Iš 68 balsavusių federacijos narių 45 palaikė E. Skrabulį, 22 – A. Stanislovaitį, o vienas biuletenis pripažintas sugadintu.

Praktiškai nepasikeitė ir visa likusi federacijos valdžia: viceprezidente perrinkta išrinkta Nijolė Medvedeva, federacijos nariai taip pat palaikė 16-os federacijos tarybos narių sąrašui, kurį pasiūlė perrinktasis prezidentas.

Visa tarybos sudėtis: E. Skrabulis, N. Medvedeva, K. Jezepčikas, V. Kidykas, R. Jakubauskas, K. Šapka, D. Stumbrienė, A. Baranauskas, A. Stanislovaitis, A. Buliuolis, G. Mamkus, E. Norvilas, V. Šmidtas, A. Ambrazienė, T. Skalikas, Z. Tindžiulienė.


„Mes ilgą laiką esame ir turime išlikti pavyzdžiu Lietuvos sporto bendruomenei. Savo rezultatais, savo santykiais, savo pasiekimais ir turtingumu. Ačiū, kad kartu siekiame bendro tikslo, ačiū kad esate“, – kalbėjo perrinktasis prezidentas.

Nors rezultatas ir smarkiai pakrypęs į E. Skrabulio pusę, bet rinkiminės kalbose ir pasisakymuose netrūko asmeniškumų, skolų ir nuoskaudų priminimo, druska pilta ant senų žaizdų.

Prieš rinkiminę konferenciją į prezidento postą buvo pateikta tik viena kandidatūra – E. Skrabulio, tačiau prieš balsavimą federacijos nariai pasiūlė Alekso Stanislovaičio, nors šis asmeniškai E. Skrabuliui buvo pažadėjęs nedalyvauti rinkimuose.

„Kandidatuoju, kad Eimantui būtų smagiau, kad nebūtų kaip sovietiniais laikais. Mano, kaip kandidato vienintelis interesas yra lengvoji atletika“, – kalbėjo A. Stanislovaitis.

Vangiai savo agitacinę kalbą prieš balsavimą pradėjęs A. Stanislovaitis netruko užsidegti ir sulaukė palaikymo tarp klausytojų. 21-ieno punkto programoje A. Stanislovaitis glaustai nupasakojo savo viziją – apriboti LAF prezidento kadencijų skaičių, atsisakyti Revizijos komisijos, o pareigas perduoti auditoriams, sustiprinti LAF generalinio sekretoriaus reikšmę, vykdyti didesnę lobistinę veiklą, sukurti teisėjų asociaciją ir padaryti juos nepriklausomus nuo federacijos, taip pat pažadėjo įsteigti sporto gydytojo etatą federacijoje.

Tuo metu E. Skrabulis nustebino daugumą rinkėjų nepateikęs konkrečios programos.

„Mano programos šiandien nematysite. Aš jos nepristatysiu, nes mano nuveikti darbai kalba už mane patį. Taip, aš esu verslininkas, daug dirbu, bet mano širdis lengvojoje atletikoje. Į verslą dėl to ir išėjau, kad turėčiau ką atnešti į lengvąją atletiką“, – kalbėjo E. Skrabulis.

Už kandidatus pasisakyti galėjo keturi rinkėjai. Trise vienpusiškai palaikė E. Skrabulį dėl jo asmeninių savybių ir dėl finansinių galimybių. Trys kalbėtojai negailėjo kritikos A. Stanislovaičiui, prisiminė senas nuoskaudas ir skolas. Vis dėlto prie tribūnos paskutinis žengęs Virgilijus Alekna nuramino aistras.

„Abu kandidatai yra verti prezidento posto, tad nereikėtų tiek blaškytis. Geriau vieningai siekime bendrų tikslų“, – E. Skrabulio mintis kartojo disko metikas.

Ataskaitinėje konferencijoje lūžo ietys

Prieš rinkimus vyko, paprastai mažiau dėmesio susilaukianti, kasmetinė ataskaitinė konferencija. Nors dauguma federacijos narių balsavime federacijos darbą olimpinio ciklo metu įvertino gerai, o praėjusių metų – labai gerai, bet konferencijoje netrūko diskusijų.

Konferenciją pradėjęs E. Skrabulis pasidžiaugė praėjusiais metais, sėkmingais tiek federacijai, tiek sportininkams. Bet žarstė ne vien tik komplimentus treneriams, sportininkams, teisėjams. Aštriais pasisakymais garsėjantis E. Skarbulis nepagailėjo žaibų – kritikos į dopingo skandalą įsivėlusiai maratonininkei Živilei Balčiūnaitei, o žaizdos dėl nepavykusių Lietuvos tautinio olimpinio komiteto rinkimų dar nebuvo užgijusios.

2010 metais į dopingo skandalą įsivėlusi Ž. Balčiūnaitė buvo suspenduota, iš jos atimtas Europos čempionės medalis. Nors diskvalifikacija ir baigėsi, bet su federacija geri santykiai nebuvo atkurti.

„Neduok Dieve tokia istorija pasikartos ateityje. Iš pradžių mes ją palaikėme ir ja tikėjome, bet dabar nebegalime toleruoti jos melų ir šmeižto prieš mus. Blogiausia, kad ji, užuot atsiprašiusi ir grįžusi į savo šeimą – federaciją, nuėjo pas tuos, kurie pirmi ją išdavė. Jei tai tęsis ir toliau, tai sporto bendruomenė išgirs visus nemalonius faktus ir iki šiol neviešintas bylos detales. Tikiuosi tai bus pamoka tiek treneriams, tiek sportininkams“, – kalbėjo prezidentas.

Federacijai dėl sportininkės istorijos skauda ne vien širdį, bet ir piniginę. Netrukus paskelbta finansinė federacijos ataskaita atskleidė, kad federacija gindama Ž. Balčiūnaitę išleido kiek daugiau nei 81 tūkst. litų.

„Norėjome sporto flagmaną padaryti skaidriu. Visa senoji nomenklatūra padarė savo darbą gerai, bet jai reikia pasitraukti. Mažų mažiausiai nepadoru yra tai, kad biurokratai gauna daugiau pinigų už sportininkus. Apmaudu, kad ir mūsų šeimos nariai palaikė senąją nomenklatūrą. Palaikė dėl riebesnio kąsnio sau. Išdavė mus, išdavė Virgilijų, nevertino vienybės ir solidarumo, garbės ir sąžinės“, – kalbėjo E. Skrabulis.

E. Skrabulis nemažai kalbėjo apie neskaidrų ir atgyvenusį LTOK finansavimo modelį, čia pat pažymėdamas iš ko gyvena jo vadovaujama federacija. Pirmųjų kadencijų metu daugiau nei pusę federacijos biudžeto sudarė jo asmeninės ir jo įmonių lėšos. Taip pat E. Skrabulis yra suteikęs beprocentę paskolą federacijai, į komandiruotes prezidentas vykdavo savo lėšomis.

„Neturime visi galvoti vienodai, bet turime judėti viena kryptimi. Tada bus ir geresnis rezultatas“, – pabaigė prezidentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)