Vienas jų – 23-ejų metų Julius Mocka, jau spėjęs užsitarnauti vieno perspektyviausių ir charakteringiausių turnyro kovotojų reputaciją, taip pat tapęs ir Latvijos kikbokso čempionu, Estijos kikbokso vicečempionu, profesionalų turnyro Estijoje „Fight night“ nugalėtoju, Lietuvos kikbokso čempionu, Lietuvos Tailando bokso čempionu, Lenkijos kikbokso vicečempionu ir Tailando bokso ir K-1 turnyro Rusijoje nugalėtoju.

J. Mocka į kovos menus įsitraukė būdamas 14-os metų, kai pirmąkart pravėrė kovos menų sporto salės duris. Pirmose treniruotėse jis jautėsi gan nejaukiai ir tikrai nedrąsiai, galvodamas, jog stokoja reikiamų gebėjimų. Iki tol vaikinas buvo lankęs krūvą įvairiausių būrelių, tačiau nė viename iš jų neužsibūdavo.

Pabandęs Tailando boksą (Muay Thai) J. Mocka pajuto čia atradęs kažką labai sava.

„Kai pradėjau sportuoti, nelabai gilinausi į paties Muay Thai esmę. Man tiesiog patiko, jog jame naudojamas platus kovinių technikų arsenalas, galima buvo naudoti ir kelius, alkūnes. Be to, visos technikos buvo lengvai įsisavinamos ir galėjo būti kuo naudingiau ir efektyviau panaudojamos sportinėje praktikoje. Tik kiek vėliau pradėjau gilintis į šio įdomaus kovos sporto tradicijas, filosofiją, stilistiką. Supratau, jog jam būdinga ir kitokia pasaulėžiūra, ir savitas mąstymas, ir unikalus gyvenimo būdas“, – prisiminė sportininkas.

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, jog šiame kovos mene visada laimi stipriausi ir greičiausi. Ir tai nėra netiesa, tačiau po dešimties metų šiame sporte J. Mocka pripažįsta, kad kartu labai svarbu turėti tai, ką visi labai nuvalkiotai ir paviršutiniškai vadina „kovotojo širdimi“. Kovotojo manymu, toji širdis paprasčiausiai yra pakankamas noro, motyvacijos bei atkaklumo kiekis, o patyrus nesėkmę – užsispyrimas tęsti.

„Besiruošiant panašioms varžyboms, kaip „Vilnius Open 2013“, sunkiausia yra susitvarkyti su savimi psichologiškai – nuolat būti motyvuotam, galvoti apie tobulėjimą, atlaikyti jaudulį, o nepasisekus susitaikyti su pralaimėjimu ir stengtis toliau išlikti motyvuotam“, - teigė sportininkas.

„Psichologiniai veiksniai, deja, gali būti labai didelis trukdis. Tačiau kovotojui gali kenkti ir netinkamai pasirinkta komanda. Man, ačiū Dievui, pasisekė patekti į gerą bei profesionalų klubą. Esu be galo dėkingas visiems savo komandos nariams už jų pagalbą, nes produktyvi darbo atmosfera, jaukus mikroklimatas, o ypač geras treneris yra tinkamiausios sąlygos tobulėti tokiame sporte“.

J. Mocka teko pamatyti ir kitą šio sporto pusę – neseniai jis pradėjo dirbti Tailando bokso treneriu.

„Požiūris kažkiek pasikeitė – dabar suprantu, kaip sunku išugdyti jaunus sportininkus. Treneriai privalo tikrų tikriausiai aukotis dėl savo auklėtinių. Pradėjau labiau gilintis į šią profesiją – studijuoju aukštajame universitete, siekiu gauti trenerio-pedagogo išsilavinimą. Manau, jog treneris privalo išmanyti tiek, kad sportuojantį asmenį išugdytų kaip įmanoma taisyklingiau. Neišmanydamas savo darbo specifikos, gali mokinį ne tik nukreipti netinkama linkme, bet netgi gerokai sužaloti jį fiziškai ar psichologiškai“.

Kovos menų sportas, o ypač Muay Thai ir kikboksas, smarkiai išaugo. Kiekvieną savaitgalį pasaulyje vyksta daugybė turnyrų, sutraukiančių gausybę žiurovų. Iškilo keli didieji turnyrai – „K-1“, „Superkombat“, „Golden glory“, „Thaifights“, kur dėl nemenko piniginio prizo varžosi kovos menų elitas. Mėgėjų fronte irgi jaučiamas didelis pagyvėjimas, varžybose kasmet registruojami vis nauji dalyvių rekordai. „Manau, jog viskas tik dar labiau populiarės, kikboksas įsisuks i Amerikos rinką, kurioje dabar dominuoja boksas ir MMA, ir taps viena populiariausių profesionalių kovinių sporto šakų“, – viliasi J. Mocka.

Ką galima būtų patarti žmonėms, kurie neapsisprendžia, ar pradėti užsiimti kovos menais?

„Mažiau galvokite, o užsukite ir išbandykite. Visuomenėje yra susiformavęs gan blogas požiūris į kovines sporto šakas, bet tai tik klaidingas stereotipas. Beveik visi žmonės, į sporto salę atėję kartu su baime ir nepasitikėjimu, vėliau pakeičia savo nuomonę ir į šį sportą įtraukia savo aplinkos žmones. Juk drąsiai galima sportuoti ir nesiekiant aukštų sportinių rezultatų, svarbu palaikyti sveiką ir sportišką kūną bei gerai praleisti laiką.

Treniruotės nėra vien boksavimasis ar spardymasis, jos susideda iš begalės įvairiapusiškų pratimų – ištvermės, jėgos, koordinacijos, taktikos, greičio. Pabrėžtina, kad treniruočių metu iškraunamos neigiamos emocijos ir susikaupę rūpesčiai, todėl čia kryptingai dirbdami fiziškai žmonės pailsi emociškai“.

Kovojantį J. Mocką galima pamatyti sausio 26-27 dienomis Vilniuje vyksiančiame turnyre „Vilnius Open 2013“ (Žalgirio g. 90). Turnyrą, kartu su Lietuvos kikboko federacija, organizuoja klubas „Sparta Gym“. Organizatoriai pasižiūrėti turnyro kviečia ir kovos sportu nesidominčius žmones, nes tai bus įvairus, tikrai efektingas ir nemokamas renginys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją