Dėl Lietuvos pergalės prieš Airiją neabejojo

Lietuvos tenisininkai Dubline vykusiame Deviso taurės turnyro („Davis Cup“) Europos-Afrikos zonos II grupės mače jau po pirmųjų 3 susitikimų užsitikrino pergalę prieš Airiją. Tai R. Balžekui nebuvo staigmena.

„Nei lietuviai buvo ant bangos, nei airiai žemesnio lygio. Mes labai gerai žinome Conorą Nilandą, taip pat žinojome, kad nežais Loukas Sorensenas. R. Berankis žaidė 30 proc. savo galimybių ir jis nesistengė žaisti geriau. Bet daugiau ir nereikėjo – svarbiausia iškovoti tašką.

Tuo tarpu L. Grigelis sužaidė turbūt geriausią mačą per savo gyvenimą. C. Nilandui buvo šokas – jis negalėjo nieko padaryti. Laurynas jau yra pasiekęs tam tikrą lygį – jis gali kaip lygus su lygiu žaisti su žaidėjais, kurie reitinge užima apie 250 pozicijas. Dvejetas tebuvo formalumas“, – sekmadienį DELFI sakė R. Balžekas.

Nors galbūt daugeliui buvo nedidelis netikėtumas iš šalies žvelgiant gana sunki R. Berankio pergalė prieš Jamesą McGee (6:7 (2:7), 6:4, 6:4, 6:3), tačiau R. Balžekas teigia, kad viskas vyko pagal planą.

„Ričardas kontroliuoja situaciją. Jei būtų reikėję, jis būtų įdėjęs daugiau jėgų. Jis jau tokio lygio, kad jaučia situaciją ir žino, kaip žaisti. Jei jūs būtumėte matę, kaip Ričardas žaidė Vimbldone. Jau ir turnyruose pirmuose ratuose Ričardas nežaidžia pilna jėga – užtenka 50-60 proc. Turnyrai ilgi, jų daug, todėl reikia išmokti reguliuoti jėgas. Mes sutarėme, kad Deviso taurės turnyre neforsuosime įvykių – klasių skirtumas akivaizdus, todėl tereikia ramiai žaisti“, - teigė R. Balžekas.

Pirmajame Deviso taurės turnyro etape lietuviai sensacingai įveikė britus. Trečiajame etape Lietuvos tenisininkų varžovais rugsėjo mėnesį bus slovėnai.

„Nugalėję britus mes savo darbą atlikome, bet atsirado sportinis azartas ir sau pasakėme: „sutvarkome“ tuos airius. Aš buvau 100 proc. tikras, kad mes laimėsime. Taip ir pasakiau komandai. Dabar laukia Slovėnija – visuos juos kaip nuluptus žinau, mes juk žaidžiame tuose pačiuose turnyruose. Pasirinksime mums parankesnę dangą ir, manau, kad mūsų šansai visiškai lygūs. Slovėnija niekuo neypatinga ir jokių stebuklų ten nėra. Tuo labiau, žaisime namuose, prie savų žiūrovų“, - įsitikinęs R. Balžekas.

Planuoja vietą užleisti jaunesniam kolegai

Šiuo metu Lietuvai teniso kortuose atstovauja itin jauna komanda: R. Berankiui – 20 metų, L. Grigeliui ir Dovydui Šakiniui – po 18, o Lukui Mugevičiui – vos 15-ka. Tai buvo vienas iš pagrindinių R. Balžeko tikslų – jauna ir perspektyvi ekipa.

Vis dėlto R. Balžekas teigia vis labiau jaučiantis nuovargį bei komandos vairą planuoja perduoti jaunesniam kolegai.

„Mano tikslas buvo suburti jauną, perspektyvią komandą. Todėl aš prieš kelerius metus sutikau vadovauti komandai. Netrukus aš pasitrauksiu – yra jaunimas, reikia jaunesnio trenerio. Perduodu savo patyrimą komandos nariams. Metus dar užbaigsiu šiame poste, tačiau dėl kitų metų nežinau, kaip bus. Jau vienuolika metų keliauju su Ričardu iš vieno turnyro į kitą. Jau truputį norisi „nusėsti“, jau po truputį pavargstu. Bet kokiu atveju, palikęs kapitono pareigas nepaliksiu komandos likimo valiai. Palikti žaidėjų jau negaliu vien dėl to, kad mes tą darbą pradėjome ir jį reikia tęsti“, - teigia R. Balžekas.

Nors Lietuvai atstovauja jauni žaidėjai, R. Balžekas nebijo, kad vaikinai gali susirgti žvaigdžių liga. Nušviesti Deviso taurės turnyro mačo su Airija į Dubliną atvyko net 11 žiniasklaidos atstovų, kurius vežė rėmėjas „Star1 Airlines“.

„Turbūt galima sakyti, kad tokios talentingos kartos Lietuvoje dar nebuvo. Tikrai nebijau, kad vaikinai pradės kelti galvas. R. Berankis jau seniai nugesintas, - juokiasi R. Balžekas. - L. Grigelis yra paprastas žmogus, todėl nemanau, kad jam gresia žvaigdžių liga. Jei vis dėlto ims riesti nosį, nugesinsime ir jį. Apskritai, kas yra žvaigždė? Virgilijus Alekna pasiekęs viską, o ką daugiau galime vadinti žvaigžde?“.

Dabar R. Balžeko ir R. Berankio duetas, kurio santykius drąsiai galima vadinti kaip tėvo ir sūnaus, kelia tikslą geriausiam Lietuvos tenisininkui patekti tarp 50-100 geriausiųjų planetos tenisininkų.

„Vėliau bus kaip Dievas duos. Metai tokie, kad pavargstu žymiai greičiau“, - sako R. Balžekas.

Nesiekia pasipelnyti

R. Berankiui pradėjus skinti solidžias pergales kartu pradėjo pildytis ir žaidėjo sąskaita. Tačiau R. Balžekas teigia, kad visi pinigai panaudojami treniruočių procesui.

„R. Berankiui nuo mažens buvo pasakyta – pinigai neegzistuoja, jei žaidžiame tenisą, tai žaidžiame. Man juk jo tėvai nemokėjo, nei aš iš jo litą paėmęs. Man to nereikia, bet mes siekiame savo tikslo. Jei aš būčiau norėjęs per jį „daryti“ pinigus, tai lengviau nebūtų buvę.

Mes viską, ką dabar gauname, viską iki paskutinio cento išleidžiame procesui. Mes gyvename taip, kaip turi gyventi sportininkas – geras maitinimas, gera medicininė priežiūra, treniruotės kokybiškose aikštėse. Viskas. Viskas ateis su laiku“, - įsitikinęs teniso specialistas.

R. Balžekas teigia, kad dabar, Lietuvos tenisininkams skinant pergales kortuose, didesnį dėmesį šiai sporto šakai turėtų skirti ir Vyriausybė. Tiesa, kartais sportininkai iš valdininkų sulaukia ne itin malonių žodžių.

„Tenisas yra socialinis reiškinys, tai nėra toks žaidimas, kad daužai kamuolį ir viskas. Tai yra kultūra, išsilavinimas, žmonių tarpusavio santykiai. Siūlysime D. Šakinį Džordžtauno ir Harvardo universitetams.

Matote, kiek tenisas atveria durų. Ir Lietuvoje turi atsirasti požiūris į tenisą. Ateina koks valdininkas ir sako: tai ką tas R. Berankis pasiekęs? Neminėsiu pavardžių, kas taip sako, bet toks požiūris žmonių iš aukščiausios valdžios. Jei jau R. Berankis nieko nepasiekęs, tai reikia dėti kryžių ant šio sporto ir išmesti iš sąrašų“, - sako R. Balžekas.

Dabar treneris kuriam laikui planuoja atsiriboti nuo teniso.

„Pirmą kartą dviems savaitėms važiuoju atostogų. Jūs neįsivaizduojate, kaip aš džiaugiuosi. Tik grįžtu ir lekiu į Nidą. Jau laukia manęs unguriai... Pusantro metro ilgio...“, - šypsosi R. Balžekas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją