Ovacijų ir susižavėjimo šūksnių sulaukusio renginio režisierės Leokadijos Dabužinskaitės sumanymu oro akrobatai, kaskadininkai, 500 atlikėjų - šokėjai, gimnastai, dainininkai sukūrė unikalų, pagoniškų motyvų, lietuviškų tradicijų ir kultūros persmelktą reginį.

Siekiant pabrėžti visų šalių bendrystę, bei mintį, kad visi esame šios Žemės vaikai, atidarymo šou prasidėjo Visatos sukūrimo istorija. Vaizdo projekcijos, nusidriekusios ne tik ant scenos uždangos, bet ir ant arenos aikštės grindų, padėjo kurti beribės erdvės pojūtį.

Vėliau vaizdo projekcijos nukėlė žiūrovus į protėvių Baltų žemes, ąžuolų girias, saugančias šventus ugnies aukurus, o solistai, chorai, šokėjai pasakojo mūsų krašto istoriją, pristatė senovės papročius.
Lietuvoje pamėgtus senolių žaidimus ir šokius demonstravo folkloro ansambliai bei kolektyvai. Renginio pabaigoje pristatytos nacionaliniais kostiumais pasipuošusios užsienio šalių delegacijos.

Pakilią atidarymo nuotaiką kurti padėjo solistė Rasa Sera, chorai „Polifonija“, valstybinis dainų ir šokių ansamblis „Lietuva“, dainų ir šokių ansambliai „Voruta“, „Vingis“, „Vilniaus pylimėlis“, „Jievaras“, „Vaiva“, „Ratava“, „Skalsa“, šiuolaikinio šokio kolektyvai „Flamnigas“, „X“, „Asorti“, „Smile“, „Astrida“, dviračių sporto mėgėjai, oro akrobatės iš „Rygos cirks“ ir Vilniaus studijos „Akrobatika ore“, teatro studija „Atžalynas“, kojūkininkų trupė (vad. A. Verbutas), kaskadininkai (vad. S. Janavičius), Vilniaus gimnastikos mokyklos auklėtiniai, Lietuvos moterų sporto asociacijos „Auksinis amžius“ grupė, Lietuvos asociacijos „Gimnastika visiems“ grupė.

TAFISA žaidynės – pagrindinis pasaulio neprofesionalaus sporto renginys, vykstantis kas ketverius metus skirtinguose pasaulio žemynuose. Dėl teisės surengti pasaulinę sporto entuziastų šventę Šiauliai konkuravo su tokiais miestais, kaip Kvala Lumpūru (Malaizija) bei San Paulu (Brazilija).

Prasidėjo dviračių varžybos

Liepos 6 d. Šiauliuose startavo trijų dienų dviračių varžybos „MTB-Šiauliai“. Jau tradicinėmis tapusios varžybos rengiamos jau trečius metus ir šiemet yra įtrauktos į TAFISA pasaulio sporto visiems žaidinių „Šiauliai – 2012“ programą.

Pirmą „MTB-Šiauliai“ varžybų dieną sportininkai varžėsi kalnų dviračių kroso (MTB XC) trasoje. Vaikai iki 16 metų, veteranai virš 60 metų bei moterys turėjo įveikti 2,5 km ilgio trasą; vaikinai ir merginos, veteranai virš 50 metų, moterų Elitas bei vyrai mėgėjai varžėsi 3,5 km ilgio trasoje; o veteranai virš 40 metų ir vyrų Elitas kovojo sudėtingiausioje 5 km ilgio trasoje. Dviratininkai buvo išleidžiami į trasą po vieną su 30 sekundžių intervalais.

Nepabūgę didelio karščio bei sudėtingos ir kartais pavojingos trasos, į varžybas susirinko dviratininkai iš visos Lietuvos, iš Latvijos bei Estijos, ir net iš Australijos. Varžybose galėjo dalyvauti kaip profesionalūs dviratininkai, taip ir eiliniai dviračių mėgėjai. Į „MTB-Šiauliai“ varžybas atvyko visi pajėgiausi Lietuvos kalnų dviračių sporto atstovai, tarp kurių buvo galima matyti 2011 m. Lietuvos kalnų dviračių kroso čempioną Andrejų Dolgovą, 2012 m. Lietuvos BMX dviračių sporto čempioną Domą Maniką, 2012 m. atskiro starto plento dviračių čempioną tarp veteranų Elijų Čivilį bei daugybę kitų garsių sportininkų.

Pirmos dienos varžybų nugalėtojais bei prizininkais tapo:

Berniukų iki 14 metų grupėje:

1. Ignas Ambrazas (SK „S-Sportas“)
2. Rokas Vaitkus (ŠJTC)
3. Rokas Gelžinis (SK „S-Sportas“)

Merginų iki 16 metų grupėje:

1. Viktorija Michnovič (SK „S-Sportas“)
2. Karolina Špukaitė (ŠJTC)

Vaikinų iki 16 metų grupėje:

1. Laurynas Stasikelis (DSK „Geno“)
2. Augustas Mažeika (Velostreet – Fuji Team)
3. Lukas Ežerskis (DSK „Fortūna“)

Merginų iki 18 metų grupėje:

1. Algirda Zaliauskaitė (startavo individualiai)
2. Rūta Masiūlytė (startavo individualiai)
3. Emilija Masiūlytė (startavo individualiai)

Vaikinų iki 18 metų grupėje:

1. Dovydas Vaitoška (SK „S-Sportas“)
2. Justinas Zavackis (DSK „Fortūna“)
3. Arnas Pelaitis (Velostreet – Fuji Team)

Moterų grupėje:

1. Vesta Ambrazaitė (SK „S-Sportas“)
2. Rima Lukoševičienė (SK „S-Sportas“)
3. Agnė Amontaitė (SK „S-Sportas“)

Vyrų virš 40 metų grupėje:

1. Svajūnas Ambrazas (SK „S-Sportas“)
2. Dainius Kiela (SK „S-Sportas“)
3. Raino Einroosas (CC Rota Mobilis, Estija)

Vyrų virš 50 metų grupėje:

1. Alvidas Urniežius (SK „S-Sportas“)
2. Leonas Jarmoška („Aktyvus stilius“)
3. Edmundas Kasevičius (OK „Jaunystė“)

Vyrų virš 60 metų grupėje:

1. Petras Kiušas (startavo individualiai)
2. Albertas Survila (startavo individualiai)

Mėgėjų grupėje:

1. Vladimiras Volodka (SK „S-Sportas“)
2. Vilius Aleliūnas („Igtisa“)
3. Simas Pakarklis (SK „S-Sportas“)

Moterų Elito grupėje:

1. Roma Puišienė (IOSK „Būdakalnis“)
2. Milda Černeckytė (Neringos SM)
3. Inga Paplauskė (LOFT Racing)

Vyrų Elito grupėje:

1. Šarūnas Pacevičius (Velostreet – Fuji Team)
2. Denas Danyla (Velomanija Niskama)
3. Edgaras Kovaliovas (Top Team – Specialized)

Antrą „MTB-Šiauliai“ varžybų dieną dviratininkai važiuos kalnų dviračių maratoną Kurtuvėnų regioninio parko apylinkėse. Vyrų Elito bei veteranų virš 40 metų grupių dalyviai turės įveikti 66 km trasą (du ratai po 33 km), o likusių grupių sportininkai varžysis 33 km trasoje.

Trečią varžybų dieną organizatoriai pateiks dalyviams staigmeną, paruošdami visiškai naują, dar jokių varžybų nemačiusią trasą. Dalyviai turės galimybę išvysti naujų gamtos „perliukų“, važiuoti Juodlės ežero pažintiniu taku, pasigrožėti Vainagių piliakalniu, aplankyti Zuikiškių ąžuolą, įveikti Dubuvos pelkę ir Barsukyno ozą. Didžioji dalis trasos vingiuoja miško takais, yra ir bekelės atkarpų. Vyrų Elito bei veteranų virš 40 metų grupių dalyviai varžysis 50 km trasoje, o likusių grupių sportininkai turės įveikti 31 km trasą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)