44-erių D. Šemberas surinko net 61 balsą VK rinkimuose. Vilniaus regiono futbolo sąjungos prezidentas buvo laikomas E. Stankevičiaus oponentu, tačiau naujasis LFF prezidentas prieš rinkimus viešai paragino palaikyti D. Šembero kandidatūrą, o po rinkimų užsiminė regintis pastarąjį „tam tikrose pareigose“.

Buvęs futbolininkas patenkintas, tačiau jaučia ir spaudimą. „Mane džiugina palaikymas, bet kartu tai užkrauna ir atsakomybę. Dėkoju visiems, kurie mane palaikė, bet tai mane įpareigoja. Didelė atsakomybė, norisi kuo daugiau naujų idėjų atnešti į Lietuvos futbolą ir judėti į priekį“.

2022 metų pabaigoje, LFF konferencijoje buvo patvirtintas naujas įstatų projektas, pagal kurį iš 16 vykdomojo komiteto narių vienas privalo būti A lygos atstovas, vienas A lygos klubų atstovas ir vienas Pirmos lygos klubų atstovas. D. Šembero manymu, klubų atstovavimas vis dar per menkas.

„Mano nuomonė lieka nepakitusi: klubų turėtų būtų įtraukta daugiau. Nemanau, kad šakinės asociacijos yra teigiamas dalykas. Tačiau yra UEFA, FIFA reikalavimai, kad būtų išbalansuota sistema tarp klubų dalyvaujančių valdyme ir kitų suinteresuotų šalių. Ieškomas geriausias balansas, bet manau, kad jei asociacijų įstatymas leistų turėti skirtingą balsų kiekį, mes galėtume priimti daugiau klubų į organizacijos valdymą.

Tiek A lygos klubai, tiek I, tiek II ar moterų lygos ir salės futbolo klubai turėtų dalyvauti LFF valdyme“, – kalbėjo D. Šemberas.

Tačiau jo manymu, plačiąja prasme situacija šiek tiek pagerėjo. Dabar tiesiogiai vykdomajame komitete klubai turi tris atstovus. Jo teigimu, tai ženklus padidėjimas, pridedant tai, jog kai kurių apskričių atstovai taip pat kažkokia forma atstovauja klubus. Klubai taip pat ženkliai reprezentuojami LFF konferencijoje – juos atstovauja 14 iš 32 narių.

Deividas Šemberas

D. Šemberas pakomentavo ir LFF, kaip organizacijos, įvaizdį ir pripažino, jog per paskutinius kelerius metus jis suprastėjo.

„Per daug metų susiformavo jau tokia neigiama nuomonė apie organizaciją ir manau, kad taip greitai nepavyks to pakeisti. Rezultatų proveržis gali duoti tokį teigiamą impulsą“, – samprotavo Lietuvos futbolo legenda.

Kad tas proveržis įvyktų, reikia puikių strategų ir modernių taktikų, o pasak D. Šembero, viena didžiausių problemų ir yra nepakankama trenerių kompetencija ir bendras žinių trūkumas.

„Trenerių netrūksta. Turime labai daug jaunų ir motyvuotų trenerių, tačiau žinių trūkumas yra. Federacija turėtų pasirūpinti, kad būtų pakankamai galimybių jiems tų žinių gauti ir tobulėti. Ne tik teorinių, bet ir praktinių, pavyzdžiui, išvykų į kitus klubus, pažiūrėti, kaip veikia kitos sistemos“, – dėstė D. Šemberas.

Edgaras Jankauskas

Jo manymu, Edgaras Jankauskas šiai dienai yra tinkamas pasirinkimas Lietuvos rinktinės vairininko pareigoms.

„Buvo keli treneriai: Valdas Dambrauskas, Andrius Skerla, Edgaras Jankauskas, Rokas Garastas, Mindaugas Čepas. Šiai dienai turime gal penkis ar šešis rimtus kandidatus į šį postą. Aišku, gali atsirasti jaunų perspektyvių trenerių, bet šiai dienai – pasirinkimas toks. Manau, kad tai žingsnis į priekį. Edgaras turi daug patirties, jis puikiai moka dirbti su asmenybėmis.

Jis labai aiškiai perduoda savo reikalavimus žaidėjams, o tai yra labai svarbu. Mes suprantame, kad tuos rezultatus pasiekti tikrai yra sunku. Matome Europos čempionato atrankos varžovus, turime labai galingus konkurentus grupėje, tai kažko tikėtis sunku. Jei iš penkių komandų užimtumėme ketvirtą, tai būtų geras pasiekimas, mano nuomone“, – gyrė naują trenerį VK narys.

Lietuva dėl vietos Euro 2024 čempionate kovos su Serbija, Juodkalnija, Vengrija ir Bulgarija. Nors grupė sunki ir šansų mažai, D. Šemberas mano, jog yra tikslų, kurių ši Lietuvos rinktinė gali ir turi siekti.

„Aš manau, kad turėtume kelti du tikslus. Vienas tikslas – turnyro lentelėje, kaip minėjau prieš tai, pavyzdžiui, ketvirta vieta atrankos grupėje. Toliau, manau, jog reikia matuoti jaunų žaidėjų tobulėjimą.

Reikia, kad jie daug ir aktyviai žaistų klubuose, tobulintų savo gebėjimus, o kai ateina laikas žaisti už Lietuvą, jie turi būti motyvuoti ir pasiruošę atiduoti viską, kaip ir klubuose. Galime tikėtis, kad ateityje susidarys komandos branduolys, kuris galės bent porą ciklų vesti rinktinę į priekį.

Jei auginsime jaunuolius, jei investuosime daugiau į jaunių, U19 ir kitas mūsų komandas, manau, yra tikra galimybė kažkada sugrįžti ir į FIFA reitingo šimtuką“, – galvoja VRFS prezidentas.

Eligijus Jankauskas

D. Šemberas net dabar mato tobulėjimą rinktinės žaidime ir mano, jog Lietuva negali atsilikti nuo panašaus lygio futbolo šalių.

„Lietuva gali žaisti aukšto lygio futbolo ir mes turime tikrai neblogų žaidėjų, tai tikrai pasimatė mūsų rungtynėse su Bulgarija.

Išvydome, kad Lietuva gali aukštai spausti varžovus, žaisti kūrybinį futbolą.

Jei treneris gali to išsireikalauti vienąkart, vadinasi tai gali ir pasikartoti. Mes šiai dienai negalime nusileisti nei Latvijai, Estijai, nei kitoms panašaus lygio komandoms. Aš neabejoju, kad mes geresni“.

Vienas iš naujausių Lietuvos futbolo šviesulių – 18-metis saugas Gvidas Gineitis, kuris pasirašė sutartį su Serie A „Torino“ klubu, kur jau du kartus pasirodė pagrindinėje sudėtyje.

„Puikus pavyzdys yra Gineičio. Linkiu jam toliau tobulėti ir išvengti traumų. Jei bus trenerio pasitikėjimas, jei jis augs ir gaus laiko pagrindinėje sudėtyje, jis progresuos. Su tokiu klubu net treniruojantis, tobulėjimas garantuotas, tačiau rungtynių patirtis – nepakeičiama.

Jei traumos aplenks, mes galime turėti tikrai aukšto lygio žaidėją“, – kalbėjo D. Šemberas.

Gvidas Gineitis

Naujausiame Delfi TV laidos „Sporto baras“ epizode – pilnas interviu su Deividu Šemberu ir JAV nežmoniškai populiariosios NCAA „Kovo beprotybės“ istorijos apžvalga, kur sužibėjęs yra ir ne vienas lietuvis.

Laida „Sporto baras“ – ketvirtadieniais 20 valandą portale Delfi ir per „Delfi TV“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)