LFF prezidentas Edgaras Stankevičius šiomis dienomis lankosi Stambule, kur šeštadienį bus sužaistas UEFA Čempionų lygos finalas tarp „Manchester City“ ir Milano „Inter“ klubų.

„Norisi išvysti gražų futbolą, bet kažkiek būsiu „Man City“ pusėje. Manau, kad jie to nusipelnė ir atėjo laikas nutraukti prakeiksmą turnyre“, – šyptelėjo E. Stankevičius.

Tačiau ne finalo stebėjimas Atatiurko olimpiniame stadione yra svarbiausias E. Stankevičiaus darbotvarkės Turkijoje punktas – ketvirtadienį vakare jis susitiko su UEFA prezidentu Aleksandru Čeferinu ir pristatė jam Lietuvos kandidatūrą surengti 2026 m. Europos salės futbolo čempionatą.

Be Lietuvos dėl šios teisės toliau kovoja dar keturios valstybės – kaimynė Latvija, Suomija, Prancūzija ir Belgija.

Sprendimas turėtų būti priimtas šiais metais, greičiausiai gruodžio mėnesį.

„Labai tikiuosi, kad sprendimas mums bus palankus. Tai taptų puikia kalėdine dovana visai Lietuvos futbolo bendruomenei“, – viliasi E. Stankevičius.

Susitikimo metu A. Čeferinui jis pristatė didžiausius Lietuvos pliusus, parodė įvaizdinį klipą. Pristatytame plane numatomi du miestai, kuriuose vyktų čempionatas – Kaunas ir Vilnius, bet UEFA išreiškus pageidavimą, būtų grįžta prie pirminio plano su trimis miestais. Tokiu atveju trečiuoju šeimininku taptų Klaipėdos miestas.

„Didžiausias Lietuvos pliusas – infrastruktūrinė dalis. Taip pat personalas, organizacinis komitetas, dirbęs prie pasaulio čempionato rengimo 2021 metais. Apgyvendimo, transporto paslaugos yra aukšto lygio. Taip pat itin patogus susisiekimas – atstumai tarp miestų yra nedideli“, – dėstė E. Stankevičius.

Užtarimo ir gero žodžio jis sulaukė ir kiek iš netikėtos pusės – Eurolygos prezidento Dejano Bodirogos.

„Jis yra čia atvykęs, teko šiek tiek pabendrauti. D. Bodiroga kuo puikiausiais žodžiais atsiliepia apie organizacinę, infrastruktūrinę pusę Kaune. Geri atsiliepimai, geri žodžiai apie Kauną ir Lietuvą prideda tam tikrų papildomų taškų, siekiant šios teisės“, – pripažino LFF prezidentas.

Nors dėl 2021 m. pasaulio salės futbolo čempionato organizavimo Lietuva sulaukė pagyrų, tačiau būtent tai gali pakišti koją šį kartą.

„Minėto čempionato rengimas Lietuvoje – ir pliusas, ir minusas. Jie pabrėžia, kad neseniai turėjome čempionatą savo šalyje ir praktiškai iš karto norime gauti kitą. Bet jeigu ieškotume kabliukų, rastume jų ir kitur. Tie patys latviai praėjusiais metais Rygoje organizavo Čempionų lygos salės futbolo finalines varžybas“, – pasakojo E. Stankevičius.

Vis tik pokalbis su A. Čeferinu sukosi ne tik apie 2026 m. Europos salės futbolo čempionato rengimo teises, bet ir kasdienius darbus. Tarp kurių – ir neseniai įvykdytas LFF įstatų keitimas, įsitraukus šalies politikams ir galiausiai – UEFA atstovams.

Kitais metais į Lietuvą gali atvykti ir pats A. Čeferinas.

„Yra noras atsivežti jį ir padaryti susitikimą su valdžios atstovais“, – atskleidė E. Stankevičius.

O kol kas UEFA yra patenkinta tuo, kaip šiuo metu savo daržą kuopia LFF.

„Jie nuolat seka, vykdo stebėseną ir mato pokyčius, teigiamą poslinkį. Planuojame, kad ir ateityje nuolat peržiūrėsime įstatus. Anksčiau UEFA nesikišdavo, o šiai dienai be jų pritarimo jokie pokyčiai įstatuose neįmanomi – visų pirmą projektą turime pateikti jiems ir tik sulaukę pritarimo jį pristatyti savo bendruomenei.

UEFA irgi nori ramybės, nes puikiai supranta, kad be politikų pagalbos nepasistatysime infrastruktūros objektų. Dialogo suradimą su politikais akcentuoju ir aš. Dabar lankydamas merus tikrai jaučiu, kad ateina futbolo proveržio metas. Tikiu teigiamais poslinkiais į priekį“, – nuveiktais darbais pasidžiaugė jis.

Vienas tų teigiamų poslinkių gali įvykti po savaitės – atrankoje į kitų metų Europos futbolo čempionatą Lietuva Kaune priims Bulgariją.

Jau dabar į šį mačą yra parduota daugiau nei 10 tūkst. bilietų.

„Norisi dar geresnių burtų iš to patrauklumo pusės – kad į Lietuvą atvyktų didžiausios žvaigždės ir stipriausios rinktinės. Bilietų pardavimo skaičiai nuteikia maloniai – bendromis pastangomis galime turėti pilną stadioną. Norėtųsi turėti ir teigiamą rezultatą“, – šyptelėjo E. Stankevičius.