Sausio pabaigoje tašką krepšinio karjeroje padėjęs 36-erių M. Kalnietis be didesnių pertraukų ir atostogų sėdosi į „Kauno Žalgirio“ futbolo klubo prezidento kėdę.

„Darau tą patį, ką daro ir Paulius Jankūnas, tik, aišku, mano pastangų reikės kur kas daugiau, nes sporto šakos konceptas kitoks. Reikia atsiraitoti rankoves ir ištempti ausis“, – pranešdama apie karjeros pabaigą sausio pabaigoje kalbėjo viena ryškiausių Lietuvos sporto figūrų.

„Jam teks įrodinėti, kad krepšininkas gali vadovauti futbolo klubui“, – įspėjo Graikijoje, Kretos „OFI“ klube dirbantis Valdas Dambrauskas, paklaustas, ką Lietuvos futbolui suteiks tokios asmenybės veikla šalies futbolo bendruomenėje.

„Tai sveikintinas dalykas. Atėjęs iš kitos sporto šakos matys daugeliui įprastus dalykus kitomis akimis. Kartais mes dirbdami futbole sustabarėjame, turime tam tikrus stereotipus, kurie nusistovėję daugybę metų ir mums sunku keistis. Iš kitos sferos atėjęs žmogus turės visai kitą požiūrį.

Nelengva užduotis, bet po truputį reikia kabintis ir siekti lyderių pozicijos Lietuvoje.
Mantas Kalnietis

„Nuoseklus Manto sprendimas“, – pastebėjo Kęstutis Kemzūra, dabar Lietuvos rinktinės „langų“ metu stratego poste pavaduojantis Kazį Maksvytį.

Žinomas šalies krepšinio specialistas puikiai pažįsta M. Kalnietį, su kuriuo 2010 m. kartu iškovojo pasaulio čempionato bronzos medalius.

„Tai, kad jis suka į futbolą, leidžia suprasti Manto sprendimą ir pasirinktą laiką tam žingsniui. Jo aistra futbolui nėra naujiena, noriai pats žaisdavo, tad, galima sakyti, tai logiškas jo žingsnis“, – dėstė K. Kemzūra, sužinojęs Manto planus nerti į futbolą.

Paties M. Kalniečio teigimu, dar prireiks daug laiko siekiant perprasti darbo futbole niuansus.

Praėjusį savaitgalį M. Kalnietis spėjo pažiūrėti pirmą FK „Kauno Žalgirio“ kontrolinių rungtynių su „Be1“ kėlinį, po jo skubėjo į Šiaulius, kur ant krepšinio parketo „Žalgiris“ kovojo taurės turnyro finalo ketverte.

„Tai nebuvo geriausias komandos žaidimas šiame etape. Kiek supratau, treneriai sprendė savo užduotis. Čia komanda ir neturi demonstruoti geriausios savo formos, planas ją pasiekti čempionato metu.

Kaip ir krepšinyje, čia kontroliniai mačai – tik pasiruošimo etapas, įžanga į sezoną. Svarbiausia, kad pasirengimas sklandus, viskas tvarkoje, svarbu, kad be traumų“, – džiaugėsi M. Kalnietis.

Šį sekmadienį laukia ypatingas vakaras – „Kauno Žalgiris“ Supertaurės rungtynėmis pradeda naują futbolo sezoną, kuris bus debiutinis M. Kalniečiui, užimančiam klubo prezidento postą.

Šią savaitę jis viešėjo Madride, kur ketvirtadienį „Žalgiris“ Eurolygos 25-ame ture neprilygo „Real“ ekipai. Prieš tų rungtynių pradžią M. Kalnietis pasidalino mintimis apie artėjantį futbolo sezoną, komandą, klubo tikslus ir konkurencinę aplinką šalies futbolo padangėje.

– Valdas Dambrauskas įspėjo: gali jus lydėti replikos apie tai, kad štai futbolui vadovauja šios sporto šakos neišmanantis krepšinio žmogus. Gal jau sulaukėte tokių komentarų?, – Delfi paklausė M. Kalniečio.

– Ne, asmeniškai to neteko girdėti. Beje, prieš pradėdamas darbus futbole skambinau V. Dambrauskui, klausiau apie dalykus, kurie man rūpi, tikrai paliko didelį įspūdį. Įspėjo, kad gali būti visko.

Bet pirmiausia noriu pasakyti, kad nesu tas žmogus, kuris kišosi ir kišasi į sportinius komandos reikalus, nepiršau savo nuomonės, nenurodinėjau, kurį naujoką pasirinkti, kurio – ne.

Jau turėjom tokį prezidentą, jei pamenate, kuris labai aktyviai dalyvaudavo komandų reikaluose, antro tokio nereikia (šypsosi).

Mantas Kalnietis ir Vladimiras Romanovas

– Kokie galėtų būti „Žalgirio“ tikslai šiame sezone?

– Vėlgi, nešuosi patirtį iš krepšinio – koncentruojamės į artimiausias rungtynes, toli į priekį žiūrėti neverta. Mačas po mačo, tikslas – laimėti artimiausią dvikovą, tada – kitą, po jos – laimėti trečią kovą.

Kitaip galima skaudžiai nudegti žvelgiant į toli ateitį.

Kalbant bendrai, taip, kadangi pernai likome antri, natūralu, norisi aukščiau. Nelengva užduotis, bet po truputį reikia kabintis ir siekti lyderių pozicijos Lietuvoje.

– Vasario viduryje prisistatėte komandai, kaip jautėtės rūbinėje, kaip jus priėmė žaidėjai?

– Tiesiog prisistačiau kas toks esu, lietuviai, be abejo, žinojo mane. Legionieriams esu naujas veidas. Norėjau susipažinti su naujokais, su visa ekipa. Prasidėjus sezonui reguliariai lankysiuos treniruočių bazėje, rungtynėse, norėsiu pajusti, kuo ir kokiu ritmu gyvena komanda, kokiomis nuotaikomis pasitinka naujas kovas ir kaip priima vieną ar kitą rezultatą.

Startavus čempionatui komanda mane matys dažnai.

Lietuvos futbolo problema ir yra tame, kad tą vieną vežimą visi į skirtingas puses bando traukioti.
Mantas Kalnietis

– Minėjote, kad nebūsite tiesiogiai atsakingas už sporto sritį. Jūsų veikla apims daugiau vadybinį darbą. Kokios pirmos užduotys nugulė jūsų darbotvarkėje?

– Supraskite, juk dar prieš kelias savaites gyvenau vienu, puikiai pažįstamu ritmu, kuriame viskas buvo aišku. Dabar tikslas – susipažinti su nauja aplinka ir užduotys atitinkamos.

Antra savaitė naujame darbe, naujose veiklose.

Akivaizdu, laukia nauji iššūkiai, naujos patirtys ir ilgas mokymosi kelias, kuriame netrūks klaidų, tačiau jos – geriausias mokytojas. Turiu greta gerą komandą, kuria pasitikiu, kuri tiki manimi, yra begalė noro tobulėti ir prisidėti prie organizacijos tikslų.

– Koks numatomas klubo biudžetas?

– Jis šiek tiek didesnis nei pernai (Delfi.lt šaltinių teigimu, 2022 m. siekė virš 1 mln. Eur), dėl to ir tikslai truputį auga. Skaičių gal neįvardinsiu, bet esame patenkinti situacija. Nenorime būti išlaikomi vieno žmogaus, turėti vištą, dedančią auksinius kiaušinius, kuriai pasitraukus situacija kardinaliai keistųsi.

– Jei rungtynės dubliuosis, pavasarį teiksite pirmenybę krepšinio kovų stebėjimui ar futbolui?

Geras klausimas, tačiau ko gero, futbolui. Krepšinio atveju negaliu komandai padėti tiek, kiek galėjau tą daryti anksčiau, tad prioritetas dabar futbolui.

...to net nesvarstyčiau. Yra FK „Kauno Žalgiris“ ir visos mintys, visos jėgos ir laikas skiriamas šiai organizacijai.
Mantas Kalnietis

– Kiek aktyviai šią žiemą sekėte kitų A lygos komandų naujienas ir namų darbus?

– Sekiau, daugelį Lietuvos žaidėjų žinau, kurie rungtyniauja A lygoje. Su legionieriais kitas klausimas, beveik visų pavardes išgirdau pirmą kartą, sunku spręsti apie jų galimybes ir meistriškumą. Tą parodys jau pirmieji A lygos turai.

– Įkvėpė Vilniaus „Žalgirio“ sėkmė praėjusio sezono Europos kovose?

– Tai geras pavyzdys, kad dirbant kryptingai, nekeičiant kurso, nesimėtant galima pasiekti puikių rezultatų, kovoti Europos turnyro grupių etape ir jame būti pakankamai konkurencingais.

– LFF prezidento rinkimuose – tik vienas Edgaras Stankevičius, ar nepasigendate daugiau kandidatų, rimtesnės opozicijos, diskusijų ir nuomonių įvairovės futbolo bendruomenėje?

– Sunku man dabar pasakyti, yra kaip yra, nenoriu komentuoti to, į ką nesu įsigilinęs, neturiu nuomonės šioje vietoje.

Be abejo, norėtųsi geresnės komunikacijos tarp pačių klubų bei jų ir federacijos. Turėtume labiau bendradarbiauti, rasti bendrų veiklų, kurios prisidėtų prie futbolo ir lygos populiarinimo.

Pasikartosiu, tik antra savaitė šiame darbe. Neteko pabendrauti dar nei su A lygos, nei su kitų klubų atstovais. Kiek esu susipažinęs su ta virtuve, Lietuvos futbolo problema ir yra tame, kad tą vieną vežimą visi į skirtingas puses bando traukioti. Ta didesnė vienybė tikrai nepakenktų.

Mantas Kalnietis

– Futbolo federacija keliasi į Kauną, galbūt sulaukėte pasiūlymų prisijungti prie LFF veiklos?

– Ne, nesulaukiau, to net nesvarstyčiau. Yra FK „Kauno Žalgiris“ ir visos mintys, visos jėgos ir laikas skiriamas šiai organizacijai. Reikia mokytis, kaupti patirtį, žinias dėtis į galvą. Yra bendraminčių ratas, su juo norisi keliauti į priekį, augti ir tobulėti.

„Kauno Žalgiris“

Komandos sudėtis (šaltinis – Alyga.lt): Deividas Mikelionis, Ignas Plūkas (Kauno rajono „Hegelmann“), Rosario Latouchentas („Nancy“), Martynas Dapkus, Edvinas Girdvainis, Shermaras Martina, Maxime'as Spano Rahou („Valenciennes“), Jasonas Noslinas, Marko Pejičius, Sethas Sincere'as, Yuma Suwa, Edvinas Kloniūnas, Brahimas Konate („Rayo Majadahonda“), Michaelas Anaba, Xabi Auzmendi (Marijampolės „Sūduva“), Gratas Sirgėdas, Karolis Šilkaitis, Artūras Dolžnikovas (Vilniaus „Riteriai“), Ryanas Trotmanas, Florianas Davidas („Rodez“), Antonas Fase, Nerijus Valskis, vyr. treneris Rokas Garastas.

Išvyko: Egidijus Vaitkūnas (FA „Šiauliai“), Linas Pilibaitis (Vilniaus rajono „TransINVEST“), Oyinlola Kayode (Marijampolės „Sūduva“), Philippas Schellneggeris („Voitsberg“), Benas Anisas (Mažeikių „Atmosfera“).

„Kauno Žalgirio“ kontrolinių rungtynių rezultatai:

2023-01-21: „Liepaja“ – „Kauno Žalgiris“ 2:0 (2:0)

2023-01-28: „Kauno Žalgiris“ – Alytaus „Dainava“ 6:1 (3:1)

2023-02-01: „Kauno Žalgiris“ – „Daugavpils“ 1:0 (1:0)

2023-02-04: „Kauno Žalgiris“ – Kauno r. „Hegelmann“ 3:2 (2:0)

2023-02-11: Rygos RFS – „Kauno Žalgiris“ 2:0 (1:0)

2023-02-15: „Kauno Žalgiris“ – Gargždų „Banga“ 3:0 (2:0)

2023-02-18: „Kauno Žalgiris“ – BE1 NFA 2:0 (0:0)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją