyti Kauno plaukimo centro įsteigimo buvo netikėtas Lietuvos plaukimo federacijai. Birželio 27-29 d. „Girstutyje“ buvo planuota surengti Lietuvos plaukimo čempionatą.

„Kaune išugdyta bene daugiausia olimpiečių. Norėtume „Girstutyje“ rengti Lietuvos čempionatus, tarptautines komercines varžybas su sporto pasaulio žvaigždėmis ir taip dar labiau populiarinti plaukimą. Tačiau iki to laiko neturint baseiną aptarnaujančio personalo, laiko fiksavimo sistemos, čempionato Kaune nebus įmanoma surengti. Keista, kad politikai taip balsavo“, – stebėjosi M. Špokas.

Jo teigimu, miesto merui A. Kupčinskui jau išsiųstas oficialus raštas, kuriame teigiama, kad čempionatas perkeliamas į Alytų, kuriame yra reikalavimus atitinkantis modernus baseinas.

Jei įstaiga šiandien būtų buvusi įsteigta, jai laikinai, kol būtų išrinktas naujas vadovas, būtų vadovavęs pats M.Špokas.

Gali būti, kad Kauno politikai prie šio klausimo dar sugrįš gegužės mėnesį.