Žaibiškas progresas sumasino turtuolius

Lietuvos tinklininkių duetas sulaukia vis didesnio dėmesio ne tik tėvynėje, bet ir užsienyje. Prieš metus Europos aštuoniolikmečių pirmenybėse lygių neturėjusios, o šiemet planetos devyniolikmečių čempionėmis tapusios lietuvės patraukė turtingesnių valstybių specialistų akį.

Su Tadu Donėla sportininkes treniruojantis Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) prezidentas Marius Vasiliauskas prisipažino po auklėtinių triumfo turėjęs gintis nuo siūlymų atstovauti kitai šaliai: užsieniečiai viliojo tiek tinklininkes, tiek jų trenerius.

„Prieš 2-3 metus Lietuvos apskritai nebuvo paplūdimio tinklinio žemėlapyje, todėl po varžybų daug kas norėjo sužinoti, kaip sugebėjome užauginti čempiones. Sulaukėme labai konkrečių pasiūlymų iš kitų federacijų. Kurių? Nenoriu sakyti, bet tai – didelės šalys“, – kalbėjo M. Vasiliauskas.

Primename, kad 17-metės M. Povilaitytė ir I. Dumbauskaitė liepos viduryje finišavusio pasaulio jaunimo čempionato finale 2-0 (21:18, 22:20) įveikė favoritėmis laikytas lenkes Kataržyną Kociolek ir Karoliną Baran. Nugalėtojų laurus tytuvėniškė ir klaipėdietė iškovojo ir pernai Vilniuje vykusiose Europos jaunių pirmenybėse.

Finale žaidė tarsi sapnuodamos

Pasak pačių sportininkių, nors pergalė tėvynėje surengtame turnyre emociškai buvo įspūdingesnė, svaresnis yra planetos čempionių titulas.

Triumfą Kipre tinklininkės vadina saldžiausiu gyvenime sapnu, kurio nupasakoti tiesiog neįmanoma.

Vos 18-os pagal reitingą lietuvės nebuvo priskiriamos prie pagrindinių favoričių, pakeliui į Kiprą buvo dingęs jų bagažas, Viduržemio jūros sala pasitiko neįprastu beveik 40 laipsnių karščiu, žaidimas bangavo ir nebuvo idealus, tačiau jokios bėdos nesutrukdė M. Povilaitytei ir I. Dumbauskaitei nugvelbti tauriausios spalvos apdovanojimų.

„Prieš varžybas tarpusavyje pasikalbėdavome apie kokį nors medalį. Tačiau buvo baisu, laukė nelengvas pogrupis. Pradžioje žaidėme prastai, pralaimėjome lenkėms, bet mums galbūt ir reikėjo, kad kas nors mus išmurkdytų.

Sunkiausias buvo pusfinalis su rusėmis – po pirmo seto atrodė, kad jau nebeištrauksime. Tačiau mums padėjo sėkmė ir noras: tiesiog kabinomės į pergalę dantimis ir nagais. O finale jau žaidėme labai ramiai, tarsi būdamos transe. Tik po pergalingo Monikos neatremiamo padavimo viduje kažkas tarsi trūko, sprogo, kaupėsi ašaros“, – pergalingą žygį prisiminė I. Dumbauskaitė.

„Maždaug 15 komandų atvažiavo į šias pirmenybes nugalėti, ir mes buvome vieni kandidatų. Apylygių varžovų buvo daug, todėl turnyras galėjo pasibaigti įvairiai. Vis dėlto mūsų pergalė daug kam buvo labai netikėta“, – pridūrė M. Vasiliauskas.

Mintyse – olimpinės žaidynės

Iš karto po planetos pirmenybių lietuvės išvyko į Olandiją, kur paplūdimio tinklinio sezoną pratęsė Europos jaunimo (iki 23 metų) čempionatas. Ten už konkurentes gerokai jaunesnei Lietuvos porai nuversti kalnų nepavyko, tačiau treneriai liko patenkinti ir galutinėje įskaitoje pasidalinta 9-12 vieta tarp 24 turnyre dalyvavusių komandų.

„Buvo sunku po pergalės iš karto psichologiškai nusiteikti naujai kovai. Nelengva buvo ir fiziškai: Olandijoje buvo šalta, pūtė smarkus vėjas, smėlis buvo labai klampus“, – nepalankius faktorius vardijo I. Dumbauskaitė.

Savaitgalį grįžusios į Vilnių, kur gyvena ir treniruojasi nuo praėjusių metų, tinklininkės kiek atsikvėps ir toliau ruošis paskutinei sezono daliai. Rugpjūčio 15-19 d. M. Povilaitytė ir I. Dumbauskaitė startuos Europos dvidešimtmečių čempionate Austrijoje, kur sieks pelnyti vieną iš šešių kelialapių į kitų metų pasaulio jaunimo (iki 21 metų) pirmenybes. Rugpjūčio pabaigoje lietuvės varžysis Rytų Europos suaugusiųjų čempionate, kuriame dalyvaus 8 valstybių atstovės.

Tuo tarpu tolesnėje ateityje - 2015-2016 metais - M. Povilaitytės ir I. Dumbauskaitės laukia kova dėl vietos 2016-ų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

Anot M. Vasiliausko, nors kol kas jo auklėtinėms iki suaugusiųjų elito dar reikia dirbti ir dirbti, istorinis olimpinis kelialapis jaunosioms paplūdimio tinklininkėms nėra nepasiekiama svajonė.

„Jeigu viskas vyks pagal planą, jei nebus traumų, patekti į olimpiadą yra realu“, – neabejojo LTF prezidentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)