Praėjusį sausį prie Lietuvos rinktinės vairo sugrąžintas specialistas prieš savo antrąjį debiutą pasitelkė 13 futbolininkų iš A lygos ir dar dešimt, atstovaujančių užsienio klubams.

Šiemet E. Jankausko su tautiečiais laukia Europos čempionato atrankos varžybų testas.

G grupėje teks žaisti su Serbija, Vengrija, Juodkalnija ir Bulgarija. Į finalinį etapą iškops dvi geriausios ekipos.

Kovo 24 d. lietuviai svečiuosis Serbijoje, o po trijų dienų taip pat išvykoje sužais kontrolinį mačą su Graikija.

Pirmuosius varžovus atrankoje E. Jankauskas vadina pasaulio futbolo elitu. Ko apie pačius lietuvius, švelniai tariant, pasakyti neišeina.

„Esame realistai, suprantame, su kuo žaisime. Mums ne gėda pripažinti, kad susitiksime su stipresne, techniškesne, greitesne ir labiau patyrusia komanda.

Tačiau nesusitaikysiu su vienu dalyku. Priešininkas negali turėti daugiau noro kovoti ir laimėti. Ši aplinkybė jau priklauso nuo mūsų pačių, turime pasirūpinti, kad šiuo aspektu būtume pranašesni. Mūsų tikslas – atiduoti visas jėgas, išspausti iš savęs visą energiją ir pasiekti maksimaliai tiek, kiek galime“, – sakė treneris.

Jis neslėpė, jog Belgrade Lietuvos komanda stengsis žaisti pragmatiškai.

„Aišku, visiems norisi žaisti gražų, atakuojantį, dominuojantį futbolą. Bet stilius priklauso nuo turimų žaidėjų. Deja, jau daugelį metų su kamuoliu mes praleidžiame mažiau laiko nei varžovai, ir nesvarbu, kas jie bebūtų“, – atsiliepė E. Jankauskas, anot kurio, lietuviams belieka remtis disciplinuota gynyba ir kontratakomis.

Panašu, kad keisti įprastos taktinės schemos naujas vairininkas nesiruošia – apie tai jis užsiminė paklaustas, kaip vertina žaidimą trimis vidurio gynėjais.

„Yra pliusų, yra minusų, tai priklauso nuo strategijos. Jei mes taip darytume, turėtume žymiai daugiau sunkumų išeidami į atakas. Bet bus galvosūkis, kokią schemą pasirinkti mačui su tokia galinga rinktine“, –kortų dar nenorėjo atversti terneris.

Formuojant rinktinės sudėtį, sunkiausia jam buvo sudaryti atakuojančių žaidėjų sąrašą – specialistas pripažįsta, jog situacija yra dar prastesnė nei 2016-2018 metais, kai vadovavo nacionalinei komandai pirmą kartą.

Šįkart pakviesti tik du puolėjai – Gytis Paulauskas ir Karolis Laukžemis.

„Atakuojančioje grandyje pasirinkimas ypač problematiškas. A lygos taisyklė, verčianti klubus į starto sudėtį įtraukti mažiausiai tris lietuvius, užtikrina bent tai, kad kiekvieną savaitgalį galime pamatyti 30 tautiečių.

Bet pažiūrėjus giliau, juk daugiausiai įvarčių A lygoje muša užsieniečiai, o lietuviams lieka juodadarbių pozicijos gynyboje, aikštės viduryje. Norėčiau, kad atsirastų lietuvių, kurie patys muštų įvarčius“, – dėstė buvęs ilgametis rinktinės puolėjas.

Apribotas buvo ir kitų pozicijų atstovų pasirinkimas: dėl sveikatos problemų rinktinėje nebus Edvino Gertmono, Beno Šatkaus, Edgaro Utkaus, Dominyko Barausko, Artemijaus Tutyškino, Augustino Klimavičiaus.

Tik trečioje pagal pajėgumą Italijos lygoje rungtyniaujantiems Linui Mėgelaičiui ir Edgarui Dubickui atvykti neleidžia faktas, jog šio turnyro tvarkaraštyje nėra numatyta pertrauka per rinktinių atrankos varžybas.

Įdomu, jog iš Lietuvos čempionų Vilniaus „Žalgirio“ klubo pakviestas vienintelis Kipras Kažukolovas, kuris nacionalinėje ekipoje dar nėra žaidęs.

Anot E. Jankausko, Ovidijus Verbickas ir Paulius Golubickas liko išplėstiniame kandidatų sąraše ir prireikus dar gali būti pasitelkti – tokią galimybę realia paverčia abejonės dėl traumą patyrusio Modesto Vorobjovo.

„Dedu daug vilčių ir į Artūrą Dolžnikovą, bet šįkart daugiau mačiau kitus žaidėjus ir pasirinkau juos.

Vilius Armanavičius? Naujoje komandoje Kazachstane jis dukart pasirodė aikštėje po keitimo, bet žinau, kad kelionė į Lietuvą iš ten yra tiesiog pragariška – ypač dabartinėmis aplinkybėmis. Tai buvo viena pagrindinių priežasčių, kodėl anksčiau Artūras Žulpa nusprendė nebeatstovauti rinktinei“, – atskirų žaidėjų situacijas komentavo E. Jankauskas.

Retą progą pasidžiaugti jam suteikė „Torino“ gretose Italijos „Serie A“ pirmenybėse praėjusį mėnesį debiutavęs Gvidas Gineitis.

„Buvimas tokioje elitinėje aplinkoje yra neįkainojamas. Nežiūrint į tai, kad jis dar neturi stabilios vietos komandos starto sudėtyje, tikrai dedame daug vilčių“, – kalbėjo treneris.

Lietuvos rinktinės sudėtis:

Vartininkai

Džiugas Bartkus („Kiryat Shmona“, Izraelis),
Emilijus Zubas (Tel Avivo „Hapoel“, Izraelis),
Lukas Paukštė („Šiauliai“);

Gynėjai

Linas Klimavičius („Panevėžys“),
Edvinas Girdvainis („Kauno Žalgiris“),
Kipras Kažukolovas (Vilniaus „Žalgiris“),
Vilius Armalas (Kauno rajono „Hegelmann“),
Pijus Širvys („Panevėžys“),
Egidijus Vaitkūnas („Šiauliai“),
Justas Lasickas (Ljublianos „Olimpija“, Slovėnija),
Markas Beneta („Panevėžys“);

Saugai

Arvydas Novikovas (Haifos „Hapoel“, Izraelis),
Fiodoras Černychas (Limasolio AEL, Kipras),
Modestas Vorobjovas („Chindia Targoviste“, Rumunija),
Klaudijus Upstas (Kauno raj. „Hegelmann“),
Gvidas Gineitis („Torino“, Italija),
Vykintas Slivka („Lamia“, Graikija),
Domantas Šimkus („Mura“, Slovėnija),
Gratas Sirgėdas („Kauno Žalgiris“),
Eligijus Jankauskas („Šiauliai“),
Danielius Romanovskis („Šiauliai“);

Puolėjai

Gytis Paulauskas („Egnatia“, Albanija),
Karolis Laukžemis (Gargždų „Banga“).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją