Šiemet dėl tauriausių apdovanojimų varžysis virš 200 atletų. Septyniose svorio kategorijose kovos „klasikai“ ir „laisvūnai“. Moterų imtynėse paaiškės penkių svorio kategorijų nugalėtojos ir prizininkės.

Pernai mūsų šalies imtynininkai iškovojo net aštuonis medalius pasaulio ir Europos čempionatuose. Aukso apdovanojimu nudžiugimo pasaulio čempionate pirmą vietą užėmęs Vilius Laurinaitis. Europos suaugusiųjų čempionate ant pjedestalo stovėjo Mindaugas Ežerskis ir Aleksandras Kazakevičius. Europos jaunimo čempionate trečią vietą užėmė Ramūnas Dagys. Europos jaunių pirmenybių bronzą iškovojo Kristupas Šleiva, Marius Knystautas ir Danutė Domikaitytė.

Tačiau svariausias pasiekimas – Aleksandro Kazakevičiaus „bronza“ Londono olimpinėse žaidynėse. Olimpietis nuo 2006 metų kartu su Valdemaru Venckaičiu karaliavo svoryje iki 74 kilogramų. Po Londono A. Kazakevičius pasunkėjo dešimčia kilogramų. Šiemet mūsų laukia nauja intriga – Aleksandro dvikova su Laimučiu Adomaičiu svoryje iki 84 kilogramų. Pasak rinktinės trenerio Ruslano Vartanovo, ne mažiau įdomios kovos bus ir kituose svoriuose. „Dėl vietos po saule į atlapus kibs jaunieji sunkiasvoriai. Aišku, čia lyderis Mindaugas Mizgaitis, tačiau dėl antros pozicijos kausis jauni ir talentingi Marijus Grygelis, Mantas Knystautas bei Artūras Jankauskas.

Intriga išlieka svoryje iki 96 kilogramų. Prie dešimtmetį dominuojančio Mindaugo Ežerskio prisijungs pasaulio jaunimo čempionas Vilius Laurinaitis bei visaginietis Romas Fridrikas. Pirštinę kovoje dėl aukščiausios vietos gali mesti ir Aldas Lukošaitis. Tiesa, nežinia kokia jo sportinė forma po patirtų traumų ir beveik metus užsitęsusios reablitacijos“.

Pasitraukus Kazakevičiui į sunkesnį svorį ir Valdemarui Venckaičiui perėjus į trenerių korpusą, broliai Artūras ir Eivydas Sekai mėgins įsitvirtinti kategorijoje iki 74 kilogramų.

Panevėžiečiai taipogi turės savo favoritą – vietinių sirgalių paramos neabejotinai prireiks Mariui Baranauskui. „Esu ypatingai nusiteikęs laimėti aukso medalį svoryje iki 60 kilogramų. Manau, kad rimčiausias konkurentas Lietuvos olimpiniame sporto centre besitreniruojantis Darius Venckaitis. Mano privalumai yra didesnė patirtis ir namų sienos“, – šypsosi M.Baranauskas.

Populiarinant moterų imtynes šalyje, buvo nuspręsta organizuoti atvirąjį moterų čempionatą. Paraiškas į varžybas pateikė Ukrainos, Lenkijos ir Latvijos komandos. „Norėjome, kad žiūrovai iš arčiau susipažintų su šia olimpine sporto šaka. Tikiuosi, kad tai padės atsikratyti neigiamo nusistatymo. Dažnai tenka skaityti komentarus, kuriuose komentatoriai teikia savo iškreiptus vaizdinius. Manau, kad tokie kritikai akyse nėra matę imtynininkių. Todėl mielai laukiame visus sporto mėgėjus apsilankyti šalies čempionate. Moterų imtynių turnyre žiūrovai pamatys merginų geriausias savybes: kovingumą, lankstumą, elegantiškumą ir, žinoma, jėgą“, - emocingai kalbėjo moterų imtynių rinktinės treneris Aivaras Kaselis.

Lietuvos laisvųjų imtynių jaunimo rinktinės treneris Valdas Grišius neabejoja, kad Panevėžyje pamatysime ne vieną gražią kovą. „Pastaraisiais metais akcentuojamas dėmesys į naujos pamainos ruošimą. Pernai jaunuoliai sėmėsi patirties tarptautinėse treniruočių stovyklose Dagestane, Kaliningrade, Lenkijoje, Slovakijoje. Į Pagėgius buvo atvykusi viena pajėgiausių Rusijos komandų. Manau, kad jau subrendom pergalėms“ tarptautinėse arenose. Todėl čempionate bus įdomu stebėti jaunimo amžiaus grupės slenkstį perkopusius perspektyvius atletus Tomą Baracevičių, Andrių Žeką, Paulių Zaicevą, Denį Širvaitį ir kitus.

Neabejoju, kad kai kurie iš mano išvardytų jaunų imtynininkų užkops ant pjedestalo. Vis dėlto tenka pripažinti, kad be centralizuotos treniruočių sistemos, tokios, kaip Lietuvos olimpinis sporto centre, „laisvūnams“ bus be galo sunku. Juk po stovyklų vaikinai grįžta namo į vienkiemius ir vėl verda savo sultyse. Sporto centrų nauda akivaizdi – graikų-romėnų imtynininkai jau seniai turi gerą vardą, o pernai ledus pralaužė ir merginos – pirmą stambų laimėjimą iškovojo sporto centro auklėtinė auklėtinė Danutė Domikaitytė“, – savo mintimis dalijosi V.Grišius.

2013 metų Lietuvos imtynių čempionate teisėjaus tik tarptautinės imtynių federacijos (FILA) kategoriją turintys teisėjai iš Lenkijos, Latvijos ir Lietuvos.

Iš viso Panevėžyje vyko dešimt imtynių čempionatų. Net 8 kartus svečiavosi pajėgiausi šalies laisvųjų imtynių meistrai. „Klasikai“ Panevėžyje viešėjo dukart.

„Paskutinį kartą Lietuvos laisvųjų imtynių čempionatas Aukštaitijos sostinėje vyko 1981 metais. Tąsyk svoryje iki 74 kilogramų aplenkiau radviliškiečius V.Rauktį bei J.Varkulevičių ir užėmiau pirmą vietą. Tokie įvykiai greitai neišblėsta“, – su šypsena prisimena dabartinis šalies laisvųjų imtynių rinktinės treneris Sergejus Kasimovas.

Tuo tarpu „klasikų“ paskutinė viešnagė Panevėžyje buvo dar ankščiau – 1966 metais. Tuomet žiūrovai galėjo mėgautis Juozo Raubiškos, Adolfo Liaugmino, Valerijono Bagdonavičiaus, Jono Gudaičio, Algimanto Raupelio, Eduardo Staševskio, Arvydo Kaminsko ir kitų legendinių imtynininkų kovomis.

Varžybų tvarkaraštis:

Graikų-romėnų imtynės

Sausio 19 d. (šeštadienis)

9.00 val. – preliminarios kovos;

15.00 val. – kovos dėl trečios vietos;

16.00 val. – finalai, apdovanojimai.

Laisvosios ir moterų imtynės

Sausio 20 d. (sekmadienis)

9.00 val. – preliminarios kovos;

15.00 val. – kovos dėl trečios vietos;

16.00 val. – finalai, apdovanojimai.