Konferencijoje dalyvavo garbingas svečias – Lietuvos Aeroklubo prezidentas Jonas Mažintas.

J. Mažintas įteikė Lietuvos Aeroklubo apdovanojimus aukščiausių rezultatų praėjusių metų varžybose pasiekusiems meistrams: Žilvinui Lidžiui, Arvydui Kačanauskui ir Aurimui Bezarui. Šie pilotai Maskvoje vykusiame Jak-52 tipo lėktuvų pasaulio čempionate iškovojo trečią komandinę vietą. Taip pat apdovanojimus gavo tarptautinės kategorijos varžybų teisėja Violeta Gedminaitė, aktyvus akrobatas ir varžybų organizatorius Vilniaus Dariaus ir Girėno aeroklubo vadovas Donaldas Bleifertas, Kauno Aleksoto aerodromo direktorius ir aviacijos istorijos puoselėtojas Eugenijus Raubickas bei kiti aktyvistai.

Jonas Mažintas atsakė į dalyvių kritinius klausimus, kurie buvo adresuoti asmenims, teikusiems Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintų renginių priemonių planą Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 80 metų sukakčiai paminėti. Anot pilotų, iš plane patvirtintų valstybės finansuojamų ir nefinansuojamų 44 priemonių neįtarsi, kad S.Darius ir S.Girėnas buvo lakūnai. Tokia kritika teikia pagrįstų vilčių, kad pilotams akrobatams yra svarbus patriotinis bei istorinis mūsų tautos paveldas ir parodomuosius skrydžius liepos mėnesį jie organizuos ne tik Kaune, Aleksoto aerodrome, kur erdvės istoriškai įpareigoja (čia buvo laukiama parskrendant didvyrių), bet ir Vilniaus Dariaus ir Girėno aeroklube.

Būtent, Vilniaus angaruose, Kyviškėse, pastaraisiais metais rikiuojasi perspektyviausias akrobatinis oro laivynas: privatus lėktuvas „Extra“, neseniai įsigytas klubo lėktuvas Su-26 ir kapitaliai suremontuotas Jak-55M bei techniškai tvarkingi net trys Jak-52 akrobatiniai orlaiviai. Neatsitiktinė aliuzija į S.Dariaus ir S.Girėno žygį yra ir tai, kad Vilniuje pilotai treniruosis, rengdamiesi Europos akrobatinio skraidymo standartinės kategorijos čempionatui, kuris vyks vasaros pabaigoje Lenkijoje – šalyje, kur žuvo mūsų tautos didvyriai. Varžybose Lietuvos garbę ketina ginti 5 ir, jei bus gautos lėšos, galbūt net 7 akrobatinio skraidymo meistrai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją