Ateityje Airono kelias gali priminti Igno Brazdeikio istoriją, tačiau skirtingai nei Kanadoje augusiam Lietuvos krepšinio rinktinės puolėjui, A. Kantausko atveju nereikės ilgų laukimo mėnesių siekiant Lietuvos pilietybės. 15-metis Aironas turi lietuvišką pasą ir jau dabar galėtų atstovauti savo amžiaus rinktinei.

Airijoje pagal populiarumą pirmoje vietoje hurlingas – airių tradicinis gėlų futbolas, unikali sporto šaka, kurioje mušant kamuoliuką naudojamos lazdos, o žaidžiama ir rankomis, ir kojomis.

Tačiau ir įprastas futbolas čia užima solidžias pozicijas, yra mylimas ir taip pat populiarus.

Vos ketverių Aironas jungėsi prie pirmųjų treniruočių vietinėje „Shiven Rovers AFC“ futbolo akademijoje.

Čia futbolo paslapčių mokėsi 6-erius metus, o nuo 10 metų treniravosi Golvėjaus miesto FC „Mervue United“ klube.

Paauglys jau pernai jungėsi prie Airijos aukščiausiosios futbolo lygos „Athlone AFC“ klubo akademijos, tačiau šiame sezone grįžo į Golvėjų ir papildė jau minėto FC „Mervue United“ klubo gretas.

15-metis šiame sezone puikiai rungtyniauja Airijos koledžų taurės turnyre (Dr. Tony O'Neill Cup). Lietuvis mokosi Holy Rosary koledže, kurio futbolo komanda varžėsi U-19 grupėje ir koregavo mokyklos istorijos įrašus: pirmą kartą nugalėjo turnyro regioniniame finale ir pateko tarp 4 geriausių Airijos koledžų.

Ir tai nebuvo kelio pabaiga: Golvėjaus grafystės koledžo komanda pasiekė šalies taurės finalą. Jame startinėje sudėtyje rungtyniavęs A. Kantauskas ir jo komanda praėjusios savaitės viduryje Dubline 2:3 turėjo pripažinti varžovų iš Veksfordo pranašumą.

A. Kantausko komandos sezonas ir pasiekimai neliko nepastebėti Golvėjaus regiono sporto žurnalistų, kurie pabrėžia ir vienintelio komandoje lietuvio indėlį kuriant progas ir skinant pergales koledžų taurėje.

Vidurio ir krašto saugo ar puolėjo pozicijose žaisti galintis Aironas išsiskiria kūryba ir nestandartiniais sprendimais varžovų aikštės pusėje, nors jam nėra svetimos ir kraštinio gynėjo funkcijos.

Aironas Kantauskas (asmeninio archyvo nuotr.)

„Įprastai žaidžiu vidurio saugo pozicijoje, man patinka ir mušti įvarčius, ir atlikti rezultatyvius perdavimus komandos draugams“, – Delfi prisipažino A. Kantauskas.

Jis yra išbandęs istorinį airių hurlingą, tačiau jį visada žavėjo tradicinis, visame pasaulyje žaidžiamas futbolas.

„Taip, Airijoje populiarus gėlų futbolas ir net esu jį žaidęs, tačiau tai ne man“, – kalbėjo 15-metis.

Nors Airijoje Aironas – nuo pirmųjų savo gyvenimo metų, tačiau jam anaiptol nėra svetima lietuvių kalba.

„Kasmet bent kartą per metus grįžtu į Lietuvą, man patinka grįžti ir čia turiu keletą draugų“, – tvirtino A. Kantauskas.

Vaikinas žavisi „Paris Saint Germain“ ir Brazilijos rinktinės žvaigžde Neymaru, o futbolo norus ir svajones sieja su gimtine.

„Esu girdėjęs apie čempioną Vilniaus „Žalgirį“, norėčiau jame žaisti, o viena didžiausių mano svajonių – patekti į Lietuvos rinktinę“, – tvirtino 15-metis saugas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją