DELFI žiniomis, nuo žiniasklaidos tylos siena atsitvėrę Ž. Balčiūnaitė bei jos treneris Romas Sausaitis trečiadienį ketino išdėstyti savo nuomonę apie sportininkei skirtą bausmę specialioje spaudos konferencijoje, tačiau vėliau persigalvojo bei išplatino pranešimą, kurio tekstą pateikiame žemiau.

„Balandžio 5 dieną Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) Drausminė komisija priėmė sprendimą mane diskvalifikuoti dvejiems metams.

Sprendimas priimtas nustačius IAAF antidopingo taisyklių 32.2 straipsnio (draudžiamų medžiagų ar jų metabolitų ar markerių buvimas mėginyje ir draudžiamų medžiagų ar draudžiamo metodo naudojimas ar bandymas naudoti) pažeidimą.

Atsakingai pareiškiu, kad niekada nevartojau draudžiamų preparatų ir visada bėgimo takelyje kovojau garbingai.
Drausminė komisija man pasiūlė atlikti mėginio likučių trečią (pakartotinį) tyrimą neutralioje laboratorijoje, bet atsisakiau tokio žingsnio, nes, anot mane ginančių advokatų, pagal galiojančias IAAF antidopingo taisykles numatytas tik A ir B mėginių tyrimas. Trečio, pakartotinio mėginio tyrimo, taisyklės nenumato.

Kadangi mes, remdamiesi nepriklausomų ekspertų išvadomis, išsamiai paneigėme laboratorijos pateiktus A ir B tyrimo rezultatus, tai pagal taisykles pareiga įrodyti kaltę ir paneigti pateiktus paaiškinimus atitenka kaltinančiai pusei. Todėl mums visiškai netikslinga šiuo metu daryti mėginio likučių pakartotinį tyrimą, nes jau ir taip pakankamai pagrindėme, kad pažeidimo nebuvo, tačiau prašėme saugoti mėginio likučius tam atvejui, jeigu bylą nagrinėjant Tarptautiniame sporto arbitražo teisme (CAS) iškiltų poreikis juos pakartotinai tirti.

Balandžio 5 dieną LLAF Drausminės komisijos priimtame sprendime yra apsiribojama tik konstatavimu, kad esu kalta, tačiau visiškai nepateikiamas nei vienas argumentas ar motyvas, kurie paneigtų mano pasitelktų nepriklausomų mokslininkų ir gydytojų išvadas, paaiškinančias mėginyje tariamai aptiktus draudžiamų medžiagų likučius.

Drausminė komisija skelbė, kad priimdama sprendimą rėmėsi daugelio ekspertų išvadomis, tačiau mums buvo pateikta tik vienintelio tarptautinei antidopingo sistemai priklausančio eksperto iš Šveicarijos asmeninė nuomonė pavieniais klausimais.

Mano pateiktų argumentų visumos ir techninio, specifinio pobūdžio komentarų komisija net neįvertino ir negalėjo įvertinti, nes jos sudėtyje net nebuvo asmenų, kurie nusimanytų apie masės spektrometriją, tai yra apie tyrimo metodą, kuris ir buvo pagrindinis grindžiant man pateiktą kaltinimą.

Todėl artimiausiu metu pasinaudosiu teise apskųsti LLAF Drausminės komisijos sprendimą Tarptautiniam sporto arbitražo teismui (CAS). Živilė Balčiūnaitė”

Živilės Balčiūnaitės pranešimas

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją