Už rinktinės vairo stosiantis E. Jankauskas pakeitė laikinai nacionalinei komandai vadovavusį vokietį, Lietuvos futbolo federacijos (LFF) techninį direktorių Reinholdą Breu, kuris vadovaus U-19 jaunimui.

Edgaras Stankevičius, Edgaras Jankauskas

Tarsi aklai vištai grūdas – taip ir panašiai LFF pasirinkimą vertino šalies futbolo specialistai: juk tik sausį E. Jankauskas užbaigė darbus Saudo Arabijoje. Čia Edgaras talkino švedui Glennui Stahliui, treniravusiam trečio pagal pajėgumą diviziono ekipą „Al Bukiryah“. Tačiau švedui palikus klubą, sukti namo teko ir E. Jankauskui.

Šia tema kategorišką nuomonę turi buvęs ilgametis rinktinės gynėjas Aurelijus Skarbalius.

Žinomas futbolo specialistas nusivylęs LFF, kuri per kelerius metus, anot jo, tik blaškosi ir švaisto brangų laiką.

Pateikiame visą A. Skarbaliaus nuomonę apie LFF veiksmus ir pokyčius Lietuvos futbolo rinktinės trenerių štabe.

„Pagalvokite, o kas būtų, jei Jankauskas dabar būtų užimtas kokiame nors klube? Kesminas, tarsi pirštu į akį, taikliai rašė apie slėpynes, nes taip LFF vadovybė vis nusiperka sau laiko. Tą matome visame pasaulyje blogai valdomuose klubuose, kurie siekdami rezultato čia ir dabar, pamiršta tobulėjimo proceso valdymą.

LFF visiškoje panikoje, vis lopo išlendančias skyles ir tą daro metų metus.

Aš suprantu, kai tai daroma atėjus naujiems įmonės vadovams ir bandoma padaryti greitą pokytį.

Betgi ši vadovybė, tiek vykdomasis, tiek generalinis, tiek prezidentas jau dirba metų metus.

Laiko buvo daugiau nei pakankamai sudėlioti prioritetus, pasirinkti strategiją, surašyti veiksmų planą, parinkti specialistus, ekspertus tam įgyvendinti.

Viskas vyko priešingai – visi pokyčiai ir vaizdas dabar toks: Edgaras Jankauskas ir vėl bandys skalbti LFF drabužius suskilusioje geldoje, nors vanduo bėga kiaurai per visas skyles.

Per tiek metų LFF taip ir nesugebėjo įgyvendinti tęstinos Lietuvos futbolo strategijos (pabandykite paskaičiuoti, kiek rinktinių (jaunimo taip pat) trenerių, asistentų ir ekspertų pasikeitė per paskutinius penkerius metus).

Apie kokį testinumą mes kalbame? Jo tiesiog nėra, nes ir vėl viskas vyksta gaisro gesinimo principu.

Kodėl aš vėl viešai skelbiu savo mintis? Todėl, kad skauda... dėl Lietuvos futbolo.

Vietoje to, kad LFF vadovybė demonstruotų Lietuvos futbolo techninį tobulėjimą, ji tiesiog savo vidaus politinėse intrigose pamiršta, kas svarbiausia – sukurti terpę, kur klubai, akademijos ir rinktinės galėtų maksimaliai gerai ugdyti individualiai stiprų žaidėją, gebantį žaisti aukšto lygio komandoje.

LFF turėtų aiškiai aprašyti Lietuvos futbolininko identitetą, žaidimo braižą, paremtą filosofija ir principais.

Visa tai įkvėptų klubus ir su jaunimu dirbančias akademijas.

Vietoje to, LFF mus visus dar labiau klaidina. Manau, visiems kyla klausimas, tai kas dabar LFF priima sprendimus dėl techninės strategijos, jos įgyvendinimui parenkamų kandidatūrų (techninis direktorius, rinktinių treneriai, jaunimo akademijų sertifikavimas, trenerių ugdymo programa ir specialistai, padedantys ją įgyvendinti), kokie finansavimo prioritetai?

Juk akivaizdu, kad gerų futbolininkų išugdome vis mažiau ir mažiau.

LFF mus vis labiau painioja. Kas už ką atsakingas ir kas ką pasiūlo ar parenka į tam tikrus postus (tai Buzas, tai techninis direktorius, tai generalinis su prezidentu, tai vykdomasis renka rinktinių trenerius arba pradeda turėti savo nuomonę futbolo techniniu lygiu).

Viena visada liks labai aišku – šio vykdomojo komiteto sudėtis (išskyrus pasitraukusį Arūną Pukelį) yra aukščiausias įgyvendinantis ir administruojantis organas, kuris valdo nuo 2017 metų.

Kodėl taip sakau? Kas renka techninį direktorių, rinktinių trenerius?

Drįstu teigti, kad tai nėra aišku net jiems patiems. LFF vis eksperimentuoja ir lopo.

Edgaro Jankausko atžvilgiu LFF tiesiog pasisekė, nes Edgaras Jankauskas yra laisvas šiuo metu?

Mano nuomone, jis net neturėjo būti patrauktas pirmajame etape, o ramiai sau dirbti. Ir drįsčiau teigti – dabar mes tikrai jau būtume turėję rinktinę su savo veidu ir ne su vienu jaunu futbolininku geresniuose klubuose.

Ir dar baisiau – dabar trumpalaikė sutartis, nes matote, LFF bando apsidrausti, jei daug pralaiminėsime, tai galėsime keisti!

Po velnių, kada pagaliau visa ši diletantų gauja supras, kad reikia pasirinkti žaidėjų ugdymo strategijos įgyvendinimo prioritetus, pasirinkti specialistus tai įgyvendinti ir reguliariai stebėti individualų tobulėjimą, kuris anksčiau ar vėliau duos rezultatus (žaidėjai išvažiuos i geresnius klubus, lygas ir grįš padėti rinktinei siekti adekvataus rezultato).

Kiek gi kartų reikia lipti ant to paties grėblio? Na, matyt nosys vis dar galutinai nesugurintos..

„Panika ir gaisro gesinimas“ – tai LFF sinonimas. Dabar visi pagalvokime, jei Edgaras Jankauskas nebūtų laisvas? Ir tada, kas už metų, po poros, trejų metų?

Aš visada norėčiau viską viduje išsiaiškinti, bet, manau, stiklinė jau perpildyta, o situacija vis kartojasi.

Noriu atkreipti dėmesį, kad greitu laiku bus renkamas naujas prezidentas, vykdomasis ir t.t. Kviečiu visus dalyvaujančius prisiimti sąžiningą atsakomybę Lietuvos futbolo atžvilgiu ir pagaliau išsirinkti kompetentinga vykdomąjį komitetą, kuris drąsiai paskelbtų prisiimantis atsakomybę už šalies futbolo situaciją po 4-5 metų.

Gal aš naivus, ypač žinant iš anksto, kad vykdomojo daugumą sudarys 8 apskritys ir 3 šakinės asociacijos. Bet tylėti lengviausia.

Labai džiaugiuosi, kad vis daugiau lietuvių futbolo trenerių dirba dabar su A lygos komandomis arba užsienyje. Tikiuosi ir Marius Stankevičius greitai ras, kur krauti patirties vaisius į savo krepšį. Džiugu, kad Jankė grįžta dirbti vyr. treneriu. Kad Vaidas Sabaliauskas rodo pavyzdį visiems dabartiniams jauniems treneriams, jog jei labai degi, esi žingeidus ir darbštus – atpildas ateis.

Valdas Dambrauskas yra Lietuvos futbolo treneriams idealus pavyzdys, kaip žmogus savo aistra, žingeidumu, užsispyrimu, atkaklumu, inovaciniu požiūriu pasiekė dabartinį lygį. Su visais Lietuvos treneriais bendrauju ir juos palaikau ypatingai sunkiais momentais” , – feisbuke rašė A. Skarbalius.

Aurelijus Skarbalius (FK "Ataka" nuotr.)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją