„Siekėme, kad visi dalyviai spėtų finišuoti iki trečios-ketvirtos valandos popiet, nes maždaug tokiu laiku pagal prognozes turėjo visai nurimti vėjas“, - sakė vyriausiasis regatos teisėjas Algis Patašius.

Tačiau vėjas nusilpo varžovams dar neįpusėjus 23 jūrmylių distancijos. Plaukimo sąlygas dar labiau apsunkino stiprios skirtingų krypčių srovės iš uosto ir jūros. Dėl tokių sudėtingų sąlygų kai kurių jachtų greitis sulėtėjo vos iki 1 mazgo ir paskutiniai dalyviai pirmame etape finišavo tik naktį.

Geriausiai su tokiom varžybų sąlygomis pavyko susidoroti jachtos „Hornas“ įgulai, vadovaujamai kapitono Šarūno Abraičio. Ji į lyderius išsiveržė nuo pat starto ir pagal perskaičiuotą laiką pirmame etape buvo greičiausia.

Greičiausiai pagal tikrą laiką pirmame etape atplaukė jachtos „Extreme“ komanda su kapitonu Aisčiu Kalanavičiumi.

Sutrumpintoje distancijoje „B“ po pirmo etapo pagal perskaičiuotą laiką pirmauja jachta „Nida“ su kapitonu Arūnu Burkšu.

Šiemet Kuršių marių regatoje rungiasi 46 jachtos iš visos Lietuvos. Visos jachtos suskirstytos į 7 grupes ir varžosi dėl 3-jų pagrindinių prizų – pereinamųjų Kuršių marių regatos nugalėtojų taurių.

Regatos dalyviai tradiciškai rungiasi penkiuose etapuose, bet šiek tiek skirtingose distancijose: didžioji „A“ distancija siekia apie 210 jūrmylių, trumpesnė „B“ – 160 jūrmylių.

Bendrojoje įskaitoje bus išaiškintas nugalėtojas pagal perskaičiuotą laiką „A“ distancijoje ir nugalėtojas pagal realiai sugaištą laiką „A“ distancijoje. Taip pat – nugalėtojas pagal perskaičiuotą laiką trumpesniojoje „B“ distancijoje, kuriam atiteks Mažoji Kuršių marių regatos taurė.

Jachtų varžybos rengiamos pagal „ORC Club“ ir „ORC International“ taisykles, kurios leidžia suvienodinti skirtingų jachtų šansus, taip akcentuojant buriuotojų meistriškumą, o ne tik laivų technines ypatybes.

Tas buriuotojų klubas, kurio įgulos iškovos daugiausiai įskaitinių taškų visos regatos metu, bus apdovanotas Komodoro Algirdo Brazausko taure.

45-a Kuršių marių regata truks savaitę. Pirmadienį buriuotojų laukia ilgiausia varžybų distancija – apie 100 jūrmylių. Startavę 10 val. rytą Klaipėdoje finišą Nidoje kai kurios jachtos pasieks tik antradienio paryčiais. Tiesa, šiemet dėl biurokratinių barjerų varžybų organizatoriai priėmė sprendimą neplaukti į Kaliningrado sritį.

I etapo grupių nugalėtojai:

0 grupė – jachta „Hornas“, kap. Šarūnas Abraitis;
1 grupė – jachta „Extreme“, kap. Aistis Kalanavičius;
2 grupė – jachta „Baraka“, kap. Rimantas Stropus;
3 grupė – jachta „Nerija“, kap. Dainius Jurevičius;
5 grupė – jachta „Pandora“, kap. Tadas Žižys;
6 grupė – jachta „Nida“, kap. Arūnas Burkšas;
7 grupė – jachta „Gilija“, kap. Artūras Zastartas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)