Pajėgos – pernelyg kuklios

„Būsime pati jauniausia komanda čempionate. Iš vienos pusės, tai gerai, nes ruošiame jaunimą ateičiai. Kita vertus, dabar prižadėti gero rezultato negaliu“, – rankomis skėsčiojo antrus metus Lietuvos ledo ritulininkus treniruojantis specialistas iš Rusijos. Ketvirtadienį jis su savo auklėtiniais iškeliavo į Pietų Lenkijos miestą Krynicą, kur balandžio 15-21 dienomis vyks planetos pirmenybių I diviziono B grupės turnyras.

Lietuviams šešių komandų varžybose oficialiai keliamas tikslas užimti prizinę vietą, bet S. Borisovas neslepia, kad varžovus jo ekipa galės nustebinti nebent kovingumu ir charakteriu, mat į Lenkiją išvažiavo vos 15 ledo ritulininkų.

„Kovoti su trimis penketais bus labai sunku. Šiais laikais visos komandos būna puikiai pasiruošusios fiziškai, o mes turime gal tik dešimt žaidėjų, kurie yra tinkamai pasirengę. Tokia padėtis – nenormali. Viena trauma, ir viskas komplikuosis dar labiau. Žinoma, stengsimės iš paskutiniųjų, bet bus labai sunku“, – žodžių į vatą nevyniojo treneris.

Pastiprinimo lauks iki pat čempionato pabaigos

Plačiu ledo ritulininkų pasirinkimu ir taip nepasižyminčią lietuvių stovyklą prieš svarbiausią sezono startą dar labiau aplamdė traumų virtinė. Dėl sveikatos problemų ar asmeninių priežasčių iš rikiuotės pasitraukė septyni rinktinės kandidatai, tarp kurių – tokie žaidėjai kaip Arūnas Aleinikovas ar Tadas Kumeliauskas.

Negana to, penki užsienyje žaidžiantys ledo ritulininkai negalėjo prisidėti prie komandos, nes jų klubai šiuo metu kaunasi nacionalinių pirmenybių atkrintamose varžybose.

Lietuvos ledo ritulio federacijos (LLRF) prezidentui ir rinktinės gynėjui Petrui Nausėdai beliko piktintis tarptautinio varžybų kalendoriaus spragomis, dėl kurių lietuviai ruošiasi skųstis Tarptautinei ledo ritulio federacijai (IIHF).

„Dabartinė situacija yra nesąmoninga – pasaulio čempionato metu nacionalinėse lygose turėtų būti skelbiama pertrauka. Su tokia problema susiduria toli gražu ne tik mūsų rinktinė, todėl kelsime šį klausimą IIHF. Mes ir taip žaidėjus skaičiuojame ant pirštų, o dar mūsų legionieriai negali atvykti į rinktinę...“, – apgailestavo P. Nausėda.

Tiesa, nacionalinės komandos atstovai nepraranda vilties sulaukti pastiprinimo jau čempionatui prasidėjus. Tikimasi, kad turnyro metu į Lenkiją atvyks Didžiojoje Britanijoje rungtyniaujantys Mindaugas Kieras ir Darius Pliskauskas, Kazachstane legionierių duoną kremtantys Arnoldas Bosas ir Donatas Kumeliauskas bei JAV žaidžiantis Pijus Rulevičius.

P. Nausėda neabejojo, kad šie ledo ritulininkai gerokai sustiprintų rinktinę net ir atvykę tiesiai iš savo klubų ir nedalyvavę bendrose treniruotėse su komandos draugais.

„Baltica“ klubą vadina kvailyste

Anot LLRF vadovo, kitų būtų papildyti rinktinės gretas paprasčiausiai nebuvo, nes kviesti į dvi savaites Vilniuje vykusią pasirengimo stovyklą Lietuvos čempionate rungtyniaujančių mėgėjų nebuvo prasmės.
„Žmogaus per savaitę ar dvi neišmokysi žaisti žymiai aukštesniame lygyje“, – DELFI aiškino P. Nausėda.

Tuo tarpu S. Borisovas pabrėžė, kad lietuviams būtina suburti profesionalią komandą ir prašytis į, pavyzdžiui, Baltarusijos čempionatą, antraip rinktinė ir toliau susidurs su komplektavimo iššūkiais.

Specialistas atvirai į šuns dienas išdėjo prieš šį sezoną susikūrusį ir Vilniaus „Baltica“ jaunimo klubą, kuriame rungtyniauja beveik vieni legionieriai.

„Nesuprantu, kokiu tikslu buvo įkurta „Baltica“ komanda. Kam jos reikia, jei ten žaidžia vienas lietuvis? Pamenu laikus, kai Vilniaus „Žalgirio“ futbolo ekipa, suburta tik iš vietinių futbolininkų, sutraukdavo pilną stadioną žiūrovų. O dabartinė „Baltica“ niekam neįdomi. Šios komandos formavimo principai – tiesiog kvaili, tuo labiau, kad Lietuvoje yra pakankamai jaunų žaidėjų, netgi geresnių už „Baltica“ klube surinktus legionierius“, – iš Rusijos finansuotu projektu piktinosi S. Borisovas.

Be lietuvių, pasaulio pirmenybių I diviziono B grupės turnyre dalyvaus Lenkijos, Pietų Korėjos, Australijos, Olandijos ir Rumunijos komandos. Pernai analogiškose varžybose Lietuvos rinktinė užėmė priešpaskutinę vietą ir išvengė kryčio į žemesnį divizioną.

Lietuvos ledo ritulio rinktinės sudėtis:

Vartininkai:

Mantas Armalis (Mora IK J20, Švedija)
Nerijus Dauksevičius (Elektrėnų „Energija“)

Gynėjai:

Petras Nausėda (Elektrėnų „Energija“)
Andrejus Burakovas (Elektrėnų „Energija“)
Karolis Kubilius (Elektrėnų „Energija“)
Artūras Katulis (Kijevo „Berkut“, Ukraina)
Nerijus Ališauskas (Liepojos „Metalurgs“, Latvija)
Arturas Rybakovas (baltica">Vilniaus „Baltica“)

Puolėjai:

Šarūnas Kuliešius (Elektrėnų „Energija“)
Aivaras Bendžius (Elektrėnų „Energija“)
Romanas Aliapkinas (Elektrėnų „Energija“)
Dovydas Kulevičius (Elektrėnų „Energija“)
Vytautas Jagelavičius (Elektrėnų „Energija“)
Aurelijus Kriščiūnas (Elektrėnų „Energija“)
Danielis Bogdziulis (Tamperės „Ilves“, Suomija)
Povilas Verenis (Liepojos „Metalurgs“, Latvija)
Mauras Baltrukonis („Mytischi Atlant“, Rusija)

Čempionato metu prie rinktinės prisijungti galintys žaidėjai:

Mindaugas Kieras („Slough Jets“, Didžioji Britanija)
Darius Pliskauskas („Slough Jets“, Didžioji Britanija)
Arnoldas Bosas („Arystan Temirtau“, Kazachstanas)
Donatas Kumeliauskas („Arystan Temirtau“, Kazachstanas)
Pijus Rulevičius („Janesville Jets“, JAV)