Savo ruožtu, MFA „Žalgiris“-MRU ekipos kapitonė Laura Ruzgutė miesto vadovams įteikė „Spark Energy“ moterų A lygos vicečempionių taurę, o klubo prezidentas Vytautas Jančiauskas ir vadovas Svajūnas Stravinskas perdavė specialias MFA „Žalgiris“-MRU maikutes.

„Smagu, kad buvo išlaikyta graži tradicija, kai pasibaigus sezonui aukščiausi miesto vadovai pakviečia apsilankyti Vilnių garsinančias MFA „Žalgiris“-MRU futbolininkes. Meras ir vicemeras asmeniškai pasveikino, padėkojo už atliktą darbą, įteikė žaidėjoms suvenyrus. Viskas vyko jaukioje ir šiltoje aplinkoje, be perdėto oficialumo. Galime vadinti tai simboliniu mūsų viso sezono pabaigos akordu“, – samprotavo MFA „Žalgiris“-MRU prezidentas V. Jančiauskas.

Anot jo, simboliškai nuskambėjo ir miesto vadovų palinkėjimas kitais metais siekti dar geresnių rezultatų. „Mes visi norime, kad rezultatai būtų geresni, kad visada kovotume tik dėl aukščiausių vietų. Bet kaip ir sakiau susitikime, norint būti geriausia moterų futbolo komanda šalyje, reikia turėti atitinkamą finansavimą.

Visi puikiai žinome, kaip baigėsi Vilniaus miesto savivaldybės kuruojamas aukšto meistriškumo sporto projektų konkursas, pagal kurį profesionaliems klubams buvo paskirstyta finansinė miesto parama 2022-2024 metų laikotarpiui.

Dešimtmetį gyvuojantis ir geriausius rezultatus Vilniuje demonstruojantis MFA „Žalgiris“-MRU finansavimo negavo, o vos prieš kelis metus įkurto FK „Vilnius“ klubo projektui buvo skirta 226 310 eurų suma iš miesto biudžeto. Tai apie kokius rezultatus mes galime kalbėti?

Būtina suprasti, kad profesionalus sportas reikalauja didelių finansinių investicijų. O dėl pačių aukščiausių vietų čempionatuose kovoti gali tik profesionalios futbolininkės, tai yra, tokios, kurios visą savo energiją ir laiką skiria tik futbolui. Pas mus kol kas tokių galimybių nėra, nes nėra ir tinkamo finansavimo. Verčiamės kaip galime ir sugebame, žaidėjos ir treneriai aukoja savo laisvalaikį, bet yra aiškios ribos, kurių, neturint rimtos miesto paramos, mums peržengti nepavyks“, – teigė V. Jančiauskas.

MFA „Žalgiris“–MRU prezidento teigimu, 2013 metais įsteigtas klubas išlaikomas tik privačiomis lėšomis ir vienintelis Lietuvoje turi nuoseklią ir išbaigtą struktūrą. „Mes turime ne tik aukščiausioje lygoje žaidžiančią pagrindinę komandą, ne tik antrame pagal pajėgumą šalies moterų futbolo divizione rungtyniaujančias dubleres, bet ir visų amžiaus grupių jaunimo ekipas.

Esame vienintelis moterų futbolu užsiimantis klubas Lietuvoje, turintis visą jaunimo ugdymo struktūrą, visų amžiaus grupių komandas – nuo pačių mažiausių mergaičių iki moterų komandos. Tai yra dešimtmetį trunkančio kryptingo darbo vystant moterų futbolą Vilniaus mieste rezultatas, tačiau norint toliau augti ir tobulėti reikia ir svaresnės miesto paramos“, – konstatavo V. Jančiauskas.

Priminsime, kad praėjusių metų pabaigoje MFA „Žalgiris“-MRU apskundė savivaldybės sprendimą neskirti finansinės paramos. Pirmos instancijos teisme klubas sulaukė palankaus vertinimo, o šiuo metu tęsia antrą bylinėjimosi raundą.

Visgi nors MFA „Žalgiris“-MRU šiais metais negavo lauktos finansinės paramos, bet žalgirietės ir vėl įrodinėjo, kad yra geriausios Vilniaus miesto moterų futbolo atstovės. 2022 metais pagrindinė MFA „Žalgiris“-MRU komanda „Spark Energy“ moterų A lygoje užėmė antrą vietą ir laipteliu žemiau paliko FK „Vilnius“ ekipą.

„Neslėpsiu, po praėjusio sezono mūsų ambicijos buvo dar didesnės. Kėlėme konkretų tikslą – kovoti dėl pirmos vietos. Neabejoju, jei būtume sulaukę tinkamo finansavimo, kova su Šiaulių „Gintra“ dėl aukso medalių būtų gerokai atkaklesnė. Lūkesčiai buvo labai dideli, ne tik vadovų, bet ir žaidėjų bei trenerių.

Visi nori gauti tinkamą atlygį už savo darbą, ne išimtis ir futbolininkės. Kadangi negavome lauktos finansinės paramos, sezono eigoje susidūrėme su dideliais iššūkiais komplektuojant sudėtį, nepavyko išvengti permainų.

Džiugu, kad komanda nesubyrėjo, futbolininkės pademonstravo charakterį ir trečius metus iš eilės iškovojo šalies vicečempionių titulą. Vis dėlto, ta nuoskauda dėl, mano tvirtu įsitikinimu, klaidingo mūsų klubo projekto įvertinimo niekur nepradingo“, – teigė MFA „Žalgiris“-MRU prezidentas.

Be medalių neliko ir kitos MFA „Žalgiris“-MRU klubo komandos. Žalgiriečių dublerės LMFA I lygoje užėmė trečią vietą, Merginų Elitinėse lygose (U17 ir U15) jaunosios futbolininkės iškovojo aukso ir bronzos medalius, Lietuvos mergaičių (U13) čempionate ketvirtą kartą iš eilės finišavo pirmoje pozicijoje. Beje, 2022-2023 m. MEL čempionatuose abi MFA „Žalgiris“-MRU komandos po pirmojo rato užima pirmas vietas.

„Bendras įspūdis tikrai geras. Aišku, apmaudu, kad MFA „Žalgiris B“ komandai dėl vienos nesėkmės nepavyko apginti I lygos nugalėtojų titulo. Bet tai irgi susiję su mūsų jau įvardintomis finansavimo problemomis.

Todėl aš asmeniškai nuoširdžiai viliuosi, kad savivaldybė ištaisys savo klaidą ir grąžins skolą MFA „Žalgiris“-MRU klubui. Turint solidesnius finansinius resursus būtų galima rimtai užsiimti komandos komplektavimu, sudaryti futbolininkėms ir treneriams tinkamas sąlygas treniruotis ir dalyvauti varžybinėje veikloje.

Tokiu atveju galėtume pagrįstai tikėtis ir reikalauti, kad visuose čempionatuose žalgirietės kovotų tik dėl pačių aukščiausių vietų ir dėl galimybės žaisti UEFA Čempionių lygos varžybose“, – pareiškė V. Jančiauskas.