Į varžybas buvo užsiregistravę 25 laivai, tačiau startavo – 23. Jachtos buvo suskirstytos į dvi grupes – sportinę, kurioje plaukė šeši laivai, ir klubinę, joje buvo 17 laivų.

Pagal grupes laivams nustatytos ir skirtingos distancijos. „Sportininkai“ plaukė ilgesnę distanciją, o klubinei grupei teko trumpesnis atstumas. Pirmąją varžybų dieną prie Pilypu vadinamos bujos startavusios jachtos turėjo Kuršių mariose „paimti“ tam tikrus ženklus ir finišuoti Nidoje. Pūtė 6–8 m/s vėjas. Todėl jachtos skriejo gana greitai. Pirmoji regata gerai patikrino jachtų paruošimą sezonui. Papūtus stipresniam vėjui plyšo burės ir virvės.

Atplaukę į Nidą galėjo tik trumpam atsikvėpti, nes jų jau laukė antrasis etapas – iš Nidos iki Pilypo bujos ir atgal. Šeštadienį sportinė grupė nuplaukė apie 20 jūrmylių, o klubinė grupė – penkiolika jūrmylių.

Antrąją dieną atšiaurus šiaurės vakarų vėjas po truputį stiprėjo ir jo gūsiai jau siekė 10 m/s. Horizonte jau matėsi audra. Prie Nidos startavusios jachtos greitai skriejo per Kuršių marias į finišą – Pilypo bują.

Sportinėje grupėje neaplenkiama buvo nedidelė ir labai lengva jachta „Maria“. Jos kapitonas Algirdas Žižys – patyręs buriuotojas, kartu su savo įgula – Adomu Valavičiumi ir Artūru Asausku puikiai valdė laivą. Jie pasiekė ir šios regatos rekordą – jachta skriejo 13,4 jūrmylių per valandą greičiu (24,82 km/per val.). „Maria“ jau trečią kartą iškovoja Pilypo taurę.

Antrą vietą tarp sportininkų iškovojo „Lokės“ įgula (kap. A. Janulionis). Įnirtingiausia kova vyko dėl trečiosios vietos. Į ją pretendavo jachta „Baraka (kap. R. Stropus) ir „Tojana“ (kap. D. Gerasimavičius). Laimėtų taškų skirtumas buvo minimalus, tačiau perskaičiavus rezultatus trečiąją vietą laimėjo „Tojana“.

Klubinėje grupėje pirmąją vietą iškovojo jachta „Vilma“ (kap. V. Dedonis). Antrieji liko „Šatrija“ (kap. A. Letkaukas), o trečioji vieta atiteko jachtai „Aphrodite“ (kap. A. Dmitriščiuk).

Pilypo taurės regatą organizuoja Kintų buriavimo mėgėjų klubas „Marių burės“. Regatos dalyvius sveikino Lietuvos buriuotojų sąjungos generalinis sekretorius Linas Tamkvaitis ir Neringos savivaldybės tarybos narys, buriuotojas Arūnas Burkšas. Organizatoriai patenkinti pirmąja regata ir mano, jog tai buvo geras pažadinimas iš žiemos miego.
Pilypo taurės varžybos įtrauktos į Lietuvos klubinių regatų taurės įskaitą. Tai reiškia, kad šių varžybų rezultatai sumuojami su kitų varžybų rezultatais. Sezono pabaigoje renkami Lietuvos klubinių regatų taurės nugalėtojai. Į klubinių regatų taurę įtraukta 10 regatų.

ORC grupė („sportinė“)

1 vieta jachta „Maria“ (kap. A. Žižys)
2 vieta jachta „Lokė“ (kap. A. Janulionis)
3 vieta jachta „Tojana“ (kap. D. Gerasimavičius)

Klubinė grupė

1 vieta jachta „Vilma“ (kap. V. Dedonis)
2 vieta jachta „Šatrija“ (kap. A. Letkauskas)
3 vieta jachta „Afroditė“ (kap. A. Dmitriščiukas)

Nebuvo lygių lengvai ir sportiškai jachtai „Maria“ – varžybose ji skriejo iki 24,82 km./h greičiu.

Kauno mariose - net ketverios varžybos

Savaitgalį Kauno mariose oficialiai prasidėjo šių metų Lietuvos buriavimo sezonas. Per vieną dieną pučiant silpnam 2-5 m/s vėjui įvyko net ketverios buriuotojų varžybos: greičiausių Lietuvoje RS-280 jachtų klasės taurės pirmasis etapas, Kauno miesto taurės varžybos, Kauno kreiserinių jachtų regata ir Žurnalistų regatos pirmasis etapas.

„ASUS RS-280 jachtų klasės taurės“ pirmajame etape nugalėjo jachta „Raganosis-Finasta“ įgula, vadovaujama kapitono Sauliaus Pajarsko (4 baudos taškai). Ji dviem taškais nurungė savo ilgametę varžovę, praėjusių metų nugalėtoją jachtą „Arabela“ (kap. Raimondas Šiugždinis, 6 baudos taškai). Trečią vietą iškovojo jachtos „Alfeta“ komanda (kap. Aidas Margis, 6 baudos taškai).

Iš viso šeštadienį įvyko du „ASUS RS-280 jachtų klasės taurės“ plaukimai. Pirmajame plaukime nuo pradžių į lyderius išsiveržė ir iki plaukimo pabaigos šios pozicijos neužleido jachtos „Alfeta“ įgula. Antroji finišavo jachta „Raganosis-Finasta“, trečioji – „Knygų klubas“.

Pakilus vėjui antrajame plaukime atkakliausia kova užvirė tarp jachtų „Horn“, „Alfeta“, „Knygų klubas“ ir „Arabela“. Tačiau antrojoje distancijos dalyje, priešvėjinėje atkarpoje, į antrąją vietą išsiveržė jachta „Raganosis-Finasta“. Pirmoji finišo liniją kirto jachtos „Arabela“ įgula, o trečioji – „Knygų klubas“.

Pagal varžybų taisykles, etapo nugalėtoju skelbiamas ta komanda, kuri surinko mažiausia baudos taškų, kas pirmajame etape lėmė pergalę „Raganosio-Finasta“ įgulai.

Iš viso šį sezoną dėl „ASUS RS-280 jachtų klasės taurės“ kovoja 8 buriuotojų profesionalų komandos. Jos varžysis 8 etapuose, kurių metu įvyks 37 įskaitiniai plaukimai. Plaukimai vyks Kauno ir Kuršių mariose savaitgaliais arba švenčių dienomis.

Po pirmojo etapo buriuotojų komandos išsidėstė tokia tvarka:

1. Raganosis-Finasta (kap. Saulius Pajarskas ) – 4 taškai
2. Arabela (kap. Raimondas Šiugždinis) – 6 taškai
3. Alfeta (kap. Aidas Margis) – 6 taškai
4. Knygų klubas (kap. Gediminas Sirvidas) – 6 taškai
5. Horn (kap. Šarūnas Abraitis) – 10 taškų
6. Yamayo (kap. Paulius Jeršovas) – 10 taškų
7. Barta (kap. Giedrius Tomas Jarmalavičius) - 14 taškų
8. Presto (kap. Darius Antanavičius) – 18 taškų (I etape neplaukė)

Sportiškiausiomis Lietuvos kreiserinėmis jachtomis RS-280 tradicinėje „Žurnalistų regatoje“ šiemet varžosi ir 7 žiniasklaidos atstovų komandos.

Savaitgalį įvykusiame pirmajame etape nugalėjo šios regatos naujokai – sporto žurnalistų komanda „Press‘as“, kurie plaukė jachta „Raganosis-Finasta“ (3 taškai). Antroje vietoje atplaukė „Verslo žinių“ komanda su jachta „Arabela“ (5 taškai), o trečioje – televizija TV3 su jachta „Yamoyo“ (8 taškai).

„Žurnalistų regatos“ I etapo rezultatai:


1. Sporto žurnalistų komanda „Press‘as“, jachta „Raganosis-Finasta“ - 3 taškai
2. Verslo žinios, jachta „Arabela“ - 5
3. TV3, jachta „Yomayo“ - 8
4. DELFI, jachta „Knygų klubas“ - 9
5. Lietuvos ryto televizija, jachta „Horn“ - 9
6. Lietuvos rytas, jachta „Alfeta“ - 9
7. LRT, jachta „Barta“ - 13

Antrasis „ASUS RS-280 jachtų klasės taurės“ varžybų etapas įvyks gegužės 12-13 d. Kauno mariose, o „Žurnalistų regatos“ – rugpjūčio 11 d. Kuršių mariose.

Pirmosios varžybos Kuršių mariose buriuotojams nepagailėjo vėjo.

"Žurnalistų regata"
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją