Ruoštis svarbiausiems vasaros startams V. Alekna pradėjo sausio viduryje. Tituluotasis sportininkas dusyk buvo išvykęs į treniruočių stovyklas Lenkijoje, vėliau treniravosi Portugalijoje.

„Jaučiuosi gerai, forma – nebloga. Aišku, Lietuvoje dar nėra gero oro, bet po kokio mėnesio situacija turėtų pasitaisyti, o aš per tą laiką nuvažiuosiu į dar vieną stovyklą Ispanijoje. Kiek daugiau diską pamėtyti teko tik Portugalijoje. Ir ten oras nebuvo idealus, lijo. Kaip tokiam metų laikui, viskas sekasi gerai. Manau, kitoje stovykloje dar pagerinsiu rodiklius ir labiau pajusiu diską“, – pasirengimo įspūdžiais dalinosi V. Alekna.

Visų savo kortų disko metikas neatskleidžia. Paklaustas, kiek per pratybas dabar skrieja jo mestas įrankis, V. Alekna gudriai nusišypsojo.

„Pakankamai. Manau, pasaulio čempionato A normatyvą (66 m – DELFI) dabar įvykdyčiau nesunkiai“, – sakė sportininkas.

Praėjusį mėnesį jis jau išbandė save ir koviniu režimu. Ispanijoje vykusiose Europos žiemos metimų taurės varžybose lietuvis nusviedė diską 64,66 m ir užėmė antrą vietą.

Artimiausias startas V. Aleknos laukia gegužės 28 d. varžybose Čekijoje. Iš karto po jų lengvaatletis keliaus į JAV, kur birželio 1 d. dalyvaus Deimantinės lygos etape. Pagrindinis metų iššūkis V. Aleknos laukia rugpjūtį Maskvoje vyksiančiame pasaulio čempionate.

Disko metikas prisipažino šiemet norintis vėl įveikti 70 m ribą, kuri per praėjusius ketverius metus jam pakluso tik pernai (70,28 m). Tuo tarpu savo karjeros rekordą - 73,88 m - V. Alekna užfiksavo dar 2000 metais.

Mintimis apie sezono tikslus, pasiruošimą ir kitas pastarųjų dienų aktualijas atletas antradienį pasidalino su žiniasklaida.

– Sezoną šiemet pradėjote neįprastai anksti. Dirbate pagal naują pasiruošimo programą? – paklausėme V. Aleknos

– Kažkaip norėjosi žiemą praskaidrinti, išbandyti save. Jokio specialaus pasiruošimo toms varžyboms nebuvo. Tikėjausi bent kelis kartus išeiti į lauką pamėtyti disko Lenkijoje, bet nepavyko. Todėl nuvažiavau į varžybas. Skirtumas, aišku, yra. Kai per treniruotes mėtai įrankį į tinklą, nematai, kaip ir kiek jis lekia. O varžybos buvo savotiškas šokas organizmui. Disko nebuvau mėtęs keletą mėnesių, todėl teko prisiminti tuos įgūdžius. Bet kai įrankį mėtai apie 30 metų, tai nebuvo sunku.

– Rezultatu – 64,66 m – turbūt nenusivylėte?

Taip, pavyko numesti neblogai. Buvo galimybių pasiekti dar geresnį rezultatą, bet, kaip minėjau, sukliudė treniruočių lauke stoka.

– Šiemet dar ketinate pakovoti dėl pergalės absoliučioje Deimantinės lygos įskaitoje?

Ne, tokio tikslo neturiu. Tai yra aukščiausio lygio varžybos, todėl atskiruose etapuose dalyvauti reikia, reikia išbandyti save su stipriausiais. Bet tikslo tapti Deimantinės lygos nugalėtoju nekeliu – vieną kartą laimėjau, trofėjų turiu, ir to pakanka.

– Treniruočių stovyklose prasilenkėte su dar vienu jaunu Lietuvos disko metiku – Domu Poška. Kokį įspūdį paliko šis vaikinas?

– Mums su juo kartu treniruotis teko Lenkijoje. Manau, kad jis turi visas galimybes tęsti mūsų diskininkų tradicijas. Taip pat ir Andrius Gudžius dabar yra neblogos sportinės formos. Manau, ir jis ateityje bus rimtas disko metikas.

– Ar jūsų planuose yra Europos komandinis čempionatas, birželį vyksiantis Kaune?

– Šiuo metu Lietuvoje stiprūs diskininkai esame dviese. Iki komandinio čempionatas mums reikės kur nors išsiaiškinti, kuris iš mūsų turėtų dalyvauti. Tiek A. Gudžius tam ruošiasi, tiek aš. Jeigu būsiu stipresnis, dalyvausiu.

– Esate užsibrėžęs ribą, iki kurios šį sezoną būtinai norėtumėte numesti įrankį?

– Na, šiuo metu ji kiek sumažėjusi. Žinoma, norėtųsi įveikti 70 metrų atžymą arba bent jau mesti netoli jos. Bet norai yra norai.

– Kaip pagrindiniai konkurentai, kuriuos sutikote važinėdamas po stovyklas, reagavo į jūsų sprendimą kol kas nedėti disko į stalčių?

– Normaliai. Sako: ką gi, vėl būsime varžovai, kovosime. Iš tikrųjų, sunku pasitraukti nuo tos kovos tarp varžovų. Praeina kažkiek laiko, ir jos vėl norisi. Manau, tai yra visų sportininkų problema. Jeigu tik jėgos leidžia, kodėl nepakovoti.

– Kaip sekasi susidoroti su naujomis pareigomis Vidaus reikalų ministerijos Europos sąjungos skyriuje?

– Toliau dirbu su sportu, todėl niekas daug nesikeičia. Ar sutariu su VRM vadovybe? Taip, kaip čia nesutarsi...

– Tikriausiai girdėjote apie tragediją Bostono maratone, kur pirmadienį nugriaudėję sprogimai nusinešė keletą gyvybių. Maratone dalyvavo ir jūsų pažįstamų?

– Bėgo Mykolas Katkus. Beje, jis pademonstravo visai gerą rezultatą. Laimei, lietuviams viskas baigėsi gerai. Aš manau, po ankstesnių teroro aktų visi buvo kiek aprimę, sumažėjo dėmesys saugumui. Jei, kiek teko skaityti, sprogmenys tikrai buvo padėti šiukšliadėžėse, tai yra tradicinė teroristų taktika. Vadinasi, organizatoriai kažkur pražiūrėjo. Po šio atvejo kiti maratonai – taip pat ir rengiami Lietuvoje – bus žymiai atidžiau sekami.

--

Antradienį V. Alekna buvo pristatytas kaip naujasis visuomeninio projekto „Ateities čempionai“ ambasadorius.

Trečius metus vykdomas projektas yra skirtas paskatinti šalies vaikus aktyviai sportuoti išaiškinant sportiškiausią Lietuvos mokyklą.

Savo pavyzdžiu ir patirtimi sužadinti vaikų susidomėjimą sportu mėgina „Ateities čempionų“ ambasadoriai dviratininkė Simona Krupeckaitė, buvusi krepšininkė Jurgita Štreimikytė-Virbickienė, lengvaatletė Eglė Balčiūnaitė. Prie jų šiemet sutiko prisidėti ir plaukikė Rūta Meilutytė bei V. Alekna.

„Būdamas trijų vaikų tėvu puikiai suprantu, kad jaunimą reikia ypatingai raginti užsiimti fizine veikla. Toks ir yra mano tikslas. Iš savo asmeninės patirties galiu pasakyti, kad susidomėjimas sportu atsiranda mokykloje, pradinėse klasėse, todėl reikia vaikų norą sportuoti visokeriopai skatinti“, – teigė V. Alekna.

Šiemet visos Lietuvos mokyklos kviečiamos susirungti dėl sportiškiausios vardo trečiąjį gegužės šeštadienį Kėdainiuose. 3-8 klasių moksleiviai varžysis keturiose sporto šakose: plaukimo, lengvosios atletikos, dviračių sporto ir krepšinio. Tikimasi, kad festivalis sutrauks apie 30 mokyklų iš visos šalies.

Praėjusiais metais sportiškiausioms Lietuvos mokykloms išdalinę 10 tūkst. litų prizą, skirtą įsigyti sportiniam inventoriui, šiemet projekto „Ateities čempionai“ organizatoriai ir rėmėjai šį fondą padidino daugiau nei dvigubai. Projekto priziniame fonde bus 22 tūkst. litų. Beveik pusė sumos, 10 tūkst. litų, atiteks pirmą vietą užimsiančiai mokyklai. Registruotis mokyklos gali projekto interneto svetainėje ateitiescempionai.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)