Tokį sprendimą priėmė Lietuvos lengvosios atletikos federacija, kuri norėjo, jog sportininkas bent išsaugotų vietą tarp geriausių Europos sprinterių. Tačiau mūsų šalies visuomenė gerai nesupratusi visų aplinkybių pradėjo smerkti vieną geriausių Lietuvos lengvaatlečių.

Pasirodyti finale skatino federacija

„Esu pastebėjęs, kad Lietuvoje dalis žmonių yra labai pikti. R. Sakalauskas šį sezoną nebuvo pralaimėjęs nė vienerių varžybų. Rytis šioms varžyboms buvo puikiai pasiruošęs, gerai bėgo atrankos varžybose, nors prastai pradėjo, sėkmingai įveikė pusfinalį. Jis yra elito sprinteris. Rytis pirmą kartą Lietuvos istorijoje dalyvavo Europos čempionato finale“, - visuomenės kritiką išgirdęs kalbėjo R. Sakalausko treneris Aleksas Stanislovaitis.

„Pusfinalis mums susiklostė labai netikėtai, - pasakojo treneris. - Po finišo Rytis gavo traumą, dėl kurios nors išsikovojo vietą finale, tačiau jame negalėjo kautis. Didžiausia sportininko svajonė yra bėgti finale ir gauti ketvirtą taką. Ryčiui – tai pavyko. Mūsų rinktinės vyriausiasis treneris, tiek generalinė sekretorė, tiek prezidentas paklausė mūsų, ar galėsime išeiti į startą ir parodyti, jog ta vieta yra Lietuvos. Aš pasikalbėjau su Ryčiu. Jam iki starto linijos buvo labai sunku nueiti. Ačiū gydytojui, Daliui Barkauskui, kuris koją sutvarstė ir padėjo Ryčiui“.

Sprendimą dalyvauti finalo bėgime priėmė visa lengvosios atletikos federacija.

„Tai nebuvo lengvas sprendimas, - teigia Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės vyriausiasis treneris Kęstutis Jezepčikas. - Nespaudėme trenerio su sportininku, kad būtinai reikia pasirodyti trasoje. Tai buvo mūsų pageidavimas. Mes norėjome parodyti, jog mūsų sprinteriai dalyvaus vyrų ir moterų šimto metrų bėgimo finaluose. Norėjome pareklamuoti Lietuvą, norėjome parodyti, jog šioje rungtyje pirmą kartą istorijoje turime savo šalies dalyvį. Sakėme, kad jeigu Rytis gali, pageidautina, kad jis dalyvautų. R. Sakalauskas elgėsi taip, kaip buvome suplanavę. Nors tas sprendimas buvo priimtas iki starto likus kelioms valandoms. Dabar visi finale išvydo lietuvį, kuris buvo čia atvažiavęs iškovoti medalį“.

„R. Sakalauskas perspėjo visus varžovus, jis nenorėjo kažkam pakenkti, - tęsė K. Jezepčikas. - Mūsų sportininkas elgėsi labai garbingai. Dabar visi šią situaciją interpretuojama, kaip norime. Tarptautinės taisyklės nėra tobulos ir jas, mūsų nuomone, reikėtų patobulinti. Dėl šio klausimo kreipėmės į vyriausią teisėją, tačiau bendros nuomonės niekas neturi“.

Nenorėjo trukdyti, bet įsikišo teisėjas

Aleksas Stanislovaitis

- Ar galvojote, kaip elgsitės pasiekę starto liniją?, - paklausėme A. Stanislovaičio.

- Apšilimo metu R. Sakalauskas bandė, kaip pastatyti koją į kaladėles, kad jam neskaudėtų. Visi varžovai žinojo, kad Rytis nebėgs. Aš su treneriais kalbėjau, kad mes nedarysime falštarto. Rytis yra garbingas sportininkas, jis nenorėjo niekam pakenkti. Prieš bėgimą jis nusilenkė visiems žiūrovams, padėkodamas už pagarbą ir parodė, jog tikrai nebėgs.

- Kodėl teisėjas pakartojo bėgimą?

- Pagrindinė mūsų mintis buvo, kad mes išeiname ir sulaukiame starto. Neturėjome nė mažiausios minties kažkam trukdyti. Pirmame bėgime teisėjas elgėsi humaniškai, galvodamas gal Rytis neišgirdo starto ir visus sustabdė. Tačiau tai jau teisėjo problema. Tiek prieš trenerius, tiek prieš sportininkus mes tikrai esame ramūs. Mes mąstome apie olimpines žaidynes ir tai, kaip greičiau atsigauti po traumos.

- Kodėl vyksta tokie dalykai?

- Lengvosios atletikos taisyklės nėra tobulos. Jeigu sportininkas nepasirodo finale, jis netenka savo vietos ir čempionate lieka paskutinis. Taip žiemą buvo atsitikę Linai Grinčikaitei, kuri pusfinalyje pademonstravo puikų rezultatą, tačiau patempė raumenį ir negalėjo dalyvauti finale.

Ir, kai mergina nepasirodė finalo bėgime, ji dingo iš sąrašų. Tu privalai startuoti, o tada gali nebaigti distancijos. Tikiuosi, kad šis įvykis vėl privers pakelti diskusijas į aukščiausią lygmenį. Šitas atvejis, tikiuosi, JAV pareigūnams padės priimti protingus sprendimus. Situacija buvo tokia, kad Latvijos sportininkas jau finalo metu patyrė traumą ir negalėjo pabaigti distancijos.

Tai pamatęs Rytis, galėjo ramiu, lėtu žingsniu įveikti distanciją ir būtų užėmęs aukštesnę vietą. Žiūrovai 100 metrų bėgimą būtų žiūrėję 40-50 sekundžių. Jeigu mes kažką savo šituo veiksmu įžeidėme, mes labai atsiprašome, bet mes rėmėmės pačiais garbingiausiais dalykais prieš visus. Galiu pridėti ranką prie širdies, mes esame ramūs. Žmonės, kurie nesusigaudo arba nesupranta prasmės, bando dabar padaryti iš šio įvykio burbulą.

Šiandien (penktadienis, - red. past.) pirma čempionato diena, kai aš pajaučiau, kad jau galima dalyvauti varžybose ir kovoti dėl medalių. Oras – prastas. Vyrų bėgime finišavo tik penki sportininkai ir dar vienas susižeidė jau po finišo.

- Ar turi pagrindo internete pasirodę gandai apie dopingą?

- Tie žmonės, kurie rašo komentarus internete, kad mes nebėgome todėl, kad bijome tikrintis dopingą, visiškai nesusigaudo aplinkoje. Rytis tikrintas buvo ne vieną, ne du ir ne dešimt kartų.

Mes važiuojame į Europos lengvosios atletikos čempionatą ir apie tokius dalykus net negalvojame. R. Sakalauskas elgėsi, kaip tikras sportininkas. Pagalvokite, kiek jam reikėjo moralinių jėgų ateiti į stadioną. Mes jam vis kartojome, tik nebandyk startuoti ir neįplėšk daugiau to raumens.

Primename, kad R. Sakalauskas praleis ir šeštadienį bei sekmadienį vyksiančias 4x100 metrų vyrų sprinto estafetės varžybas. Sportininkas iš Europos čempionato Suomijoje į Lietuvą sugrįš pirmadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (390)