Lemiamas faktorius – sveikata

Penki – tiek tituluotų Lietuvos kiokušin karatė rinktinės veteranų atsisveikino su didžiuoju sportu po praėjusių planetos pirmenybių, kuriose pajėgiausi kovotojai grūmėsi absoliučioje svorio kategorijoje.

Donatas Imbras, Darius Gudauskas, Andžejus Milevskis, Mindaugas Pavilionis ir Dmitrijus Aleksandrovas beveik sutartinai ištarė „gana“, bet Lietuvos kiokušin karatė federacija (LKKF) tikisi, kad bent keli jų per artimiausius metus persigalvos ir sugrįš ant tatamio.

Masalas, kuriuo Lietuvoje išpopuliarėjusios sporto šakos vadovai vilioja mohikanus, yra istorinė galimybė 2013-ais namuose varžytis dėl pasaulio čempionato medalių.

„Veteranai turėtų gerai pagalvoti ir įvertinti visas aplinkybes, kadangi tokią progą reikia išnaudoti. Juk namų sienos šansus laimėti pagerina jei ne 50, tai bent 15-20 proc.“, – sportininkus ragino Europos karatė organizacijos (EKO) viceprezidentas ir pasaulio karatė organizacijos (WKO) prezidiumo narys Romas Vitkauskas.

Tačiau patyrusių ir per sportinę karjerą smarkiai „aplamdytų“ vilkų atsakymo reikės palaukti bent iki kitos vasaros.

„Viskas priklausys nuo to, kaip seksis išsigydyti senas traumas, o tam prireiks daugiau laiko. Kiekvienas iš mūsų spręs pagal savo sveikatos būklę, nes vien noro grįžti nepakanka – reikia ir realių galimybių“, – aiškino tituluočiausias Lietuvos kiokušin karatė kovotojas Donatas Imbras, kuris jau baigęs aktyvią karjerą buvo priverstas gultis po chirurgo skalpeliu – sausį 32-ejų sportininkui buvo operuojami trūkę kelio raiščiai.

Vyrų problemos moterims negresia

Lyderių atsisveikinimas atvėrė kelią į nacionalinę komandą dešimčia ar daugiau metų jaunesniems debiutantams. Vis dėlto kiokušin karatė specialistai pabrėžia, kad patirtis, taip reikalinga šios sporto šakos atstovams, ant medžių neauga. Todėl tikėtis, kad jaunimas vos per metus ar dvejus sustiprės taip, jog pajėgų kompensuoti vyresnės kartos netektį, yra nerealu.

„Sportininkams reikia užsigrūdinti, o tai padaroma tik metai iš metų dalyvaujant varžybose“, – teigė Lietuvos rinktinės treneris Paulius Klapatauskas.

Pirmasis rimtas jėgų išbandymas atnaujintos Lietuvos rinktinės laukia Belgijos uostamiestyje Antverpene birželio 1-2 d. vyksiančiame Europos čempionate, į kurį iš Lietuvos keliaus 17 suaugusiųjų komandos atstovų.

Prieš metus Vilniuje lietuviai susišlavė net 13 žemyno pirmenybių apdovanojimų, tačiau šįkart LKKF džiaugtųsi, jei iki finalų prasimuštų 3-4 sportininkai. Iš vyrų bene vienintelis sunkiasvoris Lukas Kubilius, savo kolekcijoje jau turintis Europos čempiono titulą, laikomas realiu pretendentu į apdovanojimus, todėl daugiau vilčių siejama su lyderes išsaugojusia moterų komanda.

Čempionė pametė medalių skaičių

Dėl didelės konkurencijos Lietuvos pirmenybėse trečia likusi Europos čempionė Rita Pivoriūnaitė net nedalyvaus kumitė (realios kovos) varžybose ir savo sugebėjimus galės pademonstruoti tik kata (kovinių pozų) rungtyje. Gerų rezultatų tikimasi iš ją pakeitusių Rūtos Brazdžionytės ir Dianos Mačiūtės (svorio kategorija iki 55 kg.), titulą ginsiančios Ingos Mikštaitės (iki 65 kg.) ir, žinoma, bene stabiliausios pastarųjų metų kiokušin karatė kovotojos Margaritos Čiuplytės (per 65 kg.), kuriai pačiai sunku besuskaičiuoti iš Europos pirmenybių parvežtus trofėjus.

DELFI klausimas, kiek aukso medalių iš eilės pelnė žemyno čempionatuose, M. Čiuplytę užklupo nepasiruošusią.

„Manau, keturis ar penkis. O gal šešis?.. Neatsimenu, reikėtų pasitikrinti, – šypsodamasi pečiais traukė sportininkė. – Sportine forma ir dabar nesiskundžiu, ji yra vienodai gera pastaruosius 4-6 metus. Viskas priklausys nuo to, kaip pati psichologiškai nusiteiksiu, nes pagrindinės konkurentės bus tos pačios kaip visada.“

M. Čiuplytė, kaip ir kitos moterų komandos lyderės bei L. Kubilius, jau yra užsitikrinusi vietą kitų metų pasaulio čempionate, kadangi tvirtai pirmauja Europos geriausių kiokušin karatė meistrų reitinguose. Kitiems kovotojams kelią į tėvynėje vyksiančias pirmenybes teks išgrįsti Antverpene. Kiekvienoje svorio kategorijoje kelialapius į pasaulio čempionatą pelnys po 6 vyrus (4 – geriausiai pasirodę Europos čempionate ir 2 – pagal reitingą) bei 3 moteris (atitinkamai 2 ir 1). Be to, Lietuva po vieną sportininką į kiekvieną svorio kategoriją galės deleguoti šeimininkų teisėmis.

Kartu su Europos suaugusiųjų čempionatu Belgijoje vyks ir jaunių (16-17 metų) pirmenybėse, kuriose dalyvaus 23 Lietuvos atstovai.

Lietuvos kiokušin karatė suaugusiųjų rinktinė

Kumitė rungtis

Moterys: Rūta Brazdžionytė ir Diana Mačiūtė (svorio kategorija iki 55 kg.), Inga Mikštaitė ir Gabija Gudeliauskaitė (iki 65 kg.), Margarita Čiuplytė ir Diana Balsytė (per 65 kg.).

Vyrai: Andrius Miseckas ir Aivaras Dadura (iki 70 kg.), Vytautas Cėpla ir Orestas Procas (iki 80 kg.), Valdemaras Gudauskas ir Edgardas Sečinskis (iki 90 kg.), Andrius Draugelis ir Lukas Kubilius (per 90 kg.).

Kata rungtis

Moterys: Rita Pivoriūnaitė ir Diana Mačiūtė.
Vyrai: Raimundas Paškauskas ir Egidijus Jankus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)