Tarptautinė profesionalių futbolininkų asociacija (FIFPRO) pasidalino šiurpiomis žiniomis apie tai, kad Irane mirties bausme pakariant nuteistas 26-erių Amiras Reza Nasras Azdani.

Vyras aktyviai dalyvavo šalį krėtusiuose protestuose už moterų teises, o lapkritį režimo pareigūnai jį sulaikė motyvuodami, kad šis neva prisidėjo prie aukšto policijos pareigūno nužudymo.

Pagreitintuose teismo procesuose remiantis panašiais kaltinimais per pastarąją savaitę buvo nuteisti ir vėliau greitai pakarti du jauni iraniečiai. Manoma, kad mirties bausmė pakariant jau yra paskirta beveik 30-iai protestų dalyvių, tarp jų ir 3 vaikams.

Buvęs futbolininkas Azdani režimui lojalaus teismo buvo apkaltintas „kariavimu prieš Dievą“. Tokiais pačiais žodžiais buvo pasmerkti ir kiti jau nužudyti iraniečiai.

Anot „Iran Wire“, režimo atstovams sulaikius buvusį sportininką, jo šeima sulaukė bauginimų ir grasinimų neprasitarti apie įvykį, tačiau galų gale žinia pasiekė dienos šviesą.

FIFPRO reikalauja panaikinti skirtą bausmę. Gynėjas Azdani profesionaliai futbolą trejus metus yra žaidęs dviejose Irano elitinės lygos komandose, tačiau 2018-aisiais savo karjerą šioje srityje sustabdė.

Pasaulio žiniasklaidoje pasisakančių žmogaus teisių gynėjų teigimu, Irano teismų vykdomieji pagreitinti procesai yra parodomieji, kuriais skatinama įbauginti pastaraisiais mėnesiais įsiaudrinusius šalies gyventojus.

Prisipažinimus teismai išgauna pasitelkdami kankinimus, o paskelbus nuosprendį nuteistasis netgi negauna progos pateikti apeliaciją – egzekucijos vykdomos prabėgus parai ar net greičiau.

Primename, kad kontroversiška informacija apie Irano režimo elgesį su dabartinės nacionalinės rinktinės futbolininkais pasaulio žiniasklaidą pasiekė ir vis dar vykstančio planetos futbolo čempionato Katare metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją