Primename, kad gruodžio pradžioje įvyksiančiame CAS posėdyje bus nagrinėjama Ž. Balčiūnaitės apeliacija, kuria maratonininkė siekia panaikinti LLAF drausmės komisijos praėjusį balandį skirtą dvejų metų diskvalifikaciją ir susigrąžinti Europos čempionės titulą.

Pateikiame visą E. Skrabulio atviro laiško sportininkei tekstą (kalba netaisyta):

Miela Živile,

2010-2011 metai Tavo gyvenime, manau, buvo ir liks išskirtiniai. Pergalės džiaugsmas iškovojus aukso medalį vienoje sunkiausių lengvosios atletikos rungčių – maratone - Europos čempionate Barselonoje 2010 metais, kaip perkūnas iš giedro dangaus trenkusi žinia apie pozityvų dopingo testą, Tavo varžybinės veiklos suspendavimas ir toliau sekusi diskvalifikacija dvejiems metams.

Pagaliau, galbūt nuostabiausias momentas mylinčio žmogaus gyvenime - dukrytės Emilijos gimimas š. m. rugsėjo mėnesį. Esu tikras, kad po visų vargų, nemigo naktų ir nemalonių išgyvenimų tai tarsi atgaiva Tavo sielai, gyvenimas įgavo dar daugiau prasmės, meilės, saugumo ir dar daug nepatirtų, bet nuostabiausių pojūčių.

Džiaugiuosi dėl jūsų, nuoširdžiai linkiu sveikatos ir santarvės visai Tavo šeimai.

Tačiau, būdamas vienos nuostabiausių sporto šakų - lengvosios atletikos - federacijos vadovu, negaliu nepastebėti pastaruoju metu tendencingos, faktus iškraipančios, federaciją diskredituoti bandančios informacijos, kuri visuomenę pasiekia iš Tavęs arba Tavo aplinkos žmonių.

2011 m. balandžio mėn. 5 d. Lietuvos lengvosios atletikos federacijos drausminės komisijos sprendimas buvo skausmingas mums visiems, bet absoliučiai objektyvus ir, komisijos manymu, vienintelis teisingas - už IAAF antidopingo taisyklių pažeidimą Tu buvai diskvalifikuota dviejų metų laikotarpiui, griežtas įspėjimas pareikštas Tavo treneriui Romui Sausaičiui.

Tu turėjai teisę nesutikti su tokiu sprendimu ir skųsti jį Sporto arbitražo teismui (CAS) Lozanoje. Tu, kartu su savo gynėjų komanda, pasinaudojote šia teise. Be jokios abejonės, tai susiję ir su gana nemažomis papildomomis išlaidomis, tiesa - abiems šalims. Tavo vardo paramos fondas kreipėsi į Lietuvos visuomenę, verslo atstovus su prašymu paremti finansiškai. Kreipėsi, tačiau neobjektyviai apkaltindamas ir juodindamas federaciją:

... Lietuvos lengvosios atletikos federacija nepaisė ir nesigilino į mano pateiktus paaiškinimus, kurie buvo kruopščiai rengiami ir teikiami aštuonis mėnesius kartu su aukščiausios kvalifikacijos Lietuvos ir užsienio medikais ir mokslininkais. Lietuvoje man nebuvo sudarytos tinkamos galimybės gintis nuo mestų kaltinimų, užuot sulaukusi saviškių palaikymo, iš jų aš gavau tik pusės puslapio apimties verdiktą: kalta - be jokių motyvų ir paaiškinimų...

Živile, kartu su savo treneriu, jūs puikiai, kaip niekas kitas, žinote, kad tai yra absoliuti netiesa, melas.

Nuo pat pirmos dienos, kai mes sužinojome šią siaubingai nemalonią žinią, aš asmeniškai ir federacija, kiek tai leidžia mūsų pareigos ir pozicija, stengėmės moraliai Tave palaikyti, objektyviai, be emocijų ir išankstinės nuostatos ar kaltinimų bandėme išsiaiškinti visas įtakojusias aplinkybes.

Manau, puikiai menate, kiek vakarų mes kartu praleidome mano darbo kabinete, ieškodami atsakymo „kodėl?“. Ne viena ašara sudrėkino Tavo veidą. Mums, federacijai, labai norėjosi laimingos pabaigos, nes mes tikėjome Tavimi! Dar daugiau - tuo sunkiu visiems metu aš asmeniškai, federacija, kiti mūsų aplinkos, lengvąją atletiką suprantantys ir mylintys žmonės rėmėme Tave ir finansiškai.

Tavo prašymu, pabrėžiu - būtent Tavo - federacija davė maksimaliai daug laiko pateikti argumentuotus paaiškinimus, galėjusius Tave apginti ir išteisinti.

Nors privačiuose susitikimuose Tu pateikdavai vis naujų teorinių versijų, paruoštą atsakymą gavome tik paskutinę dieną - pirmojo klausymo metu, 2010 m. gruodžio 1 d. Komisija, siekdama būti maksimaliai objektyvi, neskubėjo su sprendimu, o davė laiko abiems šalims, vienai geriau išnagrinėti pateiktus argumentus, konsultuotis su pasaulinio lygio ekspertais, o kitai - pateikti, galbūt, svarbius papildomus.

Daug pastangų reikėjo, norint išsikovoti galimybę atlikti pakartotinius (B) mėginio likučių, paimtų Europos čempionato Barselonoje metu, tyrimus kitoje WADA akredituotoje laboratorijoje Kiolne. Visų nuostabai, Tu (galbūt patarta aplinkos žmonių) nesutikai. Todėl liko vienintelė galimybė šalių ginčą civilizuotai ir garbingai perkelti į Lozaną - Tarptautinį sporto arbitražo teismą, kurio sprendimas bus galutinis ir neginčijamas.

Savo pergalės Tu turėtumei siekti tik garbingais būdais, nepagrįstai nejuodindama savo sportinės šeimos, kuri ilgą laiką buvo Tavo pusėje ir Tave palaikė tol, kol reikėjo apsispręsti - ar visuomenės laukiamas palankus sprendimas Tavo adresu ir šalies sporto garbės pamynimas, ar skaudus, bet teisingas sprendimas. Abejoti nebuvo galima.

Tad tęski savo pasirinktą kovą garbingai ir būki tokia, kokią mes Tave pažinojome iki Europos čempionato Barselonoje finišo.

Pagarbiai,

Eimantas Skrabulis

Lietuvos lengvosios atletikos federacijos Prezidentas

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)