Vasario 15 dieną JAV vykusiame "Motorolos" maratone finišo tiesiąją trečias kirtęs Pukštas distanciją įveikė per 2 valandas 14 minučių ir 58 sekundes. To užteko, kad būtų įvykdytas olimpinis normatyvas (2 valandos 15 minučių) ir jis gautų kelialapį į Atėnus.

"Pasisekė, - taip savo laimėjimą apibūdino anksčiau dažniausiai 5 ir 10 kilometrų distancijose varžęsis bėgikas. - Tarptautinė lengvosios atletikos federacija prieš pat maratoną trimis minutėmis palengvino olimpinį normatyvą. Be to, esu dar jaunas ir neturiu pakankamai patirties. Jeigu būčiau anksčiau bėgęs maratoną, būčiau įgijęs daugiau patirties ir būčiau pasirodęs dar geriau".

Apie olimpiadą negalvojo

Jungtinių Valstijų Stilvoterio miestelyje gyvenantis ir studijuojantis Pukštas LŽ sakė, jog specialiai nesiekė patekti į olimpines žaidynes. "Neketinau dalyvauti olimpiadoje, tačiau norėjau įvykdyti olimpinį normatyvą ir įrodyti, kad tai man pasiekiama. Džiaugiuosi, jog tai padaryti man pavyko būtent bėgant maratoną, - kalbėjo bėgikas. - Nežinau, kokių rezultatų galėčiau pasiekti Atėnuose, tačiau atstovauti savo šaliai yra garbė".

Jau 13 metų Pukštą treniruojantis Ričardas Norkus jį apibūdina kaip užsispyrusį, reiklų ir kantrų sportininką: "Tos savybės labiausiai jam padeda, kai reikia išlaikyti didelį krūvį ir tokį gyvenimo ritmą". Treneris nė kiek nenustebo, kad pirmą kartą maratoną bėgęs jo auklėtinis pasiekė puikų rezultatą.

"Kad Mindaugas bėgs maratoną, žinojau dar tada, kai jis mokėsi mokykloje. Jis savo ateitį siejo su maratonu. Tik maniau, jog tai nutiks po olimpiados Atėnuose", teigė Norkus.

Anot trenerio, maratoną paprastai bėga labiau subrendę sportininkai, jų amžius siekia nuo 26 iki 30 metų. "Mindaugui dar viskas priešaky. Realiai apie prizininkų pakylą galima galvoti Pekino olimpinėse žaidynėse 2008 metais. Tuomet jis bus beveik trisdešimties, turės daugiau patirties, mokės paskirstyti jėgas", - sakė Norkus. Trenerio nuomone, maratono rezultatus labai sunku prognozuoti, tačiau Atėnų olimpinėse žaidynėse jo auklėtinis turi šansų kovoti dėl 20-osios vietos.

Pats Pukštas neskuba vertinti savo galimybių Graikijoje: "Iki olimpiados dar daug laiko. Gali sutrukdyti kokia trauma. Patikėsiu, kad dalyvauju, tik tuomet, kai sėdėsiu lėktuve į Graikiją". Po maratono kiek pailsėjęs bėgikas vėl pradėjo treniruotis: "Per dieną treniruojuosi porą kartų. Per savaitę - maždaug 10-11 treniruočių, per jas nubėgu apie 190 kilometrų". Artimiausios varžybos, kuriose lietuvis ketina dalyvauti 10 mylių bėgimas JAV sostinėje Vašingtone. Vasarą prieš olimpiadą sportininkas žadėjo vykti į kalnus, kur stajeriams patartina ir naudinga treniruotis dėl geresnių rezultatų.

Už Atlanto geriau

Lietuvoje 2002 metais Kūno kultūros akademiją baigęs Pukštas nutarė sportinę karjerą tęsti užsienyje. Per JAV studijuojančius pažįstamus jis sužinojo sąlygas ir tais pačiais metais su žmona Živile, kuri varžosi šuolio į tolį ir trišuolio sektoriuose, išvyko už Atlanto. Ir nepasigailėjo. Pukšto treneris net pritarė tokiam žingsniui: "Lietuvoje Mindaugas, kaip sportininkas, buvo ignoruojamas. Amerikoje bėgimo metodika nesiskiria, o sąlygos nepalyginti geresnės - garantuotas materialinis aprūpinimas ir kitoks požiūris į sportininkus".

Dalaso metodistų universitete Pukštams buvo sudarytos palankiausios sąlygos studijuoti, dirbti ir sportuoti, to visiškai neįmanoma buvo suderinti Lietuvoje. Atsirado pajėgesnių varžovų ir galimybė išvykti į rimtesnes tarptautines varžybas. Permainos buvo į naudą, nes sportiniai rezultatai pagerėjo.

Federacija rems

"Federacijos taryboje kalbėjome apie Pukštą ir nutarėme, kad remsime jį. Negalime neremti sportininko, kuris savo jėgomis įvykdė A normatyvą. Jeigu Mindaugas prieš olimpines žaidynes bus geros formos, į Atėnus vyks", - tvirtino Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės vyriausiasis treneris Aleksas Stanislovaitis. Pasak jo, įvykdytas olimpinis normatyvas dar negarantuoja, kad sportininkas olimpinėse žaidynėse dalyvaus.

"Kai normatyvas įvykdomas anksčiau, pasitaiko, jog sportininkų rezultatai prastėja. Tuomet ir pasirodymas olimpinėse žaidynėse būna nevykęs, pradeda pulti spauda, - dalijosi nemaloniais prisiminimais Stanislovaitis. - Kad to išvengtume, tikriname, ar žmogus pasirengęs". Gera proga patikrinti lengvaatlečius bus prieš olimpiadą vyksiantis Lietuvos čempionatas ir iš karto po to - Pabaltijo varžybos.

Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės vyriausiasis treneris tvirtino, jog su Mindaugu Graikijoje nėra siejamos kokios nors viltys: "Reikia suprasti, kad A ir B olimpinius normatyvus pasiekia ne kiekvienas. Daugybė sportininkų iš viso pasaulio varžosi dėl to. Jeigu kam pavyksta - tai laikoma dideliu laimėjimu".

Pukštas tapo ketvirtuoju Lietuvos bėgiku, įvykdžiusiu olimpinį normatyvą. Be jo, bilietą į Atėnus 800 metrų bėgimo rungtyje iškovojo Mindaugas Norbutas, o maratono distancijoje Inga Juodeškienė ir Živilė Balčiūnaitė.

"Norėtųsi, kad mūsų bėgikai ir Atėnuose pakartotų asmeninius rezultatus, - vylėsi Stanislovaitis. Jeigu tai pavyks, jie gali pretenduoti į labai aukštas vietas".