- 29 dienos iki čempionato pradžios daug ar mažai?, – DELFI teiravosi V. Daukšio.

- Ir daug, ir mažai. Yra daug problemų, kurių sprendimai priklauso ne nuo mūsų organizacinio komiteto. Ypač tai liečia finansus. Mes pirmąjį 100 tūkst. litų pervedimą gavome tik prieš dvi savaites, todėl galime teigti, kad čempionatą organizuoja Lietuvos lengvosios atletikos federacija (LAF) savo lėšomis.

Tenka apgailestauti, kad kai kada ekonominė krizė yra tik priedanga nenorui padėti.

- Koks čempionato biudžetas?

- Planavome 5,5 mln. litų, iš jų apie 750 tūkst. turėjo skirti Kauno savivaldybė ir dar žadėjo padengti S. Dariaus ir S. Girėno stadiono nuomą, kuri yra 100 tūkst. penkioms varžybų dienoms.

Pusę milijono žadėjo skirti Kūno kultūros ir sporto departamentas (KKSD), bet kol kas pervedė tik 100 tūkst. Kitų pinigų laukiame. Sunkmečiu negauname žadėto 1 mln. iš rėmėjų, jie padeda prekių ir paslaugų mainais (barteriu).

- Ar reikia tokio čempionato Lietuvai ir Kaunui?

- Mes laimėjome sunkią konkurencinę kovą dėl teisės rengti čempionatą. Nauda šaliai ir miestui – didžiulė. Dalis pinigų grįš už naudojimąsi transportu, už apgyvendinimą, maitinimą ir paslaugas, bet geresnės reklamos Kaunui ir Lietuvai nenupirksi už jokios pinigus CNN ar BBC televizijose. Tai pirmas ir paskutinis kartas, kai Lietuvoje vyksta tokio lygio lengvosios atletikos varžybos.

Antrą kartą tai pačiai ir dar mažai valstybei tokia garbė nesuteikiama. Svajojome apie suaugusiųjų čempionatą Vilniuje, bet su tokiais stadiono statybos tempais sostinėje ji nebus įgyvendinta. Jei nerengtume šių varžybų – liktume Europos provincija ir užkampiu.

- Kiek laukiate dalyvių?

- Užsiregistravo 48 valstybių komandos iš 50-ies priklausančių Europos lengvosios atletikos federacijai. Sportininkų bus apie 1000, su oficialiais asmenimis tikimės – 1400, o iš viso - apie 2000 žmonių.

Organizaciniame komitete dirba dar 2004 m. susibūrusi komanda, kuri turi patirties ir praktikos. Ji rūpinasi transportu, apgyvendinimu, maitinimu ir pramogomis. Gaila, kad dėl finansinių bėdų ne visi taškai ant „i“ sudėlioti.

- Kiek rungčių čempionato programoje?

- Iš viso 44 rungtys. 20 varžysis moterys, 20 – vyrai ir bus rengiamos 4 bėgimo estafetės 4x100 bei 4x400 m.

- Ar parengtas S. Dariaus ir S. Girėno stadionas?

- Rengiamas. Uždengti visi dangos sluoksniai, bet liko dar daug darbų, kuriuos tai pat stabdo lėšų tiekimo sutrikimai.

- Koks lengvaatlečių iki 23-ejų metų meistriškumas?

- Aukštas. Šios amžiaus grupės rezultatai ir kai kurie rekordai sutampa su suaugusiųjų čempionatų pasiekimais. Kaune pamatysime daug 2008 metų Pekino olimpiados dalyvių ir būsimų 2012-ųjų Londono žaidynių kandidatų.

- Ar jau žinoma galutinė Lietuvos rinktinės sudėtis?

- Ne. Lietuvos delegaciją turėtų sudaryti apie 60 lengvaatlečių. Lietuva, kaip čempionato organizatorė automatiškai gali deleguoti atstovus į visas 44 rungtis. Kiti mūsų sportininkai gali iškovoti teisę dalyvauti, įvykdydami normatyvus iki liepos 6 d.

- Koks bus Lietuvos rinktinės pajėgumas?

- Tai bus stipriausia visų laikų ir visų amžiaus grupių Lietuvos rinktinė. Realiai į medalius gali pretenduoti 7-8 mūsiškiai. Jei lietuvius lydės sėkmė, per ankstesnius 6 Europos čempionatus iškovotų medalių skaičių (3 – DELFI) galime padvigubinti ar patrigubinti.

- Kas bus šios rinktinės lyderiai?

- Lina Grinčikaitė, Raivydas Stanys, Mantas Šilkauskas, Eglė Balčiūnaitė, Vaida Žūsinaitė, Vitalijus Kozlovas, Audrius Gudžius, Martynas Jurgilas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją