Merginų komandai atstovaus Rūta Žemaitytė, Laura Braziulytė ir Roberta Barzdaitė, o vaikinų rinktinė dar nepaaiškėjo, joje kol kas yra 7 kandidatai: Andrius Pečiulis, Eimantas Gudiškis, Arnoldas Valiauga, Paulius Šiškevičius, Justas Klimavičius, Tautvydas Lenskus ir Paulius Gužys.

Galutinai komanda paaiškės po šį savaitgalį vyksiančio Lietuvos jaunių čempionato: Vilkijoje vyks pavienio starto, o Kačerginėje – grupinės lenktynės.

Trenerio trekininkės nenustebino

Lietuvos moterų rinktinės vyr. treneris vilnietis Gediminas Kastanauskas nemažas viltis sieja su moterų grupinėmis lenktynėmis, mūsų dviratininkėms planuoja užimti 1-5 vietas.

„Esu patenkintas šalies čempionato moterų grupinėmis lenktynėmis, vyko įdomi taktinė kova, sportininkės užsirekomendavo kaip prityrusios plento meistrės. Dviratininkės viena kitą gerai pažįsta, žino kiekvienos galimybes, bet jos buvo iš skirtingų klubų ir tai lėmė gražią kovą. Lenktynės buvo kovingos, tikiuosi, kad mūsų komanda bus vieninga ir per Europos čempionatą“, - sako G. Kastanauskas.

Jo nenustebino geras treko meistrių pasirodymas. Grupinėse lenktynėse čempione tapo Aušrinė Trebaitė, o ketvirtą vietą užėmė Vilja Sereikaitė, gerai trekininkės rungtyniavo ir per atskiro starto lenktynes.

„Varžybos vyko lygumine trasa, be to, trekininkės yra tempo rungčių specialistės, kurioms 80 km distancija nėra labai sudėtinga. Jeigu lenktynės būtų vykusios kalnuotoje trasoje, varžybų rezultatai būtų tikrai kitokie. Būčiau nustebęs, jeigu čempionato atskiro starto lenktynėse būtų dalyvavusi sprinterė Simona Krupeckaitė ir laimėjusi lenktynes“, – teigia G. Kastanauskas.

Nėra ką vežti

Per Europos čempionatą iki 23 m. Turkijoje startuos tik trys jaunosios dviratininkės. „Jaunimas – didelė mūsų problema. Čempionate turi teisę dalyvauti 6 sportininkės, bet vešime tik tris. Ir tai ne dėl pinigų stygiaus, bet dėl to, kad nėra ką vežti“, – teigia šalies moterų rinktinės vyr. treneris.

Rudenį Australijoje vyks pasaulio dviračių čempionatas ir, pasak G. Kastanausko, komandos branduolys jau matyti. Sezono eigoje gal įvyks vienokių ar kitokių korektyvų. Bus atsižvelgta į tai, kaip dviratininkės startuos tarptautinėse varžybose ir paskutiniu momentu bus atrinktos dviratininkės, kurios bus geriausios sportinės formos. Atrankoje dalyvauja 5-6 sportininkės.

Jeigu nesulūš dviračiai...

Nemažas viltis su vyrų komanda sieja ir laikinasis Lietuvos vyrų rinktinės vyr. treneris kvėdarniškis Kęstutis Česaitis. Pasak jo, tikimasi dviejų medalių, kuriuos per atskiro starto lenktynes gali pelnyti vilnietis Evaldas Šiškevičius, o grupinėse lenktynėse – kvėdarniškis Ramūnas Navardauskas.

„Jeigu nesulūš dviračiai, sportininkai distancijoje nepateks į griūtį, medalius jie turėtų pelnyti. Jeigu negalvotume apie sėkmę, kam tada rengtis, vykti rungtyniauti. Mes žiūrime ne į kiekybę, o į kokybę. Liepos 2-4 d. R. Navardauskas ir E. Šiškevičius Prancūzijoje dalyvaus daugiadienėse dviračių lenktynėse, o 11 d. – Prancūzijos taurės lenktynėse, kuriose gali rungtyniauti ir Edgaras Kovaliovas“, – sako K. Česaitis.

Už jaunųjų sportininkų pasirodymą Europos čempionate atsakingas vilkaviškietis Artūras Žemaitaitis medalių nesitiki, jis sportininkams planuoja vietą dešimtuke. Dabar jo vadovaujama komanda dalyvauja daugiadienėse jaunių lenktynėse Lenkijoje.

„Jaunimui svarbu, kad į juos per čempionatą užsienio klubai atkreiptų dėmesį, kad sportininkai galėtų pasirašytų kontraktą ir užsitikrinti sau gyvenimą ateičiai“, – sako K. Česaitis.