Olandės penktąją minutę pirmavo 2:0, bet po Indrės Mockevičiūtės įvarčio mūsiškės sušvelnino santykį – 3:4. Tačiau pasivyti priešininkių lietuvėms taip ir nepavyko, olandės vis didino pranašumą ir pirmąjį kėlinį laimėjo įtikinamai - 17:9.

Antrame kėlinyje lietuvėms it toliau nepavyko rasti savojo žaidimo, o Olandijos rankininkės rengė sėkmingas atakas. Devintąją antro kėlinio minutę komandas jau skyrė 12 įvarčių (24:12). Olandijos ekipa iškovojo pelnytą galutinę pergalė - 34:20.

Olandijos rinktinei tai buvo antrasis laimėjimas turnyre, o lietuvės su keturiais pralaimėjimais iš eilės yra paskutinėje turnyro lentelės vietoje.

Rezultatas:

Olandija - Lietuva 34:20 (17:9).

Olandija: M. Visser – 7 įvarčiai, Laura Van der Hejden – 6, Diane Laimen ir Joyce Hilster – po 5, Danick Snelder – 4, Lois Abbingh ir Silvia Hofman – po 3, Angela Malestein – 1.

Lietuva: I. Bartaševičienė - 7 įvarčiai, B. Stellbrink ir R. Latakaitė - po 3, A. Žukauskaitė, Ž. Jurgutytė, S. Vijūnaitė, L. Bernatavičiūtė ir J. Balzarevičiūtė - po 1.

Turnyro lentelė:


1Kroatija4400136:918
2Olandija4211108:945
3Makedonija411296:1063
4Lietuva400490:1390

Vieną kelialapį į finalo etapą iš dviejų jau iškovojo Kroatija, kuri šeštadienį namuose 36:23 (18:10) įveikė Makedoniją.

Nesėkmių priežastys - ne tik techninės, bet ir psichologinės

Rinktinės vyriausiojo trenerio Rimanto Mikalausko teigimu, pasikartojo trečiadienį Kaune vykusių rungtynių scenarijus.

„Rungtynių pradžioje situacija dar buvo valdoma, tačiau vėliau pasipylė klaidos tiek gynyboje, tiek puolime. Nepavyko surengti agresyvaus puolimo, įžaisti kamuolio ir neskubėti, todėl pametėme rungtynių kontrolę.“

Stratego nuomone, problemos susiję ne tik su technine žaidimo puse, bet ir su žaidėjų psichologiniu spaudimu.

„Žinoma, idealiu atveju komanda turi turėti psichologą, kuris padėtų žaidėjoms susitaikyti su tuo spaudimu, pasiruošti ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Kol kas tai neįmanoma, žaidėjos spręsti tokias problemas turi savarankiškai. Be to, norėtųsi vienybės, pagalbos iš visų, kurie yra rankinio pasaulyje ar šalia jo, kad žaidėjos sulauktų palaikymo, ne tik priekaištų, kadangi kritikos gausa nepadeda rinktinei žaisti geriau. Gerai, kad žaidėjos dar sutinka atstovauti rinktinei, nepasiduoda gaunamam spaudimui.“

Treneriui antrino ir Ingrida Bartaševičienė.

„Reikia palaikymo ne tik iš rinktinės žaidėjų, trenerių, bet ir iš žmonių iš šalies, pavyzdžiui, Olandijos rinktinę palaikė žiūrovai, buvo jaučiama atmosfera arenoje. Mes kol kas kritikos sulaukiame daugiau negu palaikymo“.

Po rungtynių I. Bartaševičienė teigė, kad olandės buvo pranašesnės visais aspektais

„Olandės visur buvo vienu žingsniu pirmiau, o mes vėlavom. Žinoma, akivaizdus ir jų susižaidimas – rankininkės nedarė nereikalingų judesių, o mūsų rinktinėms žaidėjoms dėl tarpusavio supratimo trūkumo reikia stengtis dvigubai, kad pavyktų pasiekti norimą rezultatą. Be to, mums sunku atsigauti psichologiškai – negalime atsikratyti minčių, ką padarėme blogai, ir todėl sunku žiūrėti į priekį“.

Pasak žaidėjos, jai rezultatyviai žaisti rungtynėse padėjo įtampos atsikratymas ir sugebėjimas pasinerti į rungtynes.

„Nebuvo ką prarasti, todėl dingo įtampa, atsirado noras žaisti, bandyti, negalvojant ir nebijant, ar pasiseks, ar ne. Labai svarbu negalvoti apie kiekvieną klaidą, žaisti toliau“, - teigė I. Bartaševičienė.

Svarbu dėmesys jaunoms žaidėjoms

Artimiausios rungtynės, laukiančios Lietuvos moterų rinktinės, tai susitikimai su Kroatijos ir Makedonijos rankininkėmis gegužės pabaigoje. Trenerio teigimu, jis šį Europos čempionato atrankos ciklą nori pabaigti su ta pačia rinktinės sudėtimi, kuri rungtyniavo iki šiol.

„Turiu minčių, ką reikia keisti strategijoje iš esmės, jeigu sulauksiu federacijos pritarimo ir jei liksiu trenerio poste, bandysiu tuos planus įgyvendinti. Reikalinga žaidėjų rengimo sistema, ji neatsiras iš karto, tačiau reikia bent dėti pastangas ir ją pradėti kurti."

I. Bartaševičienės manymu, kol nepavyks išspręsti komandinio žaidimo ir jaunų žaidėjų paruošimo problemų, patekimo į finalinius Europos ar Pasaulio čempionatų etapus sunku tikėtis.

„Rungtynėse gegužės mėnesį galime pasirodyti geriau nei dabar, tačiau iškovoti pergales, mano nuomone, labai sunku. Svarbu suvokti, kad reikia skirti dėmesį jaunų ir perspektyvių žaidėjų treniravimui, stiprinti dabartinę Lietuvoje esančią sporto mokyklų sistemą, Neturint tvirto pagrindo, kurį žaidėjos turi gauti būtent sporto mokyklose, sunku pasiekti gerų rezultatų ateityje.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją