Rentos negaus, premijos statusas – neapibrėžtas

Antidopingo taisyklių pažeidimas užbraukė teisę ateityje gauti valstybinę rentą, kurią Ž. Balčiūnaitė pernai buvo pelniusi pergalingu finišu Europos pirmenybėse Barselonoje. Kūno kultūros ir sporto įstatyme, reglamentuojančiame rentų mokėjimo karjeras baigusiems sportininkams tvarką, numatyta, kad mėnesinė išmoka negali būti skiriama dėl dopingo vartojimo įkliuvusiems atletams.
Praėjusių metų pabaigoje išbraukta iš olimpinės rinktinės kandidatų sąrašų bėgikė nebegauna ir valstybinės stipendijos – 1820 litų.

Kol kas neaiškus 20 tūkst. litų premijos, Ž. Balčiūnaitei skirtos už žemyno čempionato aukso medalį, likimas. Vyriausybės nutarime dėl didelio meistriškumo sportininkų skatinimo nėra įtvirtinta galimybė į biudžetą sugrąžinti išmokėtą piniginę premiją, jei ją užsitarnavęs atletas vėliau apkaltinamas draudžiamų preparatų vartojimu.

Tikisi „garbingo žingsnio“

Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) generalinis direktorius Klemensas Rimšelis pripažino neturintis teisinių svertų, kaip išsireikalauti premiją iš Ž. Balčiūnaitės. Tiesa, KKSD vadovas svarstė galimybę prašyti lengvaatletės atiduoti pinigus geruoju.

„Kol nesibaigė sprendimo apskundimo procesas, nemanau, kad išvis reikia daryti kokius nors veiksmus. O jeigu bus galutinis nuosprendis, KKSD gali rašyti raštą sportininkei ir spręsti klausimą geranoriškai, prašydamas grąžinti be pagrindo išmokėtą premiją. Tai yra paties žmogaus garbės reikalas“, – DELFI aiškino K. Rimšelis.

Primename, kad Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) drausmės komisijos verdiktą išgirdę Ž. Balčiūnaitės atstovai neskubėjo nuleisti rankų ir žadėjo kreiptis į Tarptautinį sporto arbitražo teismą (CAS) Lozanoje (Šveicarija) bei tęsti bylinėjimosi procesą.

KKSD generalinis direktorius vylėsi, kad ateityje panašiose situacijose neaiškumų dėl premijų pavyks išvengti. K. Rimšelis teigė nurodęs KKSD teisininkams surasti būdų, kaip į teisės aktus įtraukti saugiklį – vadinamąjį „inkubacinį periodą“.

„Mano supratimu, daugiau tokie atvejai nepasikartos. Taikant inkubacinio laikotarpio principą, premija sportininkui bus pervedama tik praėjus trims mėnesiams po jo laimėjimo. Per tą laiką turėtų išaiškėti visos aplinkybės, ar yra kokių nors klaustukų“, – dėstė K. Rimšelis.

Ordino likimas paaiškės netrukus

Jei KKSD vadovams tenka sukti galvas dėl Ž. Balčiūnaitei skirtos premijos, Prezidentūros atstovams iškilo klausimų, kaip pasielgti su maratonininkei praėjusį rudenį įteiktu Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi.

Trečiadienį kartu su prezidente Dalia Grybauskaite Norvegijoje viešėjęs jos atstovas spaudai Linas Balsys DELFI negalėjo pasakyti, ar prezidentės dekretas dėl valstybinio apdovanojimo skyrimo Ž. Balčiūnaitei bus atšauktas.

„Kol kas šios situacijos dar nenagrinėjome, bet rytoj (ketvirtadienį - DELFI), grįžę į Lietuvą, pasigilinsime, kaip reikia elgtis. Reikalas juk nėra labai „degantis“, – kalbėjo L. Balsys.

Beje, DELFI žiniomis, nuo žiniasklaidos tylos siena atsitvėrę Ž. Balčiūnaitė bei jos treneris Romas Sausaitis trečiadienį ketino surengti spaudos konferenciją ir išdėstyti savo nuomonę apie sportininkei skirtą dvejų metų diskvalifikaciją, tačiau vėliau persigalvojo ir išplatino tik pranešimą spaudai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją