Dėmesio centre buvo vienvietininkų vyrų pasirodymas. Geriausias mūsų irkluotojas vilnietis Mindauga Griškonis net 17 sek. aplenkė sidabro medalio laimėtoją estą T. Endreksoną ir Vilniui bei Trakams atstovavusį Vidmantą Ščiūtą, kuris anksčiau buvo susilaužęs ranką ir rungtyniavo po pertraukos.

Moterų varžybas taip pat dideliu pranašumu laimėjo kaunietė Donata Vištartaitė. Kaip teigė Lietuvos irklavimo federacijos generalinė sekretorė Inga Okulevičienė, dėl moterų irkluotojų Lietuvoje – nemaža problema, bet tos sportininkės, kurios pasilieka irklavime, yra kantrios bei užsispyrusios, pasiekia didelį meistriškumą.

Šie abu mūsų vienvietininkai netrukus dalyvaus Europos čempionate. Portugalijoje rungtyniaus ir ką tik Vengrijoje pasaulio studentų čempionėmis tapusios Lina Šaltytė ir Gabrielė Albertavičiūtė, kurios šiame Lietuvos čempionate nebandė jėgų.

Trakuose sporto mėgėjai pamatė naują įgulą – Europos jaunimo bronzos medalio laimėtojas vilnietis Saulius Ritteris (jo porininkas Rolandas Maščinskas dabar rungtyniauja jaunimo olimpinėse žaidynėse Singapūre) į porinę dvivietę susėdo su trakiškiu Mykolu Masilioniu.

Naujoji įgula irgi vyks į Europos čempionatą. Kaip teigė I. Okulevičienė, Portugalijoje jėgas bandys ir klaipėdiečių lengvasvorių keturvietės įgula, kuri Trakuose nesunkai tapo šalies čempione. Ji čempionate dalyvaus savo sąskaita. Šios įgulos sportininkai, sėdę į mažesnes valtis, kitą savaitę jėgas dar bandys Europos studentų čempionate.

Moterų porinių keturviečių varžybas laimėjo Vilniaus–Estijos jungtinė komanda, lengvo svorio vienviečių plaukimus – vilnietė Vaiva Žagaraitė ir kaunietis Vytautas Sadauskas, vyrų aštuonviečių – Lietuvos jaunimo rinktinė, vyrų porinių keturviečių – svečiai iš Estijos. Lengvo svorio dviviečių be vairininko varžybose stipriausi buvo klaipėdiečiai broliai Mantas ir Petras Lekniai, kurie kitą savaitę atstovaus Lietuvai Europos studentų čempionate Amsterdame. Tenai jėgas bandys ir lengvasvoris Tomas Plauška.

Šventė muziejuje

Irklavimo muziejaus šlovės galerija Trakuose čempionato metu pasipildė 2009 m. Europos čempiono M. Griškonio medaliais. Šaunusis mūsų sportininkas muziejui padovanojo vertingiausius savo laimikius: Europos čempionato aukso ir keturis sidabro (2008 m. olimpinių žaidynių kvalifikacijos, pasaulio jaunimo čempionato, 2007 m. pasaulio jaunimo ir Europos čempionatų).

Muziejaus įkūrėja, buvusi irkluotoja Rima Karalienė džiaugėsi gražia geriausio Lietuvos irkluotojo iniciatyva perduoti savo medalius muziejui, kur juos galės pamatyti kiekvienas norintis.

„Nedrįsau net prašyti Mindaugo medalių. Esu be galo dėkinga už šią neįkainojamą dovaną, medaliai praturtins muziejaus ekspoziciją, jais galės grožėtis kiekvienas muziejaus lankytojas, o jaunieji irkluotojai – semtis įkvėpimo“, – sakė R. Karalienė.

M. Griškonis, paklaustas, kuris medalis jam yra pats brangiausias, atsakė, kad tas, kuris su skyle – tai olimpinės kvalifikacijos regatos medalis. Tada jis užėmė antrą vietą ir pateko į Pekino olimpines žaidynes. „Aš noriu, kad šie mano medaliai įkvėptų jaunimą irkluoti ir siekti savų medalių“, – sakė M. Griškonis.

Lietuvos irklavimo federacija tą iškilmingą momentą talentingam irkluotojui linkėjo rinkti antrą medalių komplektą. Prieš mėnesį savo 2003 m. pasaulio jaunių irklavimo čempiono aukso medalį ir nugalėtojo diplomą muziejui padovanojo ir Marius Ravinskis, savo sukauptą unikalią kolekciją muziejui ketina padovanoti Lietuvos irklavimo patriarchas, legendinės „Žalgirio“ moterų aštuonvietės treneris Eugenijus Vaitkevičius.

Irklavimo muziejaus ekspozicijoje jau – per 400 eksponatų iš viso pasaulio. Tai knygos, laikraščiai, žurnalai, prizai, medaliai, senoviniai treniruokliai, valtys, irklai ir kiti daiktai, liudijantys ilgą irklavimo istoriją. Šiuo metu muziejuje veikia paroda „Treneris“, skirta Lietuvoje irklavimo 125-mečiui pažymėti.