Dar didesnė staigmena nei asmeninis įvertinimas L. Asadauskaitei buvo tradiciniuose rinkimuose jai ant kulnų atkakliai mynusio 19-mečio Jono Valančiūno populiarumas.

Bėglės sveikinimo nesulaukė

Moterys diktuoja madas ne tik Lietuvos politikoje, bet ir sporte. Trečius metus iš eilės geriausio šalies sportininko trofėjus – „Šaulio“ skulptūra – atiteko dailiosios lyties atstovei.

„Į treniruotę šiandien nespėjau, nes visą dieną sugaišau kirpykloje“, – šyptelėjo L. Asadauskaitė, kuri į sportininkų apdovanojimų ceremoniją Vilniuje atvyko pasidabinusi prašmatnia šukuosena. Puoštis šviesiaplaukė penkiakovininkė penktadienį galėjo į valias, kadangi būtent ji buvo vakaro karalienė.

18-ą kartą surengtuose geriausių šalies sportininkų rinkimuose 53 936 taškus surinkusi trenerio Jevgenijaus Kliosovo auklėtinė užėmė pirmą vietą ir aplenkė krepšininką J. Valančiūną (51 674 tšk.). Trečia šįkart liko 2009 ir 2010 metais lygių neturėjusi dviratininkė Simona Krupeckaitė (37 294 tšk.).

Rinkimų laureatei taip pat atiteko 30 tūkst. litų čekis, antra ir trečia vietos buvo įvertintos atitinkamai 20 ir 15 tūkst. litų premijomis.

„Man šis apdovanojimas yra didžiulė ir netikėta pergalė“, – sakė L. Asadauskaitė, per 2011-us pelniusi bronzą pasaulio čempionato asmeninėje ir mišrių estafečių įskaitose bei sidabrą finaliniame pasaulio taurės etape.

- Kas labiausiai nustebino šiuose rinkimuose? - paklausėme L. Asadauskaitės.

- Nustebino J. Valančiūno užimta antra vieta, kadangi jis – visiškai jaunas vaikinas. Jonas nukonkuravo suaugusiųjų elitą ir pakliuvo tarp prizininkų. Kita vertus, Lietuvoje krepšinis yra numeris vienas, todėl tiesiog neįmanoma, kad stipriausių trejetas būtų be krepšinio atstovų.

- Jūs „Šaulio” skulptūrą taip pat laimėjote pakankamai jauna, kadangi esate prisipažinusi, jog tokio įvertinimo tikėjotės nebent tolesnėje ateityje.

- Taip, galvojau, kad galbūt man pavyks kitais ar dar kitais metais. Svajojau bent jau patekti į trejetą, bet labai džiaugiuosi, kad realybė aplenkė lūkesčius. Ačiū visiems sporto mėgėjams.

- Ar Donata Rimšaitė pasveikino su apdovanojimu?

- Ne, kol kas ne. Gal ji to dar nė negirdėjo.

- Už ką pati atiduotumėte savo balsą?

- Už irkluotoją Mindaugą Griškonį. Jis – Europos čempionas, todėl maniau, kad jo auksas žmonėms pasirodys vertingesnis už mano medalius.

- Kuo skiriasi jūsų pasiruošimas artėjančiam sezonui nuo praėjusių metų, kuomet grįžote po motinystės atostogų?

- Pernai man reikėjo pirmiausia atsigauti ir pasiekti lygį, kuriame buvau anksčiau. Šiemet jau stengsiuosi iš savęs išspausti daugiau nei kada nors praeityje.

Su vyresnių nuomone nesiginčija

Priešingai nei L. Asadauskaitė, antrą vietą rinkimuose užėmęs J. Valančiūnas treniruotės penktadienį neišvengė. Keliolika minučių pavėlavęs į apdovanojimų iškilmes, Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubo žaidėjas iš jų išskubėjo vienas pirmųjų – krepšininko laukė pratybos ir pasirengimas atsakingoms šeštadienio rungtynėms su Kauno „Žalgiriu“.

„Tikrai nesitikėjau tokio įvertinimo. Sužinojęs rinkimų rezultatus, labai nustebau ir apsidžiaugiau. Dabar mane užplūdusios labai geros emocijos, jaučiu vidinę ramybę”, – džiaugėsi praėjusią vasarą nacionalinėje šalies suaugusiųjų rinktinėje debiutavęs vidurio puolėjas, kuris pats savo balsą geriausiųjų rinkimuose būtų atidavęs už L. Asadauskaitę.

Paklaustas, ką mano apie vyresnių atletų pastabas, jog yra kiek per jaunas tokiam pripažinimui, J. Valančiūnas nesiginčijo.

„Nežinau, galbūt ir taip. Nežinau, ar esu vertas šio prizo, bet, kadangi jį jau gavau, labai tuo džiaugiuosi”, – teigė krepšininkas.

J. Valančiūnas tapo vienu iš sporto mėgėjų apklausos laureatų ir dar vienoje kategorijoje – geriausios metų komandos prizas atiteko vaikinų (iki 19 metų) krepšinio rinktinei, triumfavusiai pasaulio čempionate Latvijoje.

Tradiciniuose rinkimuose, kuriuos rengia Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK), loterijų bendrovė „Olifėja” ir dienraštis „Lietuvos rytas”, savo balsus atidavė beveik 11 tūkst. sporto gerbėjų.

Geriausi 2011 metų Lietuvos sportininkai

1. Laura Asadauskaitė (šiuolaikinė penkiakovė) – 53 936 taškai
2. Jonas Valančiūnas (krepšinis) – 51 674
3. Simona Krupeckaitė (dviračių sportas) – 37 294
4. Egidijus Kavaliauskas (boksas) – 34 562
5. Giedrius Titenis (plaukimas) – 32 219
6. Mindaugas Griškonis (irklavimas) – 29 270
7. Virgilijus Alekna (lengvoji atletika) – 20 492
8. Rūta Paškauskienė (stalo tenisas) – 17 424
9. Tomas Gadeikis ir Raimundas Labuckas (baidarių ir kanojų irklavimas) – 16 266
10. Rūta Meilutytė (plaukimas) – 12 499

Ankstesni geriausių sportininkų rinkimų laureatai

1994 m. Raimondas Mažuolis (plaukimas)
1995 m. Remigijus Lupeikis (dviračių sportas)
1996 m. Arvydas Sabonis (krepšinis)
1997 m. Raimondas Šiugždinis (buriavimas)
1998 m. Diana Žiliūtė (dviračių sportas)
1999 m. Edita Pučinskaitė (dviračių sportas)
2000 m. Virgilijus Alekna (lengvoji atletika)
2001 m. Rasa Polikevičiūtė (dviračių sportas)
2002 m. Raimondas Rumšas (dviračių sportas)
2003 m. Šarūnas Jasikevičius (krepšinis)
2004 m. Virgilijus Alekna (lengvoji atletika)
2005 m. Virgilijus Alekna (lengvoji atletika)
2006 m. Virgilijus Alekna (lengvoji atletika)
2007 m. Ramūnas Šiškauskas (krepšinis)
2008 m. Edvinas Krungolcas (šiuolaikinė penkiakovė)
2009 m. Simona Krupeckaitė (dviračių sportas)
2010 m. Simona Krupeckaitė (dviračių sportas)