Antrus metus iš eilės buriuotojų žurnalas „Vėjo!3“ prasidėjus naujiems metams apžvelgia praėjusį sezoną ir išrenka geriausius buriuotojus, burlentininkus, jėgos aitvarų sportininkus ir geriausią regatą.

2012 metų buriuotoju pretenduoja tapti Tauras Rymonis, šiais metais sėkmingai startavęs „Finn Master“ čempionate ir įrodęs, jog grįžti į sportinį buriavimą niekada nevėlu, Rokas Milevičius, dalyvavęs 2012 metų Londono olimpiadoje ir užėmęs 42-ą vietą, ne vienerius metus nepaliekantis šansų laimėti savo varžovams Raimundas Šiugždinis. Jam nėra lygių „RS-280“ jachtų klasėje.

Tarp pretendentų į Metų buriuotojų titulą – Matas Mizgiris, 2012 metais pasaulio „Blokart“ vėjaračių čempionate JAV iškovojęs pirmą vietą ir Rimantas Stropus, sėkmingai vadovaujantis jachtai „Baraka“, laimėjęs Lietuvos klubų regatų taurę, kurios įskaitą sudarė devynių regatų rezultatai.

Lyderė Metų buriuotojos nominacijoje kaip ir pernai – Lietuvos buriavimo pasididžiavimas G. Scheidt. 2012 metais jai pavyko pasiekti neįtikėtinų rezultatų – ji tapo pasaulio čempione „Laser“ klasėje, iškovojo šeštą vietą Londono olimpiadoje.

Kitos pretendentės – gerus rezultatus Europos čempionatuose parodžiusios Milda Eidukevičiūtė ir Aušra Milevičiūtė. Visai kitokiais laivais plaukioja dar viena pretendentė į Metų buriuotojos titulą – tai Jurgita Radeckaitė, kuri yra jachtos „Lietuva“ kapitono padėjėja. Šiais metais jachtai sezonas buvo sėkmingas – iš tarptautinės regatos „The Tall Ships Races“ įgula parvežė antros vietos apdovanojimą.

Metų jaunuoju buriuotoju pretenduoja tapti Kauno buriavimo mokyklos „Bangpūtys“ auklėtiniai Martis Pajarskas, M.Eidukevičiūtė ir Karolis Janulionis. Jie visi iškovojo ne vieną pergalę Europos buriavimo čempionatuose. Klaipėdietis Dominykas Kneižys pasaulio jaunių čempionate šiais metais iškovojo 13-ą vietą. Tarp jaunųjų buriuotojų nominuotas ir burlentininkas Martynas Juodeška, šiais metais aktyviai dalyvavęs Europos ir pasaulio čempionatuose.

Specialus apdovanojimas bus skirtas ir metų mažajam buriuotojui Simonui Jeršovui, už jo atkaklumą ir pergales „Optimist“ klasės čempionatuose.

Geriausią burlentininką ir jėgos aitvarų sportininkus rinko „Extreme–sport“ atstovai. Šiais metais labai gerus rezultatus parodė burlentininkas Juozas Bernotas. Jis iškovojo 12-ą vietą Londono olimpiadoje.

Siekiant populiarinti burlentes ir jaunimo susidomėjimą šiuo sportu, apdovanojimai bus įteikti ir perspektyviems burlentininkams iki 17 metų. Tai Juliui Mažeikiui ir Daliai Zykutei. Geriausius pasiekimus tarptautinėse jėgos aitvarų varžybose parodė Viktoras Šeputa. Jis bene vienintelis profesionalus tarptautinėse varžybose dalyvaujantis jėgos aitvarų atstovas iš Lietuvos.

2012 metų įgula pretenduoja tapti net septynios įgulos: „Arabela–AG Baltic“ (kap. R. Šiugždinis), „Lietuva“ (kap. O. Kudzevičius), „Aphrodite“ (kap. A. Dmitriščiukas), „Vasara“ (kap. A. Žižys), „Jigi Jigi“ (kap. Š. Sodeika), „Vėtra“ (kap. L. Baublys) ir „Baraka” (kap. R. Stropus). Verta paminėti, jog jachta „Jigi Jigi“ šiais metais pirma iš lietuvių dalyvavo ORCI pasaulio čempionate ir užėmė 14-ą vietą.

Praėjusį sezoną kaip niekada daug buvo organizuojama naujų regatų. Pirmą kartą Trakuose organizuotos sportiškos, greitos varžybos – „Galvės taurė“. Kaune organizuotas monotipų varžybos „Match Race“. Baltijos jūroje vyko pirmasis ORC čempionatas – Šventosios regata. Tradicinė Kuršių marių regata taip pat tapo sportiškesnė. Vilkaviškio jachtklubas „Škvalas“ pradėjo didelio populiarumo sulaukusias varžybas vienodais laivais kaimyninėje Lenkijoje, Mozūruose. Sezoną uždarė smagi Mingės jachtklubo organizuota „Paršelio“ regata. Visos šios varžybos pretenduoja gauti Metų regatos apdovanojimą.

2012 metų apdovanojimuose pažymėti ne tik sportininkų pasiekimai. Bus išrinkta ir įdomiausia 2012 metų kruizinė kelionė. Ja pretenduoja tapti M. Puloko ir D. Bulanavičiaus vadovaujamų įgulų kelionė į Islandiją.

Taip pat - Septynių jūrų kapitonų projektas Juodojoje jūroje, kurios metu projekto dalyviai plaukė aplink Juodąją jūrą, aplankydami trisdešimt uostų, užmegzdami verslo pažintis, susitikdami su vietos savivaldos atstovais, kultūros atašė. Į įdomiausias kruizines keliones įtraukta jau ne pirmus metus vis kitoje šalyje organizuojama Architektų regata, kai profesionalūs architektai savaitę pamiršta savo projektus, brėžinius ir tampa buriuotojais, aplanko vis kitą šalį.

Bus išrinkta ir 2012 metų jachta, kuriuos pateikė gamintojų atstovai Lietuvoje. Į metų jachtos titulą nominuota sportiška ir Lietuvos rinkai prieinama „Delphia 28“, žurnalo „Cruising world“ geriausia 2012 metų jachta išrinkta prancūzų „Jeanneau“ gamyklos modelis „Sun Odyssey 379“, puikiai valdoma ir prabangi „Moody decksaloon 45“, vokiška kokybe dvelkianti „Hanse 385“, naujo dizaino taip pat vokiečių gamintojų „Dehler 38“.

Apdovanota bus 2012 metų buriuojanti šeima. Specialus prizas bus įteikti geriausiam metų teisėjui bei buriavimo senjorui ar senjorai.
Geriausi 2012 metų buriuotojai bus paskelbti sausio 12 d. apdovanojimų ceremonijoje, klube „Good Luck“.

Eglės Kasperavičiūtės nuotr. „Arabela“
„Arabela–AG Baltic“ Lietuvos buriavimo čempionatuose nepalieka šansų kitiems laimėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)